ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Γιατί να μειώσουμε την κατανάλωση κρέατος

Γιατί να μειώσουμε την κατανάλωσης κρέατος, Ελένη Τσαχάκη

Η μείωση της κατανάλωσης του κρέατος δεν είναι απλώς μια τάση. Ολοένα και περισσότεροι άνθρωποι επιλέγουμε συνειδητά να μειώσουμε την κατανάλωση κρέατος. Και οι λόγοι; Πολλοί.

Η μείωση της κατανάλωσης κρέατος μπορεί να προσφέρει πολλαπλά οφέλη για την υγεία μας, το περιβάλλον και τον κοινωνικό μας αντίκτυπο. Αν ακόμα έχεις τους ενδοιασμούς σου για να κάνεις αυτή την αλλαγή, στο σημερινό άρθρο θα σου παρουσιάσω 5+1 οφέλη που μπορείς να απολαύσεις από τη μείωση του κρέατος στη διατροφή σου.

Βελτιώνει την υγεία του εντέρου. Τα προϊόντα ζωικής προέλευσης είναι συνήθως φτωχά σε φυτικές ίνες, οι οποίες είναι απαραίτητες για την ομαλή λειτουργία του πεπτικού συστήματος. Μια διατροφή πλούσια σε φυτικές ίνες, όπως φρούτα, λαχανικά, όσπρια, δημητριακά ολικής άλεσης, που συχνά συναντάμε σε μία πιο χορτοφαγική διατροφή, βοηθά στη βελτίωση της πέψης και στην πρόληψη προβλημάτων του πεπτικού συστήματος, όπως η δυσκοιλιότητα.

Βοηθάει στην υγεία της καρδιάς. Η κατανάλωση του κρέατος και πιο συγκεκριμένα, του κόκκινου και του επεξεργασμένου κρέατος, είναι πλέον γνωστό ότι συνδέεται με υψηλότερα επίπεδα χοληστερόλης και αυξημένο κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων. Η κατανάλωση φυτικών τροφίμων που είναι πλούσια σε φυτικές ίνες και χαμηλότερα σε κορεσμένα λιπαρά μπορεί να σε βοηθήσει να μειώσεις την αρτηριακή πίεση και τα επίπεδα χοληστερόλης σου. Δοκίμασε να ξεκινήσεις να βελτιώνεις την καρδιαγγειακή σου υγεία, αντικαθιστώντας το κρέας με τροφές όπως όσπρια, ξηρούς καρπούς και καθώς και φυτικά εναλλακτικά κρέατος και ιδιαίτερα σόγιας.
Βοηθάει στη διαχείριση του σωματικού βάρους

Λιγότερη κατανάλωση κρέατος για πρόσληψη λιγότερων θερμίδων.

Μία διατροφή που είναι πλούσια σε φυτικές τροφές είναι συνήθως χαμηλότερη σε ενέργεια (θερμίδες) συγκριτικά με μία διατροφή που αποτελείται κυρίως από ζωικές τροφές και πηγές λιπαρών. Επιπλέον, οι φυτικές ίνες που περιέχονται σε φρούτα, λαχανικά και δημητριακά ολικής άλεσης βοηθούν να έχεις ένα ακόμα καλύτερο αίσθημα κορεσμού και να συμβάλει σε μικρότερη επιθυμία για περισσότερο φαγητό. Έτσι, η μετάβαση σε μια διατροφή με λιγότερο κρέας και πλούσια σε φυτικές ίνες μπορεί να σε βοηθήσει στη διατήρηση ενός υγιούς σωματικού βάρους.

Βοηθάει στο να μειωθεί το περιβαλλοντικό αποτύπωμα. Είναι πλέον δεδομένο ότι ζούμε σε μία πιο “πράσινη εποχή” με όλο και περισσότερες αναλύσεις να γίνονται για τις δράσεις μας και τον αντίκτυπο που έχουν στο περιβάλλον. Η παραγωγή κρέατος έχει σημαντικό περιβαλλοντικό αποτύπωμα, καθώς απαιτεί τεράστιες ποσότητες νερού, ενέργειας και γης, ενώ συμβάλλει σημαντικά στις εκπομπές αερίων στην ατμόσφαιρα. Αντίθετα, μία διατροφή που αποτελείται κυρίως από φυτικές τροφές έχουν πολύ χαμηλότερο περιβαλλοντικό αποτύπωμα και βοηθάει στην προστασία του περιβάλλοντος.

Ακόμα περισσότερο, προτίμησε και επιλογές φυτικών εναλλακτικών κρέατος με ανακυκλώσιμες συσκευασίες, οι οποίες αποτελούν ένα σημαντικό βήμα προς την περιβαλλοντική υπευθυνότητα. Προτιμώντας προϊόντα με φιλικές προς το περιβάλλον συσκευασίες, συμβάλλεις στην μείωση της χρήσης πλαστικού και της συσσώρευσης απορριμμάτων, προσθέτοντας μια επιπλέον θετική επίδραση για τον πλανήτη μας.

Συμβουλές για τη μετάβαση σε φυτική διατροφή. Και αφού είδαμε τα οφέλη του να ακολουθείς μία πιο φυτική διατροφή, μειώνοντας την κατανάλωση του κρέατος, πάμε να δούμε και κάποιες συμβουλές για να σε βοηθήσει σε αυτή τη μετάβαση. Μέτρησε πόσες φορές την εβδομάδα έχεις μερίδες κρέατος και κάθε εβδομάδα ή 15 ημέρες, δοκίμασε να έχεις 1 μερίδα λιγότερο. Ξεκίνα να μειώνεις την ήδη μερίδα κρέατος που έχεις και τοποθέτησε δίπλα περισσότερες φυτικές εναλλακτικές επιλογές.

Δοκίμασε να αντικαταστήσεις το κρέας με άλλες φυτικές εναλλακτικές κρέατος, όπως μανιτάρια, κιμά σόγιας, τόφου ή ακόμα και με ποσότητα οσπρίων. Επίλεξε φυτικά εναλλακτικά κρέατος, τα οποία είναι πλούσια σε φυτική πρωτεΐνη κυρίως από σόγια που αποτελεί πρωτεΐνη υψηλής βιολογικής αξίας και θα δώσουν γεύση στο πιάτο σου. Πλέον, μπορείς να αναζητήσεις στα σουπερ-μαρκετ φυτικά “κεφτεδάκια”, φυτικά nuggets ή σνίτσελ ή ακόμα και φυτικά burger με πρωτεΐνη σόγιας και συστατικά φυτικής προέλευσης πλούσια σε πρωτεΐνη και φυτικές ίνες.

Ανάγνωση Διατροφικών Ετικετών. Πριν αγοράσεις φυτικά εναλλακτικά κρέατος, διάβασε προσεκτικά την ετικέτα τους. Δεν είναι όλα το ίδιο. Οι διατροφικές ετικέτες είναι το “κλειδί” σου για να κάνεις σωστές επιλογές σε ό,τι διατροφή κι αν επιλέξεις. Προτίμησε προϊόντα που αναγράφουν λεπτομερώς τα συστατικά τους, είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, και περιέχουν χαμηλές ποσότητες από κορεσμένα λιπαρά, σάκχαρα και αλάτι. Πρόσεξε επίσης να μην περιέχουν συντηρητικά και άλλα τεχνητά ενισχυτικά γεύσης όπως το γλουταμινικό νάτριο.

Κλείνοντας…
Να θυμάσαι ότι η μείωση της κατανάλωσης του κρέατος προσφέρει πολλαπλά οφέλη. Τα οφέλη αυτά μπορεί να είναι από τη βελτίωση της υγείας και της φυσικής κατάστασης έως την προστασία του περιβάλλοντος και την προώθηση της ηθικής συνείδησης. Μέσα από την κατανάλωση θρεπτικών φυτικών εναλλακτικών και την προσεκτική επιλογή προϊόντων μπορείς να απολαύσεις μια πλήρη, ισορροπημένη διατροφή που ευνοεί το σώμα σου και το περιβάλλον. Εσύ τι θα διαλέξεις;


Η Ελένη Τσαχάκη είναι Διαιτολόγος-Διατροφολόγος

Σε συνεργασία με το medNutrition

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Kαταθέστε το σχολιό σας. Eνημερώνουμε ότι τα υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται.

2 ΣΧΟΛΙΑ
Παλιότερα
Νεότερα Με τις περισσότερες ψήφους
Σχόλια εντός κειμένου
Δες όλα τα σχόλια

Και μόνο που διάβασα το προπαγανδιστικό αυτό άρθρο της νέας εποχής περί δήθεν πρριβαλλοντικού αποτυπώματος αυξάνω άρδην την κατανάλωση κρέατος! Δεν θέλω προπαγάνδα. Την διατροφή μου την ορίζω και την κανονίζω εγώ!

Σοβαρά άρθρα . Νάχαμε να λέγαμε.

2
0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx