ΘΕΜΑ

Για να μην πούμε το νερό νεράκι – 16 τρόποι για να σταματήσουμε την σπατάλη

Για να μην πούμε το νερό νεράκι – 16 τρόποι για να σταματήσουμε την σπατάλη, Νικολέττα Γιαννοπούλου

Αν ζείτε σε μια περιοχή με άφθονα νερά, μπορεί να υποθέσουμε ότι δεν έχει σημασία πόσο νερό χρησιμοποιείτε σε καθημερινή βάση και ότι οι βρύσες θα συνεχίσουν να ρέουν για πάντα. Φυσικά, υπάρχουν πολλοί καλοί λόγοι για να σπαταλάτε λιγότερο νερό στο σπίτι, ανεξάρτητα από το πού ζείτε. Οι ειδικοί τονίζουν μερικά από τα πιο σημαντικά σημεία και μας συστήνουν τις αγαπημένες τους στρατηγικές για την εξοικονόμηση νερού.

Τον τελευταίο αιώνα, η παγκόσμια κατανάλωση νερού έχει εκτοξευθεί με την εκβιομηχάνιση και την αύξηση του πληθυσμού. Σύμφωνα με στοιχεία της Παγκόσμιας Τράπεζας, τώρα χρησιμοποιούμε τουλάχιστον 495% περισσότερο από ό,τι στις αρχές του 20ου αιώνα. Από το 2014, η χώρα που καταναλώνει τα περισσότερα γλυκά νερά ήταν η Ινδία, ακολουθούμενη από την Κίνα και μετά τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Στις ΗΠΑ, η Υπηρεσία Προστασίας του Περιβάλλοντος (EPA) εκτιμά ότι το μέσο οικογενειακό νοικοκυριό που ξεπερνά σε κατανάλωση περνάει πλέον από περισσότερα από 1200 λίτρα νερού κάθε μέρα. Αυτό είναι αρκετό για να γεμίσει περίπου 10 κλασικές πισίνες στην πίσω αυλή κάθε χρόνο. Αν και είναι δύσκολο να πούμε πόσο από αυτό “σπαταλάται” και χρησιμοποιείται άσκοπα, δεν είναι δύσκολο να πιστέψουμε ότι οι περισσότεροι από εμάς θα μπορούσαμε να εκπληρώσουμε τις βασικές μας ανάγκες χρησιμοποιώντας πολύ λιγότερα.

Γιατί δεν πρέπει να το σπαταλάμε 

Σε περιοχές με λειψυδρία όπου η ζήτηση για γλυκό νερό υπερβαίνει την προσφορά, είναι εύκολο να καταλάβουμε γιατί η σπατάλη του πόρου είναι επιβλαβής. Εάν ζείτε κάπου που είναι φυσικά ξηρό μέρος ή εξαρτάται από μεταβλητές βροχοπτώσεις, πιθανότατα δίνετε μεγάλη αξία στη διατήρηση του νερού ήδη. Αλλά αν ζείτε σε ένα μέρος που δεν υποφέρει από το ύδωρ, ίσως αναρωτιέστε γιατί η προσωπική σας χρήση νερού είναι τόσο σημαντική.

Κι όμως μικρές οικιακές αλλαγές μπορούν να κάνουν τεράστια διαφορά σε επίπεδο κοινότητας. Σκεφτείτε, για παράδειγμα, το γεγονός ότι εάν το σπίτι σας έχει κοινόχρηστο, χρειάζεται αρκετή ποσότητα ενέργειας για να μεταφερθεί αυτό το σε εσάς και αφαιρέστε το όταν τελειώσετε με αυτό.

Και δεδομένου ότι όλο το ύδωρ που διοχετεύεται με σωλήνες στα σπίτια μας – από τον νεροχύτη μέχρι την τουαλέτα – είναι πόσιμο (έτοιμο για κατανάλωση), απαιτεί επίσης αρκετή ποσότητα χημικών για να καθαριστεί. Κάθε φορά που το σπαταλάμε, σπαταλάμε και αυτούς τους πόρους. Το να σκέφτεστε τη χρήση του νερού σας στο πλαίσιο αυτού του συστήματος είναι το κλειδί για να κατανοήσετε τη σημασία της βρύσης σας.

Όσο λιγότερο χρησιμοποιούμε, τόσο μικρότερο αντίκτυπο έχουμε στο περιβάλλον. Εάν πολλά άτομα σε μια κοινότητα μείωναν την ποσότητα νερού που χρησιμοποιούσαν στο σπίτι, θα μείωνε σημαντικά τη ζήτηση νερού αυτής της κοινότητας. Και στο μέλλον, καθώς ο πληθυσμός συνεχίζει να αυξάνεται και η κλιματική αλλαγή απειλεί τα αποθέματα νερού σε όλο τον κόσμο, όσο περισσότερο μπορούμε να μειώσουμε την πίεση στα τοπικά μας συστήματα ύδρευσης, τόσο το καλύτερο.

Τρεις κορυφαίοι τρόποι σπατάλης νερού

Αναρωτιέστε πού “καταβροχθίζεται” περισσότερο το νερό; Ακολουθούν τρεις βασικοί τρόποι με τους οποίους χάνουμε, ίσως δεν έχετε σκεφτεί.

  • Χάθηκε στον δρόμο για τα σπίτια μας.

Ζητήματα όπως οι διαρροές σωλήνων και οι απαρχαιωμένες υποδομές σημαίνουν ότι αρκετή ποσότητα νερού σπαταλιέται πριν φτάσει στον προορισμό του. Η ποσότητα του νερού που χάνεται κατά τη μεταφορά διαφέρει από μέρος σε μέρος, αλλά συνήθως είναι σημαντική ποσότητα. Στην Ολλανδία, π.χ. περίπου το 4 έως 6% του χρησιμοποιήσιμου νερού εξαφανίζεται κατά τη διαδρομή από τις εγκαταστάσεις επεξεργασίας νερού στα σπίτια, ενώ το 40 έως 60% του νερού μπορεί να φτάσει να χάνεται κατά τη διαμετακόμιση σε αναπτυσσόμενες χώρες όπως η Ινδία.

  • Χρησιμοποιείται για το πότισμα του χλοοτάπητα

Ενώ τα άτομα δεν έχουν πολύ λόγο για το πώς φτάνει το ύδωρ στο σπίτι τους, αυτή η επόμενη πηγή κατανάλωσης βρίσκεται άμεσα στον έλεγχό μας. Έρευνες επισημαίνουν για παράδειγμα ότι ένα απίστευτο 50% της χρήσης νερού οικιακής χρήσης στις ΗΠΑ, κατά μέσο όρο, χρησιμοποιείται έξω για το πότισμα του χλοοτάπητα. Η μεγαλύτερη αρδευόμενη καλλιέργεια στις ΗΠΑ είναι στην πραγματικότητα το γρασίδι!

Τώρα, μερικοί άνθρωποι μπορεί να μην θεωρούν ότι ένας πράσινος χλοοτάπητας είναι σπατάλη νερού – αλλά αναρωτηθείτε: Χρειάζεται πραγματικά να χρησιμοποιούμε πόσιμο για να διατηρούμε το γκαζόν μας; Όχι μόνο οι διψασμένοι χλοοτάπητες είναι σπατάλη από την άποψη του νερού, αλλά έχουν επίσης μεγάλο αποτύπωμα άνθρακα και δεν κάνουν χάρη στην τοπική άγρια ζωή.

  • Διαρρέει από τους σωλήνες μας

Αυτές οι μικροσκοπικές σταγόνες της κεφαλής του ντους ή της βρύσης της κουζίνας μπορούν πραγματικά να κάνουν μεγάλη διαφορά Σύμφωνα με εκτιμήσεις από την EPA των ΗΠΑ, η μέση οικογένεια χάνει περίπου 3,5 τόνους νερού ετησίως λόγω οικιακών διαρροών – που ισοδυναμεί με την ποσότητα που χρησιμοποιείται για 300 φορτία ρούχων πλυντηρίου.

Πώς να μειώσετε τη χρήση του 

Πέρα από την επιδιόρθωση διαρροών και τη μετάβαση σε φυτά ανθεκτικά στην ξηρασία, υπάρχουν πολλές άλλες στρατηγικές που μπορείτε να εφαρμόσετε για να σπαταλάτε λιγότερο νερό στο σπίτι. «Δεν υπάρχει σταθερή φόρμουλα για τη μείωση της ζήτησης νερού, οπότε ξεκινήστε αξιολογώντας τη δική σας συμπεριφορά», προτείνουν οι ειδικοί. Έχετε την τάση να κάνετε πολλά ντους; Πλένετε πολλά ρούχα—ακόμα και όταν το πλυντήριο δεν είναι γεμάτο;

Μόλις κατανοήσετε καλύτερα το προσωπικό σας αποτύπωμα νερού, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε οποιοδήποτε από αυτά τα εγκεκριμένα από τους ειδικούς βήματα για να το μειώσετε:

  • Μην αφήνετε τη βρύση ανοιχτή όταν βουρτσίζετε τα δόντια σας.
  • Αντικαταστήστε την τουαλέτα σας με μια τουαλέτα κενού ή μια τουαλέτα υψηλής απόδοσης που καταναλώνει λιγότερο ύδωρ.
  • Εγκαταστήστε συσκευές ενεργειακής απόδοσης στο σπίτι σας (ή, εάν νοικιάσετε, ζητήστε από τους ιδιοκτήτες σας να τις εγκαταστήσουν· είναι ένα μέτρο εξοικονόμησης κόστους όσο και εξοικονόμησης νερού και ενέργειας!).
  • Ξεπλύνετε την τουαλέτα μόνο όταν είναι απαραίτητο.
  • Λειτουργήστε το πλυντήριο πιάτων σας μόνο όταν είναι γεμάτο.
  • Λειτουργήστε το πλυντήριό σας μόνο όταν είναι γεμάτο (κατά προτίμηση με κρύο νερό).
  • Κάντε πιο σύντομα ντους.
  • Καθώς περιμένετε να ζεσταθεί το νερό του ντους σας, μαζέψτε το νερό σε έναν κουβά για οικιακή χρήση (μπορείτε να ποτίζετε με αυτό τα φυτά σας, για παράδειγμα).
  • Αλλάξτε την κεφαλή του ντους σας με μια χαμηλής ροής.
  • Αντικαταστήστε το γρασίδι με άλλα φυτά και λουλούδια που δεν χρειάζονται τόσο πότισμα.
  • Γεμίστε τον νεροχύτη σας με νερό όταν πλένετε τα πιάτα αντί να αφήνετε τη βρύση να τρέχει ή κλείνετε τη βρύση όσο σαπουνίζετε τα πιάτα και τα ποτήρια σας.
  • Επισκευάστε σωλήνες που έχουν διαρροή στο σπίτι.
  • Μαζέψτε σε ντεπόζιτο το νερό της βροχής για να το χρησιμοποιήσετε γύρω από το σπίτι και τον κήπο.
  • Απαιτήστε αλλαγές σε κοινοτικό επίπεδο υποστηρίζοντας πολιτικές που διορθώνουν τις διαρροές νερού του Δήμου
  • Να είστε πιο συνειδητοποιημένος καταναλωτής γενικά: Αγοράστε τρόφιμα που καλλιεργούνται χρησιμοποιώντας αναγεννητικές τεχνικές εξοικονόμησης νερού (περίπου το 70% του γλυκού νερού στον κόσμο προορίζεται για τη γεωργία).
  • Υποστηρίξτε τις τοπικές επιχειρήσεις και αναζητήστε προϊόντα που παράγονται κοντά στο σπίτι και αγοράστε λιγότερα πράγματα γενικά. Άλλωστε ό,τι κατέχετε χρειάστηκε νερό για να το δημιουργήσει και να σας το μεταφέρει!

Ανάλογα με το πού ζείτε, μπορεί να μην αισθάνεστε εξαιρετικό κίνητρο να μειώσετε τη χρήση νερού. Αλλά όταν αναλογιστείτε τον ρόλο που παίζει το νερό στον κόσμο, γίνεται σαφές ότι όλοι πρέπει να το χρησιμοποιήσουμε με σύνεση για να προετοιμαστούμε για ένα καλύτερο μέλλον.

 


 

Σε συνεργασία με το womanidol

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι