ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Γαστρονομικό ταξίδι στα νησιά

Γαστρονομικό ταξίδι στα νησιά, Πάρις Παπαχρήστος

Ολοκληρώνουμε το γαστρονομικό μας ταξίδι, με μία περιήγηση στις Κυκλάδες και στα πανέμορφα νησιά τους και με μία στάση στην λεβεντογέννα Κρήτη!

Σύρος

Η Σύρος είναι ένα νησί με πλούσια γαστρονομία. Η κουζίνα της συνδυάζει διαφορετικές ομάδες τροφίμων, όπως φρούτα με χαρακτηριστικό το φραγκόσυκο, λαχανικά αλλά και κρέατα και γαλακτοκομικά.

Τοπικά προϊόντα: Από τα γαλακτοκομικά ξεχωρίζει το Π.Ο.Π “Σαν Μιχάλη” το οποίο είναι κίτρινο τυρί που παράγεται από αγελαδινό γάλα. Από τα πιο διάσημα προϊόντα του νησιού είναι τα λουκούμια και οι χαλβαδόπιτες, ενώ ιδανική επιλογή για σνακ αποτελούν οι παστελαριές της Σύρου, δηλαδή αποξηραμένα σύκα με καρύδια.

Νάξος

Η Νάξος είναι σχεδόν επαρκής διατροφικά, καθώς παράγει ποικιλία λαχανικών και φρούτων, έχει ανεπτυγμένη κτηνοτροφία και τυροκομία και σημαντικό αλιευτικό στόλο. Συγκαταλέγεται στους κορυφαίους γαστρονομικούς προορισμούς των Κυκλάδων, αφού η κουζίνα της θεωρείται μια από τις πιο ισορροπημένες και υγιεινές.

Τοπικά προϊόντα: Από τα πιο γνωστά της προϊόντα είναι τα τυροκομικά, με πρώτη τη γραβιέρα Νάξου που παράγεται κυρίως από αγελαδινό γάλα, ακολουθεί το αρσενικό, ο κομός (σκληρό αιγοπρόβειο τυρί) και οι μυζήθρες.

Όσον αφορά τα γεωργικά προϊόντα, η πατάτα Νάξου είναι η διασημότερη, ενώ άγνωστη παραμένει η παπυλώνα, ένα εσπεριδοειδές με ιδιαίτερη γεύση. Επιπλέον, άξιο αναφοράς είναι το Κίτρο Νάξου, ένα λικέρ που φτιάχνεται από τα φύλλα του δέντρου κίτρον.

Πάρος

Στην Πάρο, σημαντική θέση κατέχει η αλιεία, επομένως το ψάρι αποτελεί κύριο μέρος της διατροφής των Παριανών. Επίσης, πολύ ανεπτυγμένες είναι η κτηνοτροφία και η τυροκομία. Χαρακτηριστικό τυρί είναι το τουλουμίσιο, που παράγεται από αιγοπρόβειο γάλα και ωριμάζει μέσα σε τουλούμια (δέρματα αιγοπροβάτων).

Παραδοσιακά πιάτα: Πρωταγωνιστές στην κουζίνα της Πάρου είναι τα ρεβίθια, μαγειρεμένα στον φούρνο σε πήλινο τσουκάλι. Άλλα πιάτα είναι τα κάλφα (είδος χόρτων) με σκορδαλιά, οι αγκινάρες με κουκιά και τα σαλιγκάρια με μυρμητζέλι που είναι χειροποίητο κριθαράκι.

Γλυκά: Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχουν τα μυζηθροπιτάκια, ανοιχτές μικρές τάρτες με πτυχώσεις, αλλά και τα ραφιόλια (τυροπιτάκια με μέλι, αρωματισμένα με μαστίχα και κανέλα).

Σαντορίνη

Η Σαντορίνη είναι ένας εξαιρετικός γαστρονομικός προορισμός. Τα προϊόντα που παράγει αποτελούν την ιδανική πρώτη ύλη για θρεπτικές και νόστιμες συνταγές.

Τοπικά προϊόντα: Το βασικότερο προϊόν της είναι η φάβα, το οποίο μαγειρεμένο συνοδεύεται με κρεμμυδάκι, κάπαρη και ντομάτα. Επίσης, η παραγωγή ντομάτας (ντοματάκια) στο νησί είναι ανεπτυγμένη δικαιολογώντας τους διάσημους ντοματοκεφτέδες. Γνωστές είναι και οι άσπρες μελιτζάνες που με την γλυκιά τους γεύση απογειώνουν τα πιάτα στα οποία συμπεριλαμβάνονται.

Παραδοσιακό τυρί της Σαντορίνης είναι το χλωροτύρι που παρασκευάζεται από κατσικίσιο ή πρόβειο γάλα και είναι κρεμώδες με ελαφρώς όξινη γεύση. Τα φαγητά συμπληρώνουν τέλεια τα κρασιά της Σαντορίνης των οποίων ο ιδιαίτερος χαρακτήρας οφείλεται στα ηφαιστειακά εδάφη του νησιού.

Γλυκά: Δεν λείπουν όμως και τα γλυκά με τα πιο φημισμένα να είναι τα μελιτίνια που φτιάχνονται από αλατισμένη μυζήθρα και γιαούρτι.

Τήνος

Η Τήνος φημίζεται για την τοπική κουζίνα και τα προϊόντα της.

Τοπικά προϊόντα: Από τα γαλακτοκομικά προϊόντα ξεχωρίζουν το Τηνιακό γάλα, η γραβιέρα, η κοπανιστή και το πέτρωμα που είναι ανάλατο τυρί. Ανεπτυγμένη είναι η κτηνοτροφία και η παραγωγή παρασκευασμάτων κρέατος με τα πιο φημισμένα το αλλαντικό Λούζα και τα λουκάνικα.

Παραδοσιακά πιάτα: Κάποια χαρακτηριστικά πιάτα της Τήνου είναι η αγκιναρόπιτα, τα λιβιά (ψευτο-μακαρόνια με  αμπελοφάσουλα), οι τοµάτες λιαστές µε κουρκούτι, η οµελέτα ή φουρτάλια µε λουκάνικο/σύγλινο και τα καλαµάρια γεµιστά.

Γλυκά: Από γλυκά προτείνεται να δοκιμάσει κανείς το παστέλι, τα ξεροτήγανα, τα αμυγδαλωτά, τους μπεζέδες αλλά και τα ψαράκια που είναι σκαλτσούνια.Tourist Woman in Greece

Μύκονος

Το νησί των ανέμων ή αλλιώς το νησί του γαστρονομικού πλούτου.

Παραδοσιακά προϊόντα: Η λούζα, το λουκάνικο, το σκορδάτο, το χοιροµέρι, όλα ονομαστά για τη νοστιμιά τους, είναι μερικά από τα αλλαντικά που συναντά κανείς στην Μύκονο.

Από τυριά τα πιο φημισμένα είναι η κοπανιστή, το ξινότυρο και η τυροβολιά. Στην αρτοποιία υπάρχουν τα εξής: Κουβαρωτές (βαρύ ζυμωτό ψωμί από κριθάρι), Κουλούρες Πρωτοφούρνια (παρόμοια με τις λαγάνες), Διπυρήτες (παξιμάδια)

Παραδοσιακά πιάτα: Τα πιάτα που αξίζει κανείς να δοκιμάσει είναι κεφάλι γουρουνιού σε κομμάτια με λάχανο, κρεμμυδόπιτα, μελόπιτα, μελιτζανοπίλαφο.

Γλυκά: Δεν λείπουν βέβαια και τα γλυκά με εξέχουσα θέση να κατέχουν τα αμυγδαλωτά της Μυκόνου.

Γαστρονομικό ταξίδι και στο Ρέθυμνο

Η κουζίνα του Ρεθύμνου και γενικά της Κρήτης συγκαταλέγεται στις πιο υγιεινές καθώς εκτός του ότι ακολουθεί τη Μεσογειακή Διατροφή, στηρίζεται στα τοπικά προϊόντα.

Τοπικά προϊόντα: Το ελαιόλαδο είναι ο βασιλιάς των προϊόντων ενώ πολύ δυνατή είναι και η τυροκομική παραγωγή. Κρασί, τσικουδιά, μέλι, παξιμάδι και χαρούπι είναι μερικά ακόμα γνωστά προϊόντα του Ρεθύμνου.

Κλείνοντας, εύχομαι να ευχαριστήθηκες και εσύ όσο εγώ αυτό το γαστρονομικό ταξίδι στην Ελλάδα. Αν και γεωγραφικά όλα τα μέρη της Ελλάδας δεν απέχουν πολύ μεταξύ τους, σίγουρα θα παρατήρησες πως η κάθε περιοχή έχει τη δική της “γαστρονομική προσωπικότητα”, και σε κάποιες περιπτώσεις, παρατηρείται αυτό το γεγονός ακόμη και σε γειτονικές πόλεις!

Δεν είναι τυχαίο που η Ελλάδα έχει τόσο πλούσια κουζίνα, καθώς πάει τόσο πίσω όσο και η Ιστορία της. Ελπίζω να σε παρότρυνα να ταξιδέψεις και να δοκιμάσεις και εσύ μερικά από τα γεμάτα γεύση και παράδοση πιάτα και εδέσματα που προσφέρει η πατρίδα μας!


O Πάρης Παπαχρήστος, διαιτολόγος – διατροφολόγος, M.Sc. Συγγραφέας & ιδρυτής του medNutrition.gr

Σε συνεργασία με το medNutrition

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι