ΣΥΝΤΑΓΗ

Γεμιστές ντομάτες: Ό,τι πιο καλοκαιρινό!

Γεμιστές ντομάτες: Ό,τι πιο καλοκαιρινό! Άντζελα Μολφέτα

Τα γεμιστά, ένα από τα must πιάτα του καλοκαιριού και όχι μόνο, γίνεται πηγή έμπνευσης για δημιουργικές διασκευές! Με βάση τον βασιλικό και την παρμεζάνα το κλασικό ελληνικό πιάτο της μεσογειακής διατροφής αποκτά νέα φρεσκάδα και γεύση, που μένουν αξέχαστες!

Συνταγή

Υλικά για 6 άτομα

  • 6 μεγάλες ντομάτες
  • 1 κ.σ. έξτρα παρθένο ελαιόλαδο, συν λίγο επιπλέον για επάλειψη
  • 1 μέτριο λευκό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  • 3 σκελίδες σκόρδο, πολτοποιημένες
  • 1 μικρή μελιτζάνα, ψιλοκομμένη, περίπου 85γρ.
  • 450 γρ. μοσχαρίσιος ή αρνίσιος κιμάς
  • 3 φλ. του τσαγιού βρασμένο ρύζι Καρολίνα
  • 1/2 φλ. του τσαγιού φρέσκια τριμμένη παρμεζάνα
  • 1/4 φλ. του τσαγιού ψιλοκομμένο φρέσκος βασιλικός
  • 1/4 φλ. του τσαγιού ψιλοκομμένο φρέσκος μαϊντανός
  • 1/2 κ.γλ. αλάτι
  • 1/4 κ.γλ. μαύρο πιπέρι
  • 1/2 φλ. του τσαγιού ζωμό κοτόπουλου, βοδινού ή λαχανικών
  • Μείγμα θρυμματισμένου ψωμιού
  • 1/4 φλ. του τσαγιού ψίχα ψωμιού στο μπλέντερ (ή ψωμί του τοστ)
  • 1/2 κ.γλ. αλάτι
  • 1/2 κ.γλ. σκόρδο σε σκόνη
  • 1/2 κ.γλ. αποξηραμένο θυμάρι
  • 1 κ.σ. ελαιόλαδο

Τρόπος παρασκευής

Κόβουμε τις ντομάτες (το καπάκι), στο επάνω μέρος και με ένα κουταλάκι τις αδειάζουμε. Κρατάμε τον πολτό ντομάτας σε ένα μπολ.

Για τη γέμιση: Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μια μεγάλη κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά. Προσθέτουμε τα κρεμμύδια και σοτάρουμε μέχρι να μαλακώσουν, περίπου 8 -10 λεπτά, ανακατεύοντας σταδιακά. Ρίχνουμε το πολτοποιημένο σκόρδο και το αφήνουμε να μαλακώσει γύρω στα 5 λεπτά. Προσθέτουμε και τη μελιτζάνα, συνεχίζοντας το μαγείρεμα για ακόμα 5-7 λεπτά.

Σπρώχνουμε τα λαχανικά στις πλευρές της κατσαρόλας, αφήνοντας το κέντρο κενό. Στη συνέχεια, ρίχνουμε το μοσχαρίσιο ή αρνίσιο κιμά στο κέντρο και σοτάρουμε μέχρι να μαγειρευτεί. Με μια ξύλινη σπάτουλα πολτοποιούμε τον κιμά σε μικρότερα κομμάτια, καθώς μαγειρεύεται.

Απομακρύνουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και αδειάζουμε το μείγμα σε ένα γυάλινο, μεταλλικό ή κεραμικό μπολ. Προσθέτουμε δύο φλιτζάνια του τσαγιού από τον πολτό ντομάτας, το βρασμένο ρύζι, την παρμεζάνα, τον βασιλικό, τον μαϊντανό, αλάτι, πιπέρι και ανακατεύουμε, ώστε να ομογενοποιηθεί το μείγμα.

Για το μείγμα θρυμματισμένου ψωμιού: Ανακατεύουμε τα ψίχουλα με το αλάτι, το σκόρδο και το θυμάρι. Περιχύνουμε με το ελαιόλαδο, αναμειγνύουμε με ένα πιρούνι, ώστε να έχουμε μια ελαφριά επικάλυψη με το λάδι και το αφήνουμε στην άκρη.

Απλώνουμε ομοιόμορφα το 1/4 από το μείγμα του κρέατος, σε μια κατσαρόλα όπου θα έχουμε αλείψει με λάδι ή σε ένα ταψί, διαμέτρου περίπου 23×33εκ. Γεμίζουμε τις ντομάτες με το υπόλοιπο μείγμα, τις σκεπάζουμε με τα καπάκια τους και τις τοποθετούμε πάνω στην επιφάνεια από το μείγμα κρέατος.

Προσθέτουμε τον ζωμό κοτόπουλου, βοδινού ή λαχανικών. Αλείφουμε την επιφάνεια από τα καπάκια ντομάτας με ελαιόλαδο και πασπαλίζουμε με το μείγμα θρυμματισμένου ψωμιού. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 και για 45-55 λεπτά περίπου ή μέχρι να γίνει το φαγητό. Αφαιρούμε από τον φούρνο και σερβίρουμε… Η φρεσκάδα και η νοστιμιά των υλικών απογειώνουν τη γεύση!

 


 

Σε συνεργασία με το womanidol

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι