ΣΧΟΛΙΟ

Γιατί ο πρωθυπουργός πρέπει να αποπέμψει τον Λαζαρίδη

Γιατί ο πρωθυπουργός πρέπει να αποπέμψει τον Λαζαρίδη, Αθανάσιος Κωτσόπουλος

Ο Ναπολέων Βοναπάρτης έλεγε το εξής: «Τρία πράγματα δεν κάνεις στην πολιτική: δεν υποχωρείς, δεν ανακαλείς και δεν παραδέχεσαι τα λάθη σου». Με αφορμή την υπόθεση που απασχολεί την πολιτική επικαιρότητα…

Ο προσφάτως ορκισθείς υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κύριος Μακάριος Λαζαρίδης, τον οποίον επέλεξε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, εμφανίστηκε στις 14.04.2026 σε τηλεοπτική εκπομπή στον σταθμό Open, στους Νίκο Στραβελάκη και Μήνα Καραμήτρου.

Επιβεβαιώνοντας τον Ναπολέοντα λοιπόν, ο κύριος υφυπουργός, ερωτώμενος σχετικά με το θέμα του διορισμού του το 2007, δεν παραδέχθηκε κανένα λάθος, δεν ανακάλεσε καμία δήλωση, αλλά ούτε υποχώρησε σε κάτι. Πολλώ δε μάλλον είπε ότι δεν σκέφτεται καν να παραιτηθεί και ότι το Μέγαρο Μαξίμου δεν τον έχει ενοχλήσει σχετικά με το θέμα του διορισμού του.

Ας πάμε στα πραγματικά περιστατικά… Ο κύριος Λαζαρίδης εμφάνισε στην τηλεοπτική εκπομπή, ένα έγγραφο ενός εργαστηρίου ελευθέρων σπουδών, όπως ο ίδιος δήλωσε στην βουλή, με τον τίτλο Bachelor of Arts, το οποίο δεν ανέφερε καν το αντικείμενο του Bachelor of Arts. Σχήμα οξύμωρο καθότι είναι σαν να έχει απονεμηθεί πτυχίο, δίχως αναφορά του επιστημονικού πεδίου απονομής του. Τέλος πάντων αυτά θα τα ερευνήσει λογικά το υπουργείο Παιδείας.

Περαιτέρω, με βάση το ΦΕΚ διορισμού του ο υφυπουργός, προσελήφθη ως ειδικός επιστήμονας, με βάση την υπ’ αριθμόν 562/08.02.2007 απόφαση του υπουργείου παιδείας, ως ειδικός επιστήμονας με βάση το άρθρο 33 παρ. 2 του Νόμου 2190/1994. Στο άρθρο 33 παρ. 2 του εν λόγω νόμου προβλέπεται ως απαραίτητη προϋπόθεση διορισμού το εξής: «Το προσλαμβανόμενο στις θέσεις της προηγούμενης παραγράφου προσωπικό πρέπει να έχει πτυχίο ή δίπλωμα ΑΕΙ της ημεδαπής, ή ισότιμο της αλλοδαπής και

  1. διδακτορικό δίπλωμα ελληνικού ΑΕΙ ή αναγνωρισμένο ισότιμο της αλλοδαπής ή
  2. μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών διάρκειας τουλάχιστον ενός ακαδημαϊκού έτους ελληνικού ΑΕΙ ή αναγνωρισμένο ισότιμο της αλλοδαπής και αντίστοιχη εμπειρία δύο τουλάχιστον ετών μετά την απόκτηση του μεταπτυχιακού τίτλου».

Επομένως με βάση τα όσα ο ίδιος ο υφυπουργός δήλωσε στη Βουλή, αρχικά δεν κατείχε ούτε δίπλωμα ΑΕΙ της ημεδαπή , ούτε ισότιμο της αλλοδαπής, αφού παραδέχτηκε στη Βουλή ότι πρόκειται για έγγραφο από εργαστήριο ελευθέρων σπουδών. Αλλά έτι περαιτέρω δεν κατείχε ούτε μεταπτυχιακό, ούτε διδακτορικό όπως απαιτούσε διαζευκτικά ο νόμος.

Το βασικό ερώτημα

Ως εκ τούτου ένα είναι το βασικό ερώτημα: Πως προσελήφθη ως ειδικός επιστήμονας αφού δεν τηρούσε τις προϋποθέσεις του νόμου; Ο υφυπουργός προσπάθησε, ευφυώς κατά την άποψη του υπογράφοντα, να υποστηρίξει ότι αυτός δεν έχει καμία ευθύνη και ότι κατέθεσε όσα έγγραφα του ζητήθηκαν. Υποστήριξε δηλαδή ότι εφόσον η διοίκηση τον διόρισε, παρόλα αυτά η πράξη ήταν νόμιμη. Νομικά εννοεί την αρχή της νομιμότητας των πράξεων της διοικήσεως.

Ο στόχος είναι προφανής. Να απεκδυθεί κάθε ευθύνης, αφού υποστηρίζει στην ουσία ότι αυτός δεν φταίει σε κάτι, αν έγινε κάποιο λάθος στον έλεγχο των τυπικών προσόντων κατά τον νόμο, αλλά την ευθύνη ελέγχου την έχει η διοίκηση. Ως νομικός ισχυρισμός θα έλεγα ότι δεν είναι εντελώς άστοχος. Η διοίκηση και δη το υπουργείο Παιδείας θα πρέπει άμεσα να αποφανθεί για το με βάση ποια έγγραφα προσέλαβε τον υφυπουργό το 2007 και το εάν αυτά τα έγγραφα πληρούσαν τις προϋποθέσεις του νόμου.

Όμως ο κύριος υφυπουργός, φρονώ, ότι αποφεύγει την ουσία της συζήτησης. Η οποία είναι η εξής: Συνάδει με το αξίωμα ενός υφυπουργού, η κατάληψη δημόσιας θέσης ειδικού επιστήμονα στο παρελθόν, δίχως την ύπαρξη των νόμιμων προϋποθέσεων; Έστω για την οικονομία της συζήτησης να δεχτούμε ως ισχύον το ότι ο υφυπουργός δεν γνώριζε τις νόμιμες προϋποθέσεις και η διοίκηση κατά παράβλεψη ενέκρινε την πρόσληψη του.

Τί έπρεπε να πει ο Λαζαρίδης

Τώρα που ενημερώθηκε για τις νόμιμες προϋποθέσεις διορισμού, δεν θα έπρεπε να πει το προφανές; Δηλαδή πχ να έλεγε το απλό, “ναι κύριοι , κακώς διορίστηκα δίχως να πληρώ τις προϋποθέσεις του νόμου και επειδή νιώθω ηθικά εκτεθειμένος καταλαμβάνοντας στο παρελθόν, έστω εν αγνοία μου, μια δημόσια θέση για την οποία δεν είχα τα νόμιμα προσόντα αντί κάποιου άλλου που θα τα είχε, παραιτούμαι από την θέση του υφυπουργού”.

Προέβη ο υφυπουργός σε κάποια τέτοια παρόμοια κίνηση; Όχι βέβαια, στην Ελλάδα της εποχής “2.0” αυτά είναι ψιλά γράμματα. Γιατί να παραιτηθεί αφού δεν τον “ενόχλησε” το Μαξίμου, όπως δήλωσε στη συνέντευξη του; Ακολουθώντας λοιπόν την άποψη του υφυπουργού μας, δεν υπάρχει κανένα θέμα, για όλα φταίει η διοίκηση και από την πλευρά του δεν έχει γίνει κανένα λάθος .

Ο Ναπολέων είχε τελικά δίκιο και τον επιβεβαίωσε και ο υφυπουργός μας, κύριος Μακάριος Λαζαρίδης: Δεν ανακαλούμε, δεν υποχωρούμε και δεν παραδεχόμαστε λάθη στην πολιτική. Θεωρώ ότι ο κύριος Λαζαρίδης μάλλον λογαριάζει χωρίς τον ξενοδόχο, ο οποίος είναι ο Πρωθυπουργός κύριος Μητσοτάκης.

Ο υπογράφων είναι σχεδόν σίγουρος ότι θα του ζητήσει την παραίτηση του, καθότι αφ’ ενός ο υφυπουργός δεν είναι ένα στέλεχος πρώτης γραμμής ώστε να υπάρξει μεγάλο εσωτερικό κομματικό κόστος και αφετέρου είναι κάτι παραπάνω από προφανές ότι ο υφυπουργός δεν έπρεπε να κατέχει δημόσια θέση ειδικού επιστήμονα, ελλείψει των νόμιμων προϋποθέσεων. Ας αναμένουμε να δούμε αν τελικά η πρόβλεψη μας θα επιβεβαιωθεί…

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Kαταθέστε το σχολιό σας. Eνημερώνουμε ότι τα υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται.

0 ΣΧΟΛΙΑ
Παλιότερα
Νεότερα Με τις περισσότερες ψήφους
Σχόλια εντός κειμένου
Δες όλα τα σχόλια
0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx