ΘΕΜΑ

Διαλογισμός από εφαρμογές στο κινητό σας!

Διαλογισμός από εφαρμογές στο κινητό σας!, Νεφέλη Λυγερού

Τώρα ο διαλογισμός δεν θέλει απαραίτητα δάσκαλο… 

Κατά τη διάρκεια της καραντίνας δεν ήταν λίγοι εκείνοι που ανακάλυψαν τα οφέλη του διαλογισμού. Σύμφωνα με την ψυχοθεραπεύτρια Rachel Ruiz από την Καλιφόρνια, «άνθρωποι από όλο τον κόσμο στράφηκαν προς τους καθοδηγούμενους διαλογισμούς ειδικά εν μέσω του COVID, επειδή ήταν η πιο προσιτή μορφή αντιμετώπισης των αγχωτικών συναισθημάτων εκείνο το διάστημα». Δεν πρόκειται για κάτι νέο. Στις πολλαπλές μορφές και τεχνικές του υπάρχει εδώ και χιλιάδες χρόνια. Μεταξύ άλλων, ο διαλογισμός χρησίμευε ως ένα μέσο εξεύρεσης της εσωτερικής ειρήνης στις ινδουιστικές και βουδιστικές κοινότητες.

Πρόσφατα, αυτή η πρακτική άρχισε να διαδίδεται ευρέως και μάλιστα πλέον θεωρείται ένας επιστημονικός τρόπος διαχείρισης του άγχους και όχι μόνο… Ενδεικτική μια πρόσφατη έρευνα από το Πανεπιστήμιο του Cambridge, στο οποίο συλλέξανε στοιχεία από 2.371 άτομα, ηλικίας 17 έως 76 ετών. Τα ευρήματα έδειξαν πως ο διαλογισμός μπορεί να επηρεάσει θετικά την ψυχολογία μας. Οι συμμετέχοντες, οι οποίοι έκαναν διαλογισμό για έξι μήνες, φάνηκε να είχαν καλύτερα εργαλεία και τρόπους αντιμετώπισης απέναντι σε κάποιο λυπηρό γεγονός, ενώ τα επίπεδα ψυχολογικής δυσφορίας ήταν χαμηλά, σε σχέση με εκείνους που δεν έκαναν καθόλου μαθήματα διαλογισμού.

Dr Julieta Galante, η οποία ηγήθηκε της έρευνας είπε ότι «Αυτή η μελέτη μας παρέχει μια αρκετά υψηλή ποιοτική επιβεβαίωση μέχρι στιγμής, ότι τα μαθήματα ενσυνειδητότητας, λειτουργούν πραγματικά στον μέσο άνθρωπο. Δεν είναι ψέμα, επειδή αυτά τα μαθήματα είναι της μόδας τώρα τελευταία. Φαίνεται να έχουν αποτέλεσμα, με την προϋπόθεση ότι γίνονται υπό την καθοδήγηση ενός δασκάλου».

Πλέον, ο δάσκαλος αυτός δεν χρειάζεται να είναι στον ίδιο χώρο ούτε καν στην ίδια χώρα με τον μαθητή. Υπάρχουν δεκάδες εφαρμογές που βοηθούν.

https://www.headspace.com

To Headspace είναι ένα από τα πιο διαδεδομένα apps για διαλογισμό. Οι εικόνες είναι απλές, όπως και η καθοδήγηση, ενώ η εφαρμογή προσφέρει και ηρεμιστική μουσική για να σας βοηθήσει να κοιμηθείτε.

https://www.mindvalley.com/var3?otag=mv.com_qaap_VWO_3179

Το Mindvalley είναι μια διαδικτυακή πλατφόρμα εκμάθησης βασισμένη σε συνδρομές, όπου έμπειροι εκπαιδευτές βοηθούν να επιτύχει κανείς διαφορετικούς στόχους ανάλογα με τις ανάγκες. Υπάρχουν πάνω από 500 καθοδηγούμενοι διαλογισμοί, ενώ κανείς μπορεί να παρακολουθήσει και ζωντανά μαθήματα.

Calm

To Calm προσφέρει ηρεμία. Εκεί μπορεί να βρει κανείς μαθήματα διαλογισμού, βίντεο και ηχητικά sessions διαλογισμού, αλλά και διάφορες άλλες μεθόδους ηρεμίας.

Insight Timer

Το Insight Timer είναι επίσης μία αρκετά δημοφιλής εφαρμογή. Περιλαμβάνει πάνω από 30.000 sessions διαλογισμού με καθοδήγηση, είτε για στρες, νευρικότητα, είτε απλά για ευγνωμοσύνη.

10% Happier

Το συγκεκριμένο app, το οποίο βασίζεται σε ένα βιβλίο με το ίδιο όνομα, απευθύνεται σε όσους είναι διστακτικοί προς τον διαλογισμό, αλλά χρειάζονται μία καθοδήγηση για τα άγχη της καθημερινότητας, ενώ προσφέρει one-to-one συμβουλές από ειδικούς.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι