ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Πώς επηρεάζει η ζάχαρη τον οργανισμό – Πώς να την περιορίσετε

Πώς επηρεάζει η ζάχαρη τον οργανισμό – Πώς να την περιορίσεις, Πάρης Παπαχρήστος

Υπάρχει μακρά λίστα με τις πιθανές αρνητικές επιπτώσεις της υπερβολικής κατανάλωσης ζάχαρης στην υγεία. Σε μικρές ποσότητες και με τις κατάλληλες επιλογές τροφίμων, όμως, η ζάχαρη έχει θετικό να προσφέρει. Η ζάχαρη στο σώμα μεταβολίζεται σε γλυκόζη. Η τελευταία αποτελεί το αγαπημένο καύσιμο του εγκεφάλου. Τον τροφοδοτεί άμεσα με ενέργεια προκειμένου να λειτουργεί σωστά και παραγωγικά.

Επιπλέον, η κατανάλωση ενός τροφίμου με γλυκιά γεύση, όπως η ζάχαρη, πυροδοτεί την παραγωγή ντοπαμίνης. Η ντοπαμίνη είναι γνωστή κι ως ορμόνη της ευφορίας, καθώς ρόλος της είναι η μεταφορά μηνυμάτων ικανοποίησης στον εγκέφαλο σου, ενισχύοντας μεταξύ άλλων το αίσθημα της ανταμοιβής. Για να περιορίσεις τη θέληση για γλυκό που προέρχεται από την ανάγκη παραγωγής περισσότερης ντοπαμίνης:

  • Πρόσθεσε πρωτεΐνη σε κάθε γεύμα. Εφοδιάζει τον οργανισμό με τυροσίνη, ένα αμινοξύ (δομικό υλικό των πρωτεϊνών) το οποίο είναι απαραίτητο, ως πρόδρομο συστατικό, για το σχηματισμό ντοπαμίνης.
  • Βάλε την άσκηση στην καθημερινότητά σου. Κατά την έναρξή της, το σώμα σου παράγει ντοπαμίνη καλύπτοντας έτσι την ανάγκη για ευχαρίστηση.

Έρευνες έχουν δείξει πως η αυξημένη κατανάλωση ζάχαρης έχει συνδεθεί με διάφορες ασθένειες, όπως παχυσαρκία, διαβήτης τύπου 2 και καρδιακές παθήσεις. Ωστόσο, χωρίς να δικαιολογώ τη ζάχαρη, τέτοια σύνδεση δεν την κάνει να φταίει με σιγουριά. Οι κίνδυνοι αυτοί δεν είναι αποτέλεσμα από την κατανάλωση αυτούσιας της ζάχαρης. Συνήθως τα τρόφιμα πλούσια σε ζάχαρη είναι πλούσια και σε αλάτι ή και σε λιπαρά.

Μελέτες δείχνουν πως άτομα που καταναλώνουν τρόφιμα πλούσια σε ζάχαρη ακολουθούν και μια μη ισορροπημένη διατροφή. Πίνεις αναψυκτικά χωρίς ζάχαρη, καλύπτοντας την ανάγκη σου για γλυκιά γεύση χωρίς να πάρεις θερμίδες. Δεν έχεις την ίδια ανάγκη να καταναλώσεις φρούτα, χάνοντας και τα αντιοξειδωτικά. Επειδή δεν έχεις καταναλώσεις φρούτα πριν το μεσημεριανό και βραδινό γεύμα, είσαι σε στάδιο πείνας. Τα φρούτα είναι πλούσια σε νερό και φυτικές ίνες που προκαλούν κορεσμό, άρα τελικά καταναλώνεις μεγαλύτερες ποσότητες στο μεσημεριανό και βραδινό αντίστοιχα. Και πάντα μένει περισσότερος χώρος-χρόνος να καταναλώσεις ένα γλυκό στο ενδιάμεσο, επειδή έχεις άδειο το στομάχι.

Η αυξημένη κατανάλωση ζάχαρης:

Πρώτον, μπορεί να καταστέλλει το ανοσοποιητικό σύστημα. Όταν καταναλώνεις μεγάλες δόσεις ζάχαρης, όπως ένα ολόκληρο μπουκάλι αναψυκτικού τύπου κόλα ή αρκετές καραμέλες, μειώνεις προσωρινά την ικανότητα του ανοσοποιητικού σου συστήματος να ανταποκριθεί στις προκλήσεις. Η κατανάλωση ζάχαρης επηρεάζει τα λευκά σου αιμοσφαίρια, τα οποία βοηθούν τον οργανισμό σου να αντιμετωπίζει τους ιούς και τα βακτήρια. Η επίδραση διαρκεί αρκετές ώρες, οπότε αν καταναλώνεις γλυκά πολλές φορές την ημέρα, τότε μπορεί να αποδυναμώσεις το ανοσοποιητικό σου σύστημα. Επίσης μπορεί να οδηγήσει σε χρόνια φλεγμονή χαμηλού βαθμού, μειώνοντας έτσι την ικανότητα του οργανισμού σου να ανταποκριθεί και στις μολύνσεις.

Δεύτερον, ενδέχεται να αυξήσει τον κίνδυνο για καρδιακές παθήσεις. Οι έρευνες δείχνουν ότι οι δίαιτες με υψηλή περιεκτικότητα σε σάκχαρα μπορούν να οδηγήσουν σε παχυσαρκία, φλεγμονή και υψηλά επίπεδα τριγλυκεριδίων, σακχάρου αίματος και αρτηριακής πίεσης – όλα αυτά αποτελούν παράγοντες κινδύνου για καρδιακές παθήσεις. Επιπλέον, η κατανάλωση μεγάλης ποσότητας ζάχαρης, ειδικά από ποτά, έχει συνδεθεί και με εμφάνιση αθηροσκλήρωσης.

Τρίτον, έχει συνδεθεί με υψηλό κίνδυνο εμφάνισης ακμής. Αυτό συμβαίνει γιατί τα τρόφιμα με ζάχαρη όπως τα γλυκά, αυξάνουν γρήγορα τα επίπεδα σακχάρου και ινσουλίνης στο αίμα, προκαλώντας φλεγμονή και αυξημένη έκκριση ανδρογόνων, τα οποία διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη της ακμής.

Τέταρτον, σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο για εμφάνιση Διαβήτη τύπου 2. Μια δίαιτα υψηλή σε σάκχαρα μπορεί να οδηγήσει σε παχυσαρκία και αντίσταση στην ινσουλίνη, δύο βασικούς παράγοντες κινδύνου για την εμφάνιση διαβήτη τύπου 2.

Πέμπτον, μπορεί να αυξήσει το βάρος σου. Ένα τρόφιμο από μόνο του δε μπορεί να σε παχύνει ούτε να σε αδυνατίσει. Σκέψου απλά ότι:

  • 1 γρ. Ζάχαρης = 4 Kcal
  • 1 γρ. Πρωτεΐνης = 4 Kcal
  • 1 γρ. Αλκοόλ = 7 Kcal
  • 1 γρ. Λίπους = 9 Kcal

Παρατηρείς λοιπόν ότι η ζάχαρη έχει λιγότερες θερμίδες από το αλκοόλ και ακόμη λιγότερες από το λίπος! Σημασία όμως έχει πάντα η ποσότητα που θα καταναλώσεις. Πρόσεξε βέβαια γιατί σου προσθέτει “κενές θερμίδες” δηλαδή θερμίδες που δε σου προσφέρουν θρεπτικά συστατικά και δεν σε βοηθούν στον κορεσμό. Έτσι μπορεί να προσλάβεις ακόμη και υπερβολικές θερμίδες, χωρίς καν να χορτάσεις. Η παρουσία ζάχαρης (και λίπους) σε υγρά ροφήματα (π.χ. σοκολάτα) φορτώνουν με περισσότερες θερμίδες το ρόφημα, ωστόσο το επίπεδο κορεσμού είναι μειωμένο σε σχέση με την αντίστοιχη στέρεα μορφή όπως σοκολατόπιτα.

Έκτον, ενδεχομένως σχετίζεται με την εμφάνιση καρκίνου. Η υψηλή κατανάλωση ζάχαρης, μπορεί να οδηγήσει σε παχυσαρκία και διαβήτη τύπου 2, δύο σημαντικών παραγόντων κινδύνου εμφάνισης καρκίνου. Ωστόσο, η ακριβής σχέση μεταξύ της ζάχαρης και καρκίνου δεν έχει ακόμα αποσαφηνιστεί.

Έβδομον, μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο για κατάθλιψη. Όπως μια ισορροπημένη διατροφή μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση της διάθεσης σου, έτσι μια δίαιτα πλούσια σε προστιθέμενα σάκχαρα μπορεί να προκαλέσει κατάθλιψη. Οι ερευνητές πιστεύουν ότι οι διακυμάνσεις του σακχάρου στο αίμα και η φλεγμονή έχουν επιβλαβή αντίκτυπο στην ψυχική υγεία.

Όγδοον, προάγει τη γήρανση του δέρματος. Οι ρυτίδες εμφανίζονται φυσιολογικά, με την πάροδο του χρόνου, ανεξάρτητα από την υγεία σου. Ωστόσο, οι φτωχές σε θρεπτικά συστατικά επιλογές τροφίμων επιδεινώνουν την εμφάνιση των ρυτίδων και επιταχύνουν τη γήρανση του δέρματος. Γι’ αυτό ευθύνεται η γλυκοζυλίωση (AGE). Τα προχωρημένα τελικά προϊόντα της σχηματίζονται από αντιδράσεις μεταξύ σακχάρων και πρωτεΐνης και καταστρέφουν το κολλαγόνο και την ελαστίνη, δύο πρωτεΐνες που βοηθούν το δέρμα να παραμένει ελαστικό και νεανικό. Όταν το κολλαγόνο και η ελαστίνη καταστραφούν, το δέρμα αρχίζει να “σπάει”.

Ένατον, μπορεί να μειώσει την ενέργεια. Τα πλούσια σε σάκχαρα τρόφιμα αυξάνουν απότομα τα επίπεδα σακχάρου και ινσουλίνης στο αίμα, οδηγώντας σε αυξημένη ενέργεια. Αλλά αυτή η άνοδος είναι παροδική. Όταν τα τρόφιμα αυτά είναι φτωχά σε πρωτεΐνη, φυτικές ίνες ή λίπος οδηγούν σε σύντομη αύξηση της ενέργειας που ακολουθείται από απότομη πτώση του σακχάρου στο αίμα. Έτσι η συνεχής αυτή μεταβολή του σακχάρου στο αίμα μπορεί να οδηγήσει σε σημαντικές διακυμάνσεις στα επίπεδα ενέργειας.

Δέκατον, συνδέεται με “συναισθηματικό φαγητό. Προτιμούμε να καταναλώνουμε γλυκά αντί για κάποιο φρούτο ή λαχανικό και αυτό επιδρά αρνητικά. Εάν αντικαταστήσεις τα γλυκά με κάποιο θρεπτικό σπιτικό σνακ ή φρούτο θα βελτιώσεις την ποιότητα της διατροφής σου.

Ενδέκατον, επηρεάζει αρνητικά την υγεία των δοντιών. Η υπερβολική ζάχαρη κυρίως σε στέρεη μορφή προκαλεί οδοντικά προβλήματα. Στη στέρεη μορφή, τα τρόφιμα έρχονται σε επαφή με τα δόντια. Τα βακτήρια στο στόμα τρέφονται με σάκχαρα και απελευθερώνουν παραπροϊόντα οξέων, τα οποία μπορεί προκαλούν τερηδόνα και απομετάλλωση των δοντιών. Η ζάχαρη και τα οξέα που εμπεριέχονται σε ορισμένα ροφήματα, είναι καλό να καταναλώνονται με καλαμάκι. Έτσι δεν έρχονται όλες οι επιφάνειες των δοντιών σε επαφή με τα υγρά, ενώ μειώνεται ο χρόνος που εκτίθενται σε αυτά.

 

Πόση ζάχαρη επιτρέπεται να καταναλώνεις

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας υποδεικνύει η πρόσληψη σακχάρων να μην υπερβαίνει το 10% των συνολικών θερμίδων ημερησίως. Αυτό πρακτικά σημαίνει περίπου 50 γρ σάκχαρα (σε δίαιτα 2.000 θερμίδων). Εάν βέβαια έχεις αυξημένο σωματικό βάρος ή έχεις άλλους παράγοντες κινδύνου, όπως κίνδυνο για καρδιακές παθήσεις ή διαβήτη, είναι συνετό το ποσοστό να είναι κοντά στο 5%.

Εάν είσαι υπέρβαρος, παχύσαρκος ή διαβητικός πρέπει να αποφεύγεις να καταναλώνεις πρόσθετη ζάχαρη. Περιορίσου σε ένα γλυκό την εβδομάδα ή στις 15 μέρες. Για παράδειγμα 47 γρ. σάκχαρα μπορεί να μεταφραστούν σε:

  • Πρωινό: 2 λεπτές φέτες λευκό ψωμί με 2 κουταλιές του γλυκού μαρμελάδα.
  • Βραδινό: 2 λεπτές φέτες λευκό ψωμί, 1 φέτα τυρί, 1 κουταλιά της σούπας κέτσαπ και 1 ποτήρι χυμό φρούτων.

Η υπερβολική κατανάλωση πρόσθετων σακχάρων οδηγεί σε παχυσαρκία και αυξάνει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων. Η Αμερικανική Ένωση Καρδιάς προτείνει τον επιπλέον περιορισμό των πρόσθετων σακχάρων χαμηλότερα από το 10% που προτάθηκε από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας λίγα χρόνια πριν. Προτείνει λοιπόν όχι περισσότερο από:

  • 25 γραμμάρια (100 θερμίδες) ανά ημέρα για τις γυναίκες (δηλαδή 5-6 κουταλάκια του γλυκού ζάχαρη) και
  • 36 γραμμάρια (150 θερμίδες) ανά ημέρα για τους άνδρες (δηλαδή έως 9 κουταλάκια του γλυκού ζάχαρη)

Πώς να μειώσεις τη ζάχαρη

  • Απόφυγε τα αναψυκτικά. Επίλεξε κάποιο ανθρακούχο νερό το οποίο μπορείς να αρωματίσεις και να δώσεις γεύση με φέτες αγγουριού, λεμονιού ή φράουλας.
  • Απόφυγε τους χυμούς φρούτων του εμπορίου. Μπορεί να περιέχουν την ίδια ποσότητα ζάχαρης με τα αναψυκτικά! Προτίμησε ολόκληρα φρούτα ή σπιτικά smoothies αντί για έτοιμους χυμούς.
  • Περιόρισε την κατανάλωση καραμελών, γλυκών και ψημένων προϊόντων, όπως κέικ, μάφιν, ντόνατς κλπ τα οποία έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη. Φτιάξε σπιτικά γλυκίσματα με περιορισμένη ζάχαρη.
  • Απόφυγε τη σοκολάτα γάλακτος. Επίλεξε μαύρη σοκολάτα με 70% κακάο ή και περισσότερο.
  • Απόφυγε τα φρούτα σε κονσέρβες με σιρόπι. Επίλεξε φρέσκα.
  • Απόφυγε τα επιδόρπια γιαουρτιού με γεύσεις φρούτων ή σοκολάτας. Δημιούργησε το δικό σου, επιλέγοντας γιαούρτι χαμηλών λιπαρών και προσθέτοντας το αγαπημένο σου φρούτο σε κομματάκια.
  • Απόφυγε τα πλούσια σε ζάχαρη δημητριακά πρωινού. Επίλεξε δημητριακά ολικής αλέσεως, αφού πρώτα διαβάσεις προσεκτικά την ετικέτα της συσκευασίας τους και πρόσθεσε εσύ κομματάκια φρέσκων φρούτων ή αποξηραμένων χωρίς προσθήκη ζάχαρης.
  • Πρόσεξε τα τρόφιμα χαμηλά σε λίπος. Το λίπος που έχει αφαιρεθεί ίσως έχει αντικατασταθεί με ζάχαρη.
  • Ο καλύτερος τρόπος για να μειώσεις τη ζάχαρη είναι να γνωρίζεις πόση ζάχαρη έχουν τα προϊόντα. Βοηθός σου είναι οι ετικέτες, όπου αναγράφονται τα συστατικά και φυσικά η ζάχαρη.
  • Ένα τρόφιμο με χαμηλή περιεκτικότητα σε σάκχαρα σημαίνει ότι περιέχει λιγότερο από 5 γρ. σάκχαρα ανά 100 γρ για στερεές τροφές ή λιγότερο από 2,5 γρ. ανά 100 ml για υγρά.

Ένα τρόφιμο χωρίς σάκχαρα περιέχει λιγότερο από 0,5 γρ. σάκχαρα ανά 100 γρ. ή ανά 100ml. Τρόφιμo χωρίς επιπρόσθετα σάκχαρα σημαίνει ότι δεν περιέχει επιπρόσθετους μονοσακχαρίτες ή δισακχαρίτες ή άλλη γλυκαντική ουσία, όπως φρουκτόζη ή μέλι. Σε περίπτωση που το προϊόν περιέχει ζάχαρη εκ του φυσικού τότε αυτό αναγράφεται στην ετικέτα με την ένδειξη “περιέχει φυσική ζάχαρη”. Τρόφιμο με υψηλή περιεκτικότητα σε σάκχαρα είναι όταν στα 100 γρ. περιέχει πάνω από 22 γρ. Να ελέγχεις πόσες μερίδες περιέχει η συσκευασία.

Μην αφήνεις τον οργανισμό σου να πεινάσει, γιατί ενδέχεται να χάσεις τον έλεγχο και πιθανόν να καταφύγεις σε γλυκό. Κάνε μικρά και συχνά γεύματα, τα οποία σε βοηθούν να ρυθμίσεις τα επίπεδα του σακχάρου και να αποφύγεις απρόσμενες λιγούρες. Η πρωτεΐνη εκτός από τη ρύθμιση του σακχάρου σε βοηθάει να αισθανθείς πλήρης για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Επίλεξε κάποια άπαχη μορφή της (αυγό, κοτόπουλο, τυρί χαμηλών λιπαρών, γιαούρτι κλπ). Απομάκρυνε γλυκά, σοκολάτες, κέικ και σχετικούς πειρασμούς από το σπίτι σου. Αντίθετα τοποθέτησε φρούτα και λαχανικά σε εύκολα προσβάσιμα σημεία. Για να μειώσεις τη ζάχαρη να περιορίσεις την κατανάλωση γλυκών. Ακούγεται εύκολο, αλλά είναι δύσκολο. Αν πραγματικά θέλεις γλυκό τότε απόλαυσέ το ευσυνείδητα χωρίς ενοχές.

Γλυκά χωρίς ζάχαρη

Στον παρακάτω πίνακα υπάρχουν γνωστές σοκολάτες χωρίς ζάχαρη και σύγκρινέ τις με τη σοκολάτα υγείας (τελευταία στήλη του πίνακα).

ΧΩΡΙΣ ΖΑΧΑΡΗ ΚΑΝΟΝΙΚΗ
ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗ ΔΗΛΩΣΗ ανά 100 γρ. προϊόντος Image002 Image003 Image004 Image005 Image006 Image007
TORRAS – Σοκολάτα με Πορτοκάλι & Γλυκαντικά Χωρίς Γλουτένη Γιώτης Sweet & Balance – Σοκολάτα Πορτοκάλι Stevia ΛΑΒΔΑΣ Geneva – Σοκολάτα Bitter Πορτοκάλι Χωρίς Προσθήκη Ζάχαρης Wish – Σοκολάτα Υγείας με Πορτοκάλι Κοχύλι – Σοκολάτα Υγείας Χωρίς Ζάχαρη Με Πορτοκάλι Σοκολάτα Υγείας με Πορτοκάλι Παυλίδης
Ενέργεια 464 501 513 465 515 524
Λιπαρά 33 37 37,9 36,1 40,9 29
Κορ.Λίπη 20 20 22,9 22,6 24,9 18
Υδ/κες 49 52 55 46,4 42,3 57
Σάκχαρα 2 1,1 1,7 0,1 0,1 52
Εδώδιμες Ίνες 9 5,2 3,8 7,3 8,5 6,4
Πρωτεΐνες 6 4,5 5,4 5 5,6 4,3
Αλάτι 0,08 0,05 0,09 0,01 0,01 0,06

Στον επόμενο πίνακα παρουσιάζονται γνωστά παγωτά, χωρίς προσθήκη ζάχαρης. Σύγκρινέ τα με το κανονικό που εμφανίζεται στη δεξιά στήλη.

ΧΩΡΙΣ ΖΑΧΑΡΗ ΚΑΝΟΝΙΚΗ
ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗ ΔΗΛΩΣΗ ανά 100γρ. προϊόντος 7 8 9 10 11 12
ΕΒΓΑ Stevie Παγωτό Βανίλια Σοκολάτα Χωρίς πρόσθετη ζάχαρη 420gr (750ml) ΚΡΙ ΚΡΙ Heartmade Παγωτό 0% Ζάχαρη 750gr (1,5lt) PAPAFILIPOU Fat Free Παγωτό Βανίλια Μαδαγασκάρης με Στέβια Χωρίς προσθήκη ζάχαρης 450gr (850ml) PAPAFILIPOU Fat Free Παγωτό Σοκολάτα με Στέβια Χωρίς προσθήκη ζάχαρης 450gr (850ml) Μείγμα για Παγωτό Βανίλια Sweet & Balance (166 g) ΚΡΙ ΚΡΙ Heartmade Παγωτό Βανίλια & Κακάο (3L)
Ενέργεια 152 150 43 47 132 183
Λιπαρά 4,1 3,6 0 0,2 10,1 8,8
Κορ.Λίπη 2,2 3,2 0 0,1 0,5 7,8
Υδ/κες 32 28,9 8,6 8,9 21,5 22,2
Σάκχαρα 5,3 9,7 3,4 3,5 0,5 22
Εδώδιμες Ίνες 0 0 3,5 3,9 0
Πρωτεΐνες 4,2 3,7 3,6 3,9 4,5 3,8
Αλάτι 0,19 0,14 0,09 0,09 0 0,1

Παραθέτω ακολούθως πίνακα με μπισκότα τύπου digestive.

ΧΩΡΙΣ ΖΑΧΑΡΗ ΚΑΝΟΝΙΚΗ
ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗ ΔΗΛΩΣΗ ανά 100γρ. προϊόντος 1 2 3 4 5 6
ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ Digestive Μίνι Μπισκότα Χωρίς ζάχαρη (70gr) ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ Digestive Μπισκότα Χωρίς ζάχαρη (250gr) ΒΙΟΛΑΝΤΑ Digestive Μπισκότα Ολικής Άλεσης 0% Ζάχαρη (220gr) ΑΛΛΑΤΙΝΗ Goodness in Me Digestive Μπισκότα Χωρίς ζάχαρη (250gr) Μπισκότα με Λιγότερα Λιπαρά Digestive McVitie’s (250g) Μπισκότα Digestive Παπαδοπούλου (250g)
Ενέργεια 452 439 477 447 447 497
Λιπαρά 19 18,8 24,1 20 14,4 23
Κορ.Λίπη 9,5 8,9 10,6 9,4 1,5 10,5
Υδ/κες 61 57 62,9 58 69,7 63,5
Σάκχαρα 0,5 0,5 0,5 0,5 20,2 19,5
Εδώδιμες Ίνες 11 12,5 3,3 8 3,6 4,0
Πρωτεΐνες 7,5 8 6,3 9 7,3 7,0
Αλάτι 0,91 0,6 0,15 1 1,2 1,43

Για ζελέ παραθέτω προϊόντα με φράουλα και κεράσι

ΧΩΡΙΣ ΖΑΧΑΡΗ ΚΑΝΟΝΙΚΗ
ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗ ΔΗΛΩΣΗ ανά 100γρ. προϊόντος 1 2 3 4 5 6 7 8
ΓΙΩΤΗΣ Φρουί Ζελέ Φράουλα Light Χωρίς ζάχαρη 14,5gr ΓΙΩΤΗΣ Sweet & Balance Φρουί Ζελέ Φράουλα Χωρίς ζάχαρη 2x150g ΓΙΩΤΗΣ Sweet & Balance Φρουί Ζελέ Φράουλα με Στέβια Χωρίς ζάχαρη 20gr ΓΙΩΤΗΣ Φρουί Ζελέ Κεράσι Light Χωρίς ζάχαρη 14,5gr ΓΙΩΤΗΣ Sweet & Balance Φρουί Ζελέ Κεράσι Χωρίς ζάχαρη 2x150gr ΓΙΩΤΗΣ Sweet & Balance Φρουί Ζελέ Κεράσι με Στέβια Χωρίς ζάχαρη 20gr ΓΙΩΤΗΣ Φρουί Ζελέ Φράουλα 3x100gr ΓΙΩΤΗΣ Φρουί Ζελέ Κεράσι 3x100gr
Ενέργεια 280 272 272 280 272 272 384 384
Λιπαρά 0 0 0 0 0 0 0 0
Κορ.Λίπη 0 0 0 0 0 0 0 0
Υδ/κες 2 18 18 2 18 18 87 96,5
Σάκχαρα 1,9 1,3 1,3 1,9 1,3 1,3 87 96,5
Εδώδιμες Ίνες 0 6,2 0 6,2 6,2 0
Πρωτεΐνες 68 53 53 68 53 53 9,4 9,4
Αλάτι 3,5 2,7 2,7 3,5 2,7 2,7 0,5 0,2

Παρακάτω διατροφικές πληροφορίες για γνωστούς μακεδονικούς χαλβάδες με κακάο.

ΧΩΡΙΣ ΖΑΧΑΡΗ ΚΑΝΟΝΙΚΟΣ
ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗ ΔΗΛΩΣΗ ανά 100γρ. προϊόντος 2 3 1
Έδεσμα Σουσαμιού ΟΛΥΜΠΟΣ Σοκολάτα με Στέβια Χωρίς γλουτένη Χωρίς λακτόζη Χωρίς ζάχαρη 250gr Έδεσμα Σουσαμιού ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΣ Σοκολάτας με Στέβια Χωρίς γλουτένη Χωρίς ζάχαρη 200gr Χαλβάς Κακάο Όλυμπος (400 gr)
Ενέργεια 520 500 548
Λιπαρά 35,7 37,7 33,2
Κορ.Λίπη 8,6 8,7 6,6
Υδ/κες 35,2 22,6 45,7
Σάκχαρα <0,5 0,9 38
Εδώδιμες Ίνες 9,7 23,6
Πρωτεΐνες 14,9 13,9 14,1
Αλάτι 0 0,02 0

 

Συνοψίζοντας 

Η ζάχαρη κρύβεται στα περισσότερα τρόφιμα γύρω σου, έχοντας πολλά πρόσωπα, κάτι που καθιστά δύσκολο τον εντοπισμό της. Πολλοί πιστεύουν πως η ζάχαρη σε οποιαδήποτε ποσότητα είναι τοξική. Η πραγματικότητα είναι διαφορετική. Tα πρόσθετα σάκχαρα όταν καταναλώνονται σε μέτριες ποσότητες, δεν αυξάνουν τον κίνδυνο για ασθένειες! Η μείωση της ζάχαρης συστήνεται για λόγους υγείας, αλλά δεν είναι εύκολη υπόθεση. Χρειάζεται προσπάθεια και επιμονή. Η λύση είναι κάθε μέρα να ελαττώνεις σταδιακά την ποσότητα της ζάχαρης μέχρι να φτάσεις στον στόχο. Έχει κάποια σημασία αν είναι λευκή ή μαύρη ζάχαρη, σιρόπι γλυκόζης ή σιρόπι καλαμποκιού υψηλής φρουκτόζης, αλλά αυτό που μετράει περισσότερο είναι η ποσότητα και όχι η πηγή. Ακόμη και αν πρόκειται για μέλι, νέκταρ αγαύης ή σιρόπι σφενδάμου.


O Πάρης Παπαχρήστος είναι διαιτολόγος-διατροφολόγος MSc, ιδρυτής του medNutrition.

Σε συνεργασία με το medNutrition 

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι