ΔΙΑΤΡΟΦΗ

“Πιες το γάλα σου για να μεγαλώσεις!” – Κατσικίσιο ή αγελαδινό; Μία σύγκριση

"Πιες το γάλα σου για να μεγαλώσεις!" – Κατσικίσιο ή αγελαδινό; Μία σύγκριση, Ειρήνη Καντερέ

Τι θρεπτικά συστατικά περιλαμβάνει το γάλα; Πρωτεΐνες, Λιπαρά, Υδατάνθρακες, Βιταμίνες, Μέταλλα, Ασβέστιο (συμβάλλει στην οστική υγεία) και Βιταμίνη D (ενισχύει την απορρόφηση του).

Το γάλα αποτελεί ένα από τα πιο βασικά τρόφιμα παγκοσμίως, προσφέροντας πλούσια θρεπτική αξία και ευεργετικά συστατικά για την υγεία. Αποτελεί βασικό συστατικό σε πολλά προϊόντα της διατροφής. Σε πολλές κουλτούρες, το γάλα συμβολίζει τη θρεπτική φροντίδα και την ανάπτυξη. Είναι βασικό συστατικό στη διατροφή των παιδιών, ενώ παράλληλα αποτελεί βασικό συστατικό για την παραγωγή ποικίλων γαλακτοκομικών προϊόντων, όπως τυριά και γιαούρτια.

Οι πολιτιστικές διαφορές και οι παραδόσεις που σχετίζονται με το γάλα αντικατοπτρίζουν την ποικιλομορφία της ανθρώπινης κοινωνίας. Σε ορισμένες περιοχές του κόσμου, το γάλα αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της καθημερινής διατροφής και παραδόσεων, ενώ σε άλλες, η κατανάλωσή του μπορεί να συνδέεται με πιο περιορισμένους παράγοντες, όπως θρησκευτικές ή διατροφικές προτιμήσεις. Ωστόσο, η συζήτηση γύρω από το γάλα περιλαμβάνει και θέματα όπως η ανοχή του από τους καταναλωτές που υποφέρουν από την λακτόζη, καθώς και διάφορες απόψεις για τα οφέλη και τις πιθανές ανεπιθύμητες επιπτώσεις της κατανάλωσής του.

Επιστήμη και Γάλα. Η συζήτηση γύρω από το γάλα επεκτείνεται και σε θέματα υγείας και διατροφής. Επιστημονικές έρευνες έχουν εξετάσει τα οφέλη του γάλακτος για την ανθρώπινη υγεία, αλλά υπάρχουν και αντικρουόμενες απόψεις. Ενώ ορισμένοι υποστηρίζουν τα θετικά αποτελέσματα για την οστική υγεία και τη σωστή λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος, άλλοι επιστήμονες υποστηρίζουν το αντίθετο. Οι επιστήμονες διαφωνούν ακόμη και για την ημερήσια συνιστώμενη ποσότητα.

Σύσταση για το Γάλα. Το Αμερικανικό Υπουργείο Γεωργίας υποστηρίζει ότι καθημερινά μπορούμε να καταναλώσουμε μέχρι τρία ποτήρια γάλα, ενώ η Σχολή Δημόσιας Υγείας του Χάρβαρντ συνιστά ένα με δύο ποτήρια την ημέρα.

Ταξινόμηση διαφορετικών τύπων Γάλακτος ανάλογα με κριτήρια

Κριτήριο Είδος
Γεύση Ξινόγαλο, κακάο, με γεύσεις φρούτων
Ενίσχυση Με βιταμίνες, μέταλλα και ιχνοστοιχεία
Επεξεργασία Νωπό, παστεριωμένο, ομογενοποιημένο, συμπυκνωμένο, ζαχαρούχο
Μέθοδο εκτροφής ή παραγωγής Από ζώα ελευθέρας βοσκής,

ζώα σε κτηνοτροφική μονάδα, οργανικό, βιολογικό

Προέλευση Ζωϊκής προέλευσης: αγελαδινό, κατσικίσιο, πρόβειο
Φυτικής προέλευσης: καρύδας, σόγιας
Σύνθεση Πλήρες, χαμηλό σε λιπαρά
Συντήρηση Διαρκείας, σε σκόνη, φρέσκο
Συσκευασία Σε μπουκάλι, σε χαρτόνι, σε κονσέρβα
Σύσταση Χωρίς λακτόζη, υποαλλεργικό, χαμηλό σε λιπαρά

Σύνθεση του Γάλακτος

Η σύνθεση του γάλακτος διαφέρει από ζώο σε ζώο, όμως είναι δυνατό να διαφέρει και στο ίδιο το ζώο, ανάλογα με την τροφή που έχει φάει ή ακόμη και την ώρα που έγινε το άρμεγμα. Στις αγελάδες, κατά κανόνα, το πρωινό γάλα έχει μεγαλύτερο ποσοστό λίπους από εκείνο που αρμέγεται το βράδυ.

Σύσταση Αγελαδινού Γάλακτος 

ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ ΠΕΡΙΕΚΤΙΚΟΤΗΤΑ ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ ΠΕΡΙΕΚΤΙΚΟΤΗΤΑ ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ ΠΕΡΙΕΚΤΙΚΟΤΗΤΑ
Θερμίδες ανά 250ml 158 Kcal Νάτριο (mg/100g) 44 mg Νιασίνη (mg/L) 0,94 mg
Νερό (%) 87,3 % Μαγνήσιο (mg/100g) 13 mg Παντοθενικό οξύ (mg/L) 3,46 mg
Λακτόζη (%) 4,60 % Ψευδάργυρος (μg/kg) 3900 μg Βιταμίνη Β6 (mg/L) 0,64 mg
Πρωτεΐνη (%) 3,25 % Σίδηρος (μg/kg) 200 μg Βιοτίνη (mg/L) 0,031 mg
Τριγλυκερίδια (%) 95-96 % Βιταμίνη Α (mg/L) 0,4 mg Φυλλικό οξύ (mg/L) 0,050 mg
Λίπος (%) 3,60 % Βιταμίνη D (mg/L) 0,0006 mg Βιταμίνη Β12 (mg/L) 0,0043 mg
Ασβέστιο (mg/100gr) 1250 mg Βιταμίνη Ε (mg/L) 0,98 mg Βιταμίνη C (mg/L) 21,1 mg
Υδατάνθρακες ανά 250ml 11,5 gr Θειαμίνη Β1 (mg/L) 0,44 mg Φώσφορος (mg/100g) 100 mg
Κάλιο (mg/100g) 150 mg Ριβοφλαβίνη Β2 (mg/L) 1,75 mg Χαλκός mg/100 g

 

Τα οφέλη του αγελαδινού Γάλακτος

 • Έλεγχος της όρεξης
 • Ανάπτυξη των οστών
 • Υγεία οστών και δοντιών
 • Πρόληψη του διαβήτη
 • Καρδιακή Υγεία

Μειονεκτήματα του Αγελαδινού Γάλακτος

 • Ακμή
 • Άλλες δερματικές παθήσεις
 • Αλλεργίες
 • Κατάγματα οστών: Μελέτη έδειξε ότι τα κατάγματα των οστών στους ηλικιωμένους λόγω οστεοπόρωσης είναι υψηλότερα σε περιοχές όπου καταναλώνονται περισσότερα γαλακτοκομικά προϊόντα, ζωικές πρωτεΐνες και ασβέστιο.
 • Καρκίνος
 • Δυσανεξία στη λακτόζη
 • Τα περισσότερα αγελαδινά γάλατα περιέχουν αντιβιοτικά και αυξητικές ορμόνες.

 

Σύσταση κατσικίσιου γάλακτος

ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ ΠΕΡΙΕΚΤΙΚΟΤΗΤΑ ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ ΠΕΡΙΕΚΤΙΚΟΤΗΤΑ ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ ΠΕΡΙΕΚΤΙΚΟΤΗΤΑ
ΘΕΡΜΙΔΕΣ ανά 250ml 168 Kcal Υδατάνθρακες ανά 250ml 6,3 g Πρωτεΐνη % 3,0 %
Λιπαρά % 3,8 % Βιταμίνη A (i.u./gram fat) 39 Βιταμίνη B1 (µg/100 ml) 68 μg
Βιταμίνη Β2 (µg/100 ml) 210 μg Βιταμίνη C  (mg /100 ml) 2 mg Βιταμίνη D (i.u./gram fat) 0,7
Χοληστερόλη (mg/100 ml) 12 mg Ασβέστιο mg/100 g 1215,2 mg Φώσφορος mg/100 g 843,3 mg
Μαγνήσιο mg/100 g 82,5 mg Σίδηρος mg/100 g 1,13 mg Χαλκός mg/100 g 0,42 mg
Ψευδάργυρος mg/100 g 4,15 mg Β12 mg/100 g 0,1 mg

Τα οφέλη: Απορρόφηση θρεπτικών συστατικών

Ενώ το αγελαδινό παρεμποδίζει την απορρόφηση βασικών μετάλλων, όπως ο σίδηρος, όταν καταναλώνεται μαζί με το γεύμα, το κατσικίσιο γάλα μπορεί να ενισχύσει την ικανότητα του οργανισμού να απορροφά σημαντικά θρεπτικά συστατικά από άλλες τροφές. Ειδικότερα, έρευνα έχει δείξει ότι το κατσικίσιο γάλα λειτουργεί ευεργετικά σε άτομα με σιδηροπενική αναιμία.

Χαμηλότερη περιεκτικότητα σε λακτόζη. Το κατσικίσιο γάλα έχει ελαφρώς χαμηλότερη περιεκτικότητα σε λακτόζη από το αγελαδινό, περίπου 12% λιγότερη ανά φλιτζάνι, που χαμηλώνει περισσότερο όταν γίνεται σε γιαούρτι. Οι άνθρωποι με ήπια δυσανεξία στη λακτόζη μπορεί να έχουν μικρότερο θέμα στην πέψη από την κατανάλωση κατσικίσιου γάλακτος.

Υγεία πεπτικού συστήματος. Το κατσικίσιο γάλα έχει υψηλότερη περιεκτικότητα σε ολιγοσακχαρίτες, σε σχέση με το αγελαδινό. Αυτοί είναι πρεβιοτικοί υδατάνθρακες οι οποίοι βοηθούν στη θρέψη των “ωφέλιμων” βακτηρίων που ζουν στο οικοσύστημα του εντέρου μας και συνολικά στη διατήρηση της μικροχλωρίδα του  σε φυσιολογικά επίπεδα. Επίσης, λόγω της σύστασής του χωνεύεται εύκολα.

Πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά. Θεωρείται ως ανώτερο προϊόν σε σχέση με το αγελαδινό γάλα για:

 • Βρέφη
 • Ηλικιωμένους
 • Άτομα με αλλεργίες

Λόγω της καλής αναλογίας του σε πρωτεΐνες, λίπη, υδατάνθρακες και άλλα θρεπτικά συστατικά που ωφελούν την υγεία του ανθρώπου. Περιέχει υψηλές ποσότητες συζευγμένων λινολεϊκών οξέων (CLA), οι οποίες βοηθούν στην προώθηση της ανάπτυξης και στην πρόληψη ασθενειών. Ακόμη, είναι σημαντική πηγή βιταμίνης Α, η οποία συμβάλλει στην υγεία των ματιών.

Διαχείριση των επιπέδων χοληστερόλης

 • To κατσίκι είναι από τα ζώα που απαραίτητα εκτρέφεται ελεύθερο και επιλέγει από μόνο του καθαρό χώρο βοσκής και διαβίωσης. Λόγω της ελευθερίας του το γάλα του αλλά και το κρέας του είναι πιο αγνό. Αυτό το καθιστά περισσότερο θρεπτικό και λιγότερο τοξικό.
 • Περιέχει μεγαλύτερη ποσότητα απαραίτητων λιπαρών οξέων που συνιστώνται σε θεραπείες ασθενειών όπως στεφανιαίες νόσοι, εντερικές διαταραχές και κυστική ίνωση.

Μειονεκτήματα του Κατσικίσιου Γάλακτος

 • Έχει περισσότερες θερμίδες: Οπότε καλό θα ήταν να μην προτιμάται από ανθρώπους που προσπαθούν να χάσουν βάρος.
 • Έντονη Γεύση: Κάποιοι άνθρωποι βρίσκουν τη γεύση του κατσικίσιου γάλατος πιο έντονη και πιο απογοητευτική σε σχέση με το αγελαδινό γάλα.
 • Χαμηλότερη περιεκτικότητα σε ασβέστιο
 • Υψηλότερη περιεκτικότητα σε λιπαρά
 • Υψηλότερο Κόστος: Σε ορισμένες αγορές, το κατσικίσιο γάλα μπορεί να είναι πιο ακριβό από το αγελαδινό γάλα.

Χημική δομή Κατσικίσιου Γάλακτος. Η χημική δομή του κατσικίσιου γάλακτος μοιάζει πολύ με αυτήν του μητρικού γάλακτος, ενώ θεωρείται το Νο1 υποκατάστατο του αγελαδινού γάλακτος σε άτομα που είναι αλλεργικά σε αυτό.

Τι να επιλέξεις τελικά; Βασιζόμενοι στα παραπάνω η ιδιαιτερότητα των δυο γαλάτων, πρέπει να είναι και το κριτήριο κατά την επιλογή τους από τους καταναλωτές.

Συμπεριλαμβάνοντας και τα δύο γάλατα στην διατροφή. Ανακαλύψτε πώς μπορείτε να ενσωματώσετε τόσο το αγελαδινό όσο και το κατσικίσιο γάλα στη διατροφή σας, επωφελούμενοι από τα μοναδικά οφέλη που παρέχουν.

Παρακολούθηση της Ανταπόκρισης του Οργανισμού. Κάθε οργανισμός αντιδρά διαφορετικά. Παρακολουθήστε πώς αντιδρά ο οργανισμός σας στο αγελαδινό και στο κατσικίσιο γάλα και προσαρμόστε ανάλογα.

Σεβασμός στις προτιμήσεις και ανάγκες. Επιλέγοντας μεταξύ του αγελαδινού και του κατσικίσιου γάλατος, σεβαστείτε τις προτιμήσεις σας και τις ανάγκες του οργανισμού σας.

Συμπερασματικά. Καθώς κάθε άτομο είναι μοναδικό, η επιλογή μεταξύ του αγελαδινού και του κατσικίσιου γάλατος εξαρτάται από τις προσωπικές προτιμήσεις, τις διατροφικές ανάγκες και τυχόν διατροφικές περιορισμένες συνιστώσες. Συνεργαστείτε με τον επαγγελματία υγείας για προσαρμογή της διατροφής σας με βάση τις ατομικές σας ανάγκες και προτιμήσεις. Επιπλέον, προσέξτε την ανταπόκριση του οργανισμού σας και παρατηρήστε πώς αισθάνεστε και εάν υπάρχουν ορατά οφέλη ή αντιδράσεις. Οι συμβουλές από ειδικούς διατροφολόγους ή γιατρούς μπορούν να είναι πολύ χρήσιμες για να διαμορφώσετε μια υγιεινή και ισορροπημένη διατροφή που να πληροί τις ανάγκες σας.


Η Ειρήνη Καντερέ είναι διαιτολόγος-διατροφολόγος

Σε συνεργασία με το medNutrition

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι