ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Δικαιολογίες που λέμε στον εαυτό μας για να κάνουμε διατροφικές ατασθαλίες

Δικαιολογίες που λέμε στον εαυτό μας για να κάνουμε διατροφικές ατασθαλίες, Πάρης Παπαχρήστος

Στη διαιτολογική μου πράξη, έχω συναντήσει πλήθος ανθρώπων που στρέφεται σε εμένα για να μειώσει ή να αυξήσει το βάρος του ή για να αλλάξει την ποιότητα της διατροφής του.  Πολλές φορές, όμως, ο δρόμος της αλλαγής δεν είναι εύκολος και πολλοί συναντούν τροχοπέδη στην πορεία τους.

Αυτό που συνειδητοποιώ σταθερά όλα αυτά τα χρόνια είναι η δύναμη που έχει το μυαλό μας να θέσει εμπόδια στους στόχους που βάζουμε και να υπονομεύει την προσπάθεια μας. Αναγνωρίζεις κάποια από τις παρακάτω σκέψεις; “Ήταν μια δύσκολη ημέρα δικαιούμαι ένα τσιμπολόγημα”. “Είναι αργά να πάω για άσκηση”. “Είναι ευκαιρία να παραγγείλω αυτό το γλυκό με το κουπόνι έκπτωσης γιατί δεν θα είναι διαθέσιμη όταν ολοκληρωθεί το διάστημα που έχω αποφασίσει να απέχω από τα γλυκά”.  Είναι αυτές οι σκέψεις που σου δίνουν την άδεια να παρατήσεις το αρχικό σου πλάνο. Με άλλα λόγια, είναι οι δικαιολογίες που εφευρίσκει το μυαλό σου: Μια ψευδολογική.

Μια Διατροφική Άσκηση ετοίμασα για εσένα. Κάνε μια Δεύτερη Σκέψη! Σε αυτό το άρθρο θα σου αναλύσω την ψευδολογική, τι είναι και πως λειτουργεί και θα σου προτείνω τρόπους για να τη διαχειριστείς στην καθημερινότητά σου.

Τι είναι η ψευδολογική; Πρόκειται για σκέψεις που επιτρέπεις να επηρεάζουν τη συμπεριφορά σου και να ακολουθήσεις συνήθειες ή μια συγκεκριμένη συμπεριφορά που θέλεις να αποφύγεις. Αυτές οι συμπεριφορές εξαρτώνται από εσένα, εσύ τις επιλέγεις, χωρίς να τις ελέγξεις. Δεν γίνονται συνειδητά, δεν τις βλέπεις ως επιλογή να τις ακολουθήσεις ή όχι.

Παραδείγματα Ψευδολογικής

Αποφασίζεις να ξεκινήσεις άσκηση μετά την εργασία σου, να μην πίνεις κρασί το βράδυ μια πολύ απαιτητική ημέρα, να μην τρως τα κουλουράκια που σου φέρνουν μαζί με τον καφέ ή να μην αγοράσεις κάτι νέο για ένα μήνα (ό,τι και να αφορά). Και έχεις πολλούς και σημαντικούς λόγους να κινηθείς προς αυτές τις αποφάσεις. Είσαι πεπεισμένος ότι εξυπηρετούν εσένα αυτές οι αποφάσεις. Τη στιγμή που έρχεται να ακολουθήσεις τους στόχους σου, ξαφνικά αποφασίζεις να μην το ακολουθήσεις το πλάνο. Υπάρχουν πολλοί λόγοι και δικαιολογίες που υποστηρίζουν μια συμπεριφορά που δεν σε βοηθάει να πετύχεις τους στόχους σου.

Μπουφές Ξενοδοχείου στις διακοπές

Τρως στο μπουφέ του ξενοδοχείου που διαμένεις για διακοπές. Επειδή έχεις πληρώσει, τρως περισσότερο. Παρότι έχεις χορτάσει, εσύ συνεχίζεις! Αυτό, όπως αντιλαμβάνεσαι, δεν είναι λογικό.

Μέσα από την εκπαίδευση που τρέχω στο γραφείο μου στο Παγκράτι και στις online συνεδρίες, όπου βλέπω συχνά πως κάποιος/α εκλογικεύει την υπερφαγία έχω, επίσης, καταγράψει τις εξής δικαιολογίες: “Ήταν μια ειδική περίσταση”. “Ήταν πολύ ιδιαίτερο το φαγητό”. “Είχα μια δύσκολη ημέρα, δικαιούμαι ένα γλυκό”. “Ήμουν πολύ καλός/η σήμερα, μπορώ να παραγγείλω απ΄ έξω να φάω”. “Θα πεταχτεί το φαγητό αν δεν το φάω”. Ψευδολογική στο μεγαλείο της!

Ρώτησα, επίσης, άτομα από το φιλικό μου περιβάλλον και οι απαντήσεις που έλαβα ήταν αρκετά ενδιαφέρουσες. “Τρώω όλα τα πατατάκια. Έτσι δε θα τα έχω μπροστά μου και δεν θα τα ξαναγοράσω”. Μετάφραση: Ο καλύτερος τρόπος να μην ξαναφάω πατατάκια είναι να τα φάω όλα. “Κάνω αρκετές αγορές διαδικτυακά. Γιατί να εργάζομαι πάρα πολύ, αν δεν μπορώ να αγοράζω;”

“Υποστηρίζω την τοπική οικονομία, αγοράζοντας τα τοπικά γλυκά της περιοχής μου ή τα τοπικά ποτά όπως το ρακόμελο, το ρακί, το τσίπουρο” . “Δεν καπνίζω και ασκούμαι πολύ καθημερινά. Τι πειράζει να κάνω διατροφικές παρασπονδίες;”. “Είμαι χορτοφάγος και δεν πίνω αλκοόλ, οπότε διατρέφομαι καλά”. Εν τω μεταξύ, τρώω συχνά από ταχυφαγεία, φυτικές τροφές, επεξεργασμένες με πολύ κακό διατροφικό προφίλ.

Αν συμβεί αυτό μια φορά, δεν είναι πρόβλημα. Λες στο εαυτό σου ΟΚ, δεν πειράζει, επειδή γίνεται για μια φορά. Η περιοδικότητα των δικαιολογιών δεν θα σε φέρει κοντά στο στόχο σου, αλλά θα σε απομακρύνει. Γιατί πρέπει να σε προβληματίζει η Ψευδολογική;
Το πρόβλημα εμφανίζεται όταν αυτή η φορά συμβαίνει 2-3-4 φορές την εβδομάδα ή ακόμα και αρκετές φορές την ημέρα, κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση του σωματικού βάρους.

Από που προέρχεται η Ψευδολογική;

Παιδικά Βιώματα

Πολλές από τις σκέψεις που κάνεις μπορεί να προέρχονται από την παιδική σου ηλικία και από βιώματα που έχεις. Μπορεί να μεγάλωσες, ακούγοντας παρόμοιες σκέψεις από τους γονείς σου. Πάρε ένα δώρο, θα σε κάνει να νιώσεις καλύτερα. Πρέπει να αδειάσεις το πιάτο σου, άλλα παιδάκια δεν έχουν να φάνε.

Επανάκληση Δικαιολογίας

Πολλές δικαιολογίες περνούν καθημερινά από το μυαλό σου, αν όμως κάποια στιγμή η μια πιάσει και την κάνεις πράξη, τότε ο εγκέφαλος έχει μνήμη και την επαναφέρει. Και αυτό έχει να κάνει με τη λειτουργία του. Πάμε να την εξηγήσουμε!

Μηχανισμός Επιβράβευσης: Η ντοπαμίνη, ένας νευροδιαβιβαστής που δραστηριοποιεί το κέντρο ευχαρίστησης του εγκεφάλου, κρύβεται εν μέρει πίσω από αυτό. Στην προκειμένη περίπτωση δεν είναι κυρίως η ευχαρίστηση, αλλά διαμεσολαβεί, επίσης, το σύστημα επιβράβευσης. Όταν οι δικαιολογίες γίνονται πράξη, ο εγκέφαλος τις χρησιμοποιεί ξανά και ξανά. Οπότε δεν τις καταλαβαίνεις μετά από ένα σημείο και δεν τις ελέγχεις.

Σκέψου ότι ο εγκέφαλός σου έχει τρείς λειτουργίες:

  • Να σου εξασφαλίζει την ευχαρίστηση.
  • Να αποφεύγει τον πόνο.
  • Να εξοικονομεί ενέργεια, δημιουργώντας συνήθειες που εξασφαλίζουν τις υπόλοιπες τρεις λειτουργίες.

Μετά από τη δοκιμή, τι πετυχαίνεις και τι δεν πετυχαίνεις, ο εγκέφαλος σε επιβραβεύει με όποια δικαιολογία είχε αποτέλεσμα. Αυτό βασίζεται στο μηχανισμό επιβίωσης του ανθρώπου. Ο λόγος που το κάνει, είναι φυσιολογικός, σε ισορροπεί στο τι θέλεις, για να σε ευχαριστήσει και να αποφύγεις τον πόνο/στενοχώρια. Οπότε φτάνεις, για παράδειγμα, να υπερκαταναλώνεις φαγητό, επειδή εμπεριέχει η όλη διαδικασία λιγότερη κούραση και περισσότερη χαρά, επιβράβευση.

Πως να διαχειριστείς την ψευδολογική;

Αρχικά να αναφέρω ότι δε γίνεται να διαγράψεις τελείως αυτές τις σκέψεις. Ο πραγματικός στόχος δεν είναι να σταματήσεις να σκέφτεσαι, δεν νομίζω εξάλλου ότι είναι εφικτό. Αλλά να τις καταλαβαίνεις και να τις εξετάζεις, να κάνεις μια δεύτερη σκέψη. Μπορείς να τις αντιμετωπίσεις, αφού σκεφτείς που σε οδηγούν και που θέλεις πραγματικά να πας. Να διασταυρώνεις τις σκέψεις σου. Μην αποδέχεσαι ό,τι εφευρίσκει ο εγκέφαλός σου.

Η δεύτερη σκέψη:  Ο εγκέφαλος σου πάντα θα προτείνει και άλλες δικαιολογίες, οπότε είναι σημαντικό να κάνεις συνειδητές επιλογές. Αφού τις αναγνωρίσεις, να δεις βαθύτερα και αν είναι εφικτό το πρόβλημα να επιλυθεί ή να επιτευχθεί ο στόχος με διαφορετικό τρόπο. Δεν είναι ο στόχος να ακολουθήσεις το πλάνο με πειθαρχία, ακρίβεια, όπως στο λέω στο γραφείο κατά γράμμα και γραμμάριο.

Εξωτερικές Φωνές: Τι είναι

Έκτος από τον εαυτό σου, υπάρχουν και οι δικαιολογίες των άλλων που σε παρασύρουν. Οι εξωτερικές φωνές:

  • Μην χαλάς την παρέα
  • Δεν έγινε κάτι αν φας κάτι παραπάνω
  • Δεν βαριέσαι να πας για άσκηση σήμερα;
  • Είναι καλό να σκεφτείς και αυτές, διότι επιβεβαιώνουν και ενισχύουν τις δικαιολογίες σου.

Στην πράξη είναι δικές τους προσπάθειες να δώσουν δικαιολογίες στον εαυτό τους. Δώσε, λοιπόν, προσοχή και στις δικαιολογίες και των άλλων!

Διαβάστε την συνέχεια στο medNutrition 

 


 

Ο Πάρης Παπαχρήστος είναι διαιτολόγος – διατροφολόγος, M.Sc. Συγγραφέας & ιδρυτής του medNutrition.gr

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Kαταθέστε το σχολιό σας. Eνημερώνουμε ότι τα υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται.

1 ΣΧΟΛΙΟ
Παλιότερα
Νεότερα Με τις περισσότερες ψήφους
Σχόλια εντός κειμένου
Δες όλα τα σχόλια

Μπορούμε να σταματήσουμε τις σκέψεις ψευτοδικαιολογησης για να παραβιασουμε τις αποφάσεις μας.

Αλλά αυτό απαιτεί άσκηση οπως όλα τα πράγματα στη ζωή.

Πιο συγκεκριμένα,
Απαιτείται,.γνώση, θέληση, αποφασιστικότητα, συστηματική, ειλικρινή άσκηση, υπομονή, επιμονή, αντοχή..

1
0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx