ΣΥΝΤΑΓΗ

Γλυκοπατάτα παπουτσάκι με κιμά κοτόπουλο και αρωματικό γιαούρτι

Γλυκοπατάτα παπουτσάκι με κιμά κοτόπουλο και αρωματικό γιαούρτι, Ελένη Χατζηλαζαρίδου

Όταν η επιστήμη της Διατροφής συνεργάζεται με την τέχνη της μαγειρικής, το αποτέλεσμα είναι αυτό που όλοι ζητάμε: κάτι θρεπτικό/υγιεινό που θα μπορούμε να το καταναλώσουμε χωρίς “τύψεις” που θα είναι ταυτόχρονα και γευστικό.

Σε συνεργασία λοιπόν με τον μάγειρα Παντελή Καπνόπουλο σάς προτείνουμε την γλυκοπατάτα παπουτσάκι, αυτή την εύκολη και θρεπτική παραλλαγή της κλασσικής συνταγής μελιτζάνας παπουτσάκι, πλούσια σε πρωτεΐνη και σημαντικά χαμηλότερη σε λιπαρά και… καλή σας απόλαυση!

Σε τι, όμως, υπερτερεί έναντι της κλασσικής συνταγής για μελιτζάνες παπουτσάκια; Ας πάρουμε τα πράγματα με τη σειρά… Στην βάση των δύο αυτών συνταγών δεν εντοπίζονται σημαντικές διαφορές, καθώς τόσο η μελιτζάνα όσο και η γλυκοπατάτα αποτελούν εξαιρετικές τροφές, πλούσιες σε αντιοξειδωτικές ουσίες, φυτικές ίνες και βιταμίνες.

Μοσχαρίσιος κιμάς vs Κιμάς κοτόπουλο

Ο κιμάς κοτόπουλο κερδίζει ξεκάθαρα σε αυτή τη “μάχη”. Περιέχει σχεδόν την μισή ποσότητα λίπους συγκριτικά με τον μοσχαρίσιο κιμά, είναι ελαφρώς υψηλότερος σε πρωτεΐνη και νερό και γενικά μας γλυτώνει από αξιοσημείωτο αριθμό θερμίδων από το πιάτο μας.

Μπεσαμέλ vs Αρωματικό γιαούρτι

Η κλασσική μπεσαμέλ περιέχει μεταξύ των άλλων γάλα, βούτυρο, αλεύρι και αυγά και σύμφωνα με τους πίνακες τροφίμων της Αντωνίας Τριχοπούλου ανά 100 γρ. μπεσαμέλ έχει:

  • 239 kcal 13 γρ. υδατάνθρακες
  • Πέντε γρ. πρωτεΐνη 19 γρ. λιπαρά.

Από την άλλη, το αρωματικό γιαούρτι που χρησιμοποιήσαμε σε αυτή τη συνταγή ανά 100 γρ. έχει μόλις: 68 kca l4,5 γρ. υδατάνθρακες, εννιά γρ. πρωτεΐνης και δύο γρ. λιπαρά.

ΥΛΙΚΑ (για 8 μερίδες)

4 γλυκοπατάτες

Για τον κιμά κοτόπουλο

  • 400 γρ. κιμά κοτόπουλο
  • 1 ½ κρεμμύδι ξερό, ψιλοκομμένο
  • 2 πιπεριές Φλωρίνης, ψιλοκομμένες
  • 2 stick σέλερι, ψιλοκομμένα
  • 1 σκελίδα σκόρδο, ψιλοκομμένη
  • 400 γρ. ντομάτα κονκασέ
  • 40 γρ. πελτέ ντομάτας
  • 2 κύβους κοτόπουλο
  • Ελαιόλαδο
  • Αλάτι, πιπέρι
  • Νερό

Για το αρωματικό γιαούρτι

  • 200 γρ. στραγγιστό γιαούρτι 2%
  • Ξύσμα από 1 λάιμ
  • 1 κ.σ. χυμό από λάιμ
  • Αλάτι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Για τον κιμά: Σε μία κατσαρόλα με λίγο ελαιόλαδο σωτάρουμε τον κιμά μέχρι να πάρει χρώμα. Με ένα σύρμα χειρός ανακατεύουμε κυκλικά τον κιμά έτσι ώστε να τον “σπάσουμε” σε μικρότερα κομμάτια τον. Στη συνέχεια προσθέτουμε τα ψιλοκομμένα λαχανικά, ανακατεύουμε, συνεχίζουμε το σωτάρισμα για περίπου 3 λεπτά και αλατοπιπερώνουμε.

Προσθέτουμε τον πελτέ, ανακατεύουμε και προσθέτουμε την ντομάτα κονκασέ. Τέλος προσθέτουμε τους κύβους και συμπληρώνουμε νερό μέχρι να καλύψουμε τον κιμά. Σιγοβράζουμε για περίπου 40 λεπτά.

Για την γλυκοπατάτα

Ξεπλένουμε καλά τις γλυκοπατάτες με νερό. Τυλίγουμε κάθε γλυκοπατάτα ξεχωριστά σε λαδόκολλα και από πάνω αλουμινόχαρτο, τις βάζουμε σε ταψί και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200oC για περίπου 1,5 ώρα (ο χρόνος εξαρτάται από το μέγεθος της γλυκοπατάτας, θέλουμε να μαλακώσει κι όχι να λιώσει). Αφαιρούμε την λαδόκολλα και το αλουμινόχαρτο και με ένα μαχαίρι τις κόβουμε κατά μήκος.

Προσεκτικά με ένα κουτάλι αφαιρούμε τη σάρκα από τις γλυκοπατάτες ξεκινώντας από το κέντρο (tip: αφήνουμε περιμετρικά και στη μέση λίγη σάρκα για να μην χαλάσει η μορφολογία από το παπουτσάκι). Σε ένα μπλέντερ βάζουμε την σάρκα που έχουμε αφαιρέσει από την γλυκοπατάτα, προσθέτουμε αλάτι, λίγο νερό και χτυπάμε μέχρι να γίνει πουρές (tip: προσθέτουμε σιγά σιγά το νερό για να μην γίνει το μείγμα μας πολύ υδαρές).

Για το γιαούρτι μυρωδικών
Σε ένα μπολ ανακατεύουμε όλα τα υλικά μαζί και προσθέτουμε σε μία σακούλα ζαχαροπλαστικής.

Για την “συναρμολόγηση”

Παίρνουμε τις βάσεις από τις γλυκοπατάτες και προσθέτουμε λίγο αλάτι στο εσωτερικό. Βάζουμε από 50 γρ. από τον πουρέ γλυκοπατάτας που κάναμε νωρίτερα. Προσθέτουμε από 80 γρ. κιμά κοτόπουλο (tip: φρόντισε να πάρεις όσο το δυνατόν λιγότερα υγρά από τον κιμά) και απλώνουμε ομοιόμορφα. Ολοκληρώνουμε βάζοντας 5 dots (περίπου 30 γρ.) από το αρωματικό μας γιαούρτι (μπορείς να το απλώσεις και σαν μπεσαμέλ στο κλασικό παπουτσάκι, αρκεί να μην ξεφύγεις στην ποσότητα.


 

Η Ελένη Χατζηλαζαρίδου είναι διαιτολόγος-διατροφολόγος

Σε συνεργασία με το medNutrition

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Kαταθέστε το σχολιό σας. Eνημερώνουμε ότι τα υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται.

0 ΣΧΟΛΙΑ
Παλιότερα
Νεότερα Με τις περισσότερες ψήφους
Σχόλια εντός κειμένου
Δες όλα τα σχόλια
0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx