ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Γαστρονομικό ταξίδι στη Βόρεια Ευρώπη

Γαστρονομικό ταξίδι στην Βόρεια Ευρώπη, Πάρης Παπαχρήστος

Στο πρώτο μέρος ταξιδέψαμε στη Νότια Ευρώπη. Στο δεύτερο μέρος του γαστρονομικού μας ταξιδιού κάνουμε μία περιήγηση στις νοστιμιές της Βόρειας Ευρώπης.

Πρώτη στάση στη Βόρεια Ευρώπη στην γερμανική πρωτεύουσα, το Βερολίνο, όπου δοκιμάζουμε το Currywurst.

Το Κάριβουρστ (Currywurst) είναι τηγανητό χοιρινό λουκάνικο σερβιρισμένο με σάλτσα κάρυ και γαρνιρισμένο με τσιγαρισμένα κρεμμύδια και σάλτσα κάρυ σε σκόνη. Η σάλτσα κάρυ παρασκευάζεται με προσθήκη κάρυ σε κέτσαπ ή πελτέ ντομάτας. Το πιάτο συνήθως σερβίρεται και με τηγανητές πατάτες.

Königsberger Klopse (Κεφτεδάκια). Είναι σπεσιαλιτέ του Βερολίνου που αποτελείται από κεφτεδάκια που συχνά φτιάχνονται από μοσχάρι και σερβίρονται με λευκή σάλτσα και κάπαρη. Στην παραδοσιακή προετοιμασία, τα κεφτεδάκια φτιάχνονται από ψιλοκομμένο μοσχαρίσιο κιμά, αν και υπάρχουν πιο προσιτές εναλλακτικές λύσεις όπως το βόειο κρέας και το χοιρινό κρέας.Η λευκή σάλτσα είναι κρεμώδης και φτιαγμένη από ρου (roux), κρέμα γάλακτος και κρόκο αυγού. Η κάπαρη είναι επίσης ένα σημαντικό συστατικό για τη χαρακτηριστική γεύση της. Το πιάτο αυτό συνήθως σερβίρεται με βραστές πατάτες ή παντζάρια.

Αϊς μπάιν (Eisbein). Το Eisbein, που κυριολεκτικά σημαίνει “πόδι πάγου”, είναι ένα πιάτο που αποτελείται από τουρσί ζαμπόν που ωριμάζει, βράζεται και συχνά σερβίρεται καπνιστό. Το πιάτο αυτό υπάρχει σε όλη τη Γερμανία ωστόσο στη βερολινέζικη εκδοχή του σερβίρεται συνήθως με πουτίγκα αρακά.

Σενφάια (Senfeier). Το Σενφάια είναι ένα χορτοφαγικό γερμανικό πιάτο αυγών που αποτελείται απο βραστά αυγά τα οποία σερβίρονται σε κρεμώδη και απαλή σάλτσα μουστάρδας μαζί με διάφορες γαρνιτούρες.

Μόναχο

Λευκό λουκάνικο (Weißwurst). Το Weißwurst όπως λέγεται εκεί είναι ένα παραδοσιακό βαυαρικό λουκάνικο, το οποίο μεταφράζεται ως “λευκό λουκάνικο” καθώς είναι πράγματι λευκό. Παρασκευάζεται από κιμά μοσχαρίσιου κρέατος και συνοδεύεται πολύ συχνά από βαυαρική γλυκιά σάλτσα μουστάρδας. Τρώγεται και ως πρωϊνό ή ενδιάμεσο σνακ, αλλά επίσης και ως συνοδευτικό μπύρας για αργότερα το βράδυ.

Λεμπερκάσε (Leberkäse). Το Leberkäse είναι παραδοσιακό τρόφιμο του Μόναχο και φτιάχνεται από αλεσμένο κρέας συχνά χοιρινό συκώτι στο οποίο προστίθενται κρεμμύδια και ψήνεται σε ρολό κρέατος. Το καρβέλι έχει εξωτερική τραγανή κρούστα, ενώ εσωτερικά παραμένει ζουμερό διατηρώντας παράλληλα το ροζ χρώμα. Τρώγεται συνήθως κρύο αλλά τρώγεται και ζεστό. Συνδυάζεται με ψωμί και μουστάρδα ενώ επίσης μπορεί να μπει στο τηγάνι σε φέτες.

Λονδίνο

Πίτα με μπριζόλα και νεφρά. Η πίτα αυτή είναι αρκετά διάσημη στο Λονδίνο και μπορείς να τη βρεις ακόμη και σε μία παμπ. Η μπριζόλα όπως επίσης και το νεφρό είναι από βόειο κρέας αλλά μπορεί να προέρχεται από αρνί ή χοιρινό. Άλλα συστατικά είναι μαύρο πιπέρι, και Γουορστερσάιρ σως.

Βοδινό Ουέλλινγκτον (Beef Wellington). Το βοδινό Ουέλλινγκτον είναι ένα πλούσιο φιλέτο τυλιγμένο σε σφολιάτα. Η πιο διαδεδομένη έκδοση είναι αυτή με βόειο κρέας αυτού, θα βρείτε όμως κάποιες παραλλαγές που αντικαθιστούν το βόειο κρέας με άλλες πηγές πρωτεΐνης όπως λουκάνικο και σολομό. Υπάρχουν επίσης χορτοφαγικές εκδόσεις που χρησιμοποιούν τεύτλα και μανιτάρια.

Μάντεστερ

Ξεραμένα μπιζέλια. Τα ξεραμένα μπιζέλια γνωστά επίσης και ως μαύροι ασβοί ή μπιζέλια Carlin σε άλλα μέρη της Βόρειας Αγγλίας. Τα μπιζέλια αυτά τα αφήνουν να στεγνώσουν στα χωράφια πριν τα μαζέψουν και τα βράζουν σε νερό για να ενυδατωθούν ξανά. Αυτή η διαδικασία ονομάζεται ξήρανση, εξ ου και το όνομα. Στην τελική τους μορφή, πριν σερβιριστούν, πρέπει να είναι ελαφρώς al dente και σερβίρονται με ξύδι, αλάτι και πιπέρι.

Μαύρη Πουτίγκα. Η μαύρη πουτίγκα προέρχεται από την πόλη της Μάντεστερ, την Μπέρι. Παρά το όνομα, δεν είναι στην πραγματικότητα πουτίγκα, αλλά ένα είδος λουκάνικου αίματος που χρησιμοποιεί χοιρινό αίμα. Σε αντίθεση με τα υπόλοιπα ευρωπαϊκά λουκάνικα αίματος ωστόσο, έχει υψηλότερη περιεκτικότητα σε δημητριακά. Χρησιμοποιείται συνήθως ως κρεατικό ‘τηγανιάς΄.

Πάστι Μπαρμ (Pasty Barm). Το Πάστι Μπαρμ είναι μια πίτα με ζαχαροπλαστική επικάλυψη, στυλ κέικ ενώ μέσα έχει γέμιση συνήθως πατάτα ή/και κρέατος. Φαίνεται αρκετά βαρετό αλλά στη περιοχή του Μπόλτον έχει βραβευθεί ως το αγαπημένο σνακ των ντόπιων.

Στοκχόλμη

Κέικ Σάντουιτς (Smörgåstårta). Το κέικ σάντουιτς (smörgåstårta) είναι ένα σουηδικό φαινόμενο, το οποίο είναι απαραίτητο στις μεγαλύτερες συγκεντρώσεις. Οι τούρτες σάντουιτς είναι εύκολο να προετοιμαστούν εκ των προτέρων και ένας εξαιρετικός τρόπος για να εντυπωσιάσετε τους καλεσμένους σας με πλούσιες στρώσεις και γευστικές γαρνιτούρες ειδικά για το καλοκαίρι. Αποτελείται από ένα απλό ψωμί που τοποθετείται σε στρώσεις με κρεμώδη γέμιση, με θαλασσινά ή αλλαντικά. Στη συνέχεια, στολίζονται με τριαντάφυλλα αγγουριού, ντοματίνια και ραπανάκια και άλλα λαχανικά και αυγά βραστά, ρολά με τυρί, καπνιστό κρέας ή ψητό μοσχάρι και στρατηγικά τοποθετημένα κλαδάκια άνηθου.

Γουαλλενμπεργκάρε (Wallenbergare). Το Wallenbergare είναι κλασικό σουηδικό δημοφιλές σε όλη τη χώρα πιάτο. Αποτελείται από ένα κλασικό σουηδικό μπιφτέκι από μοσχαρίσιο κιμά που αναμειγνύεται με κρόκους αυγών και κρέμα γάλακτος και στη συνέχεια τυλίγεται σε φρυγανιά και τηγανίζονται σε βούτυρο. Συνήθως συνοδεύεται με πράσινο αρακά, καρότα, βραστές ή πουρέ πατάτας και μαρμελάδα από βατόμουρο. Υπάρχουν διαφορετικές ιστορίες σχετικά με την προέλευση αυτού του πιάτου, επικρατεί ότι πήρε το όνομά του από τον Marcus Wallenberg, μέλος μιας διάσημης σουηδικής οικογένειας. Σίγουρα η πλούσια και κρεμώδης γεύση του είναι αυτή που ξεχωρίζει και το κάνει τόσο αγαπητό. Σερβίρεται συχνά σε ειδικές περιστάσεις ή ακόμα και ως γκουρμέ πιάτο σε εστιατόρια.

Κρόπκορ (Kroppkakor). Τα Kroppkakor είναι μεγάλα, χορταστικές «μπάλες» από πατάτα συνήθως γεμισμένο με κρεμμύδια και κρέας αλλά υπάρχουν πολλές εκδοχές ανάλογα την περιοχή. Στο νότο ονομάζονται kroppkakor, αλλά στο βορρά τα αποκαλούν palt.Συνήθως σερβίρονται με λιωμένο βούτυρο, διπλή κρέμα γάλακτος, γάλα, μαρμελάδα lingonberry και σάλτσα μπεσαμέλ. Τα μπαχαρικά εμφανίζονται έντονα σε ορισμένες παραλλαγές. Μπορούν να παρασκευαστούν σχεδόν από ωμές πατάτες ή βρασμένες πατάτες.

 


 

Ο Πάρης Παπαχρήστος είναι διαιτολόγος – διατροφολόγος, M.Sc. Συγγραφέας & ιδρυτής του medNutrition.gr

Σε συνεργασία με το medNutrition

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι