ΣΥΝΤΑΓΗ

Πώς να φτιάξεις πανεύκολα νόστιμο σπιτικό τυρί

Πώς να φτιάξεις πανεύκολα νόστιμο σπιτικό τυρί, Άννα Ναθαναηλίδου

Ένα κιλό στραγγιστό γιαούρτι και μία κουταλιά της σούπας αλάτι, είναι τα δύο υλικά που χρειαζόμαστε για να φτιάξουμε με πάρα πολύ εύκολο τρόπο σπιτικό τυρί.

Εντάξει παιδιά μπήκε για τα καλά ο καινούργιος χρόνος, ό,τι φάγαμε φάγαμε, άντε και μερικά μας έφαγαν, να μαζευόμαστε σιγά σιγά. Τινάξτε την άχνη από τους κουραμπιέδες, σταματήστε να κόβετε βασιλόπιτες, ξεμελομακαρονιάστε τις πιατέλες με τα απομεινάρια και πάμε για άλλες πολιτείες φανταστικές, με λιγότερη ζάχαρη!

Πάμε λοιπόν να φτιάξουμε ένα σπιτικό τυρί, ελαφρύ, γευστικό, φθηνό και τόσο εύκολο που δε θα το πιστεύεις και θα το φτιάχνεις συνέχεια. Αλήθεια λέω, να με πιστέψεις.

Πάρε ένα κιλό στραγγιστό γιαούρτι. Την προσοχή σου παρακαλώ. Να διαβάσεις προσεκτικά στη συσκευασία ότι είναι γιαούρτι και όχι επιδόρπιο. Εμείς γιαούρτι στραγγιστό θέμε, οκ; Οκ! Άνοιξέ το και βάλε μέσα μια μεγάλη κουταλιά της σούπας αλάτι. Ναι, αλάτι  Τι γουρλώνεις τα μάτια και σηκώνεις τα φρύδια; Άλας! Και ανακάτεψε καλά. Κλείστο με το καπάκι του και βάλτο στο ψυγείο για καμμιά ώρα. Μέχρι εδώ απλά και εύκολα έτσι; Και αυτό που ακολουθεί απλό και εύκολο επίσης είναι.

Λοιπόν πρέπει να έχεις προμηθευτεί 2-3 μεγάλες γάζες από το φαρμακείο ή να έχεις πλύνει μια πετσέτα της κουζίνας προσεκτικά όμως, να μην μυρίζει απορρυπαντικό ή μαλακτικό, γιατί πολύ απλά δεν θα τρώγεται το τυράκι σου… Αν αποφασίσεις να χρησιμοποιήσεις πετσέτα κουζίνας σου προτείνω να την πλύνεις με πράσινο σαπούνι και στο ξέβγαλμα να βάλεις λίγο ξύδι.

Βάλε τις γάζες ή την πετσέτα πάνω σε ένα μεγάλο σουρωτήρι, στραγγιστήρι ότι έχεις και ρίξε το γιαούρτι με το αλάτι. Ένωσε τις άκρες της πετσέτας, σφίξτο δυνατά και δέσε το καλά. Φαντάσου ότι θα μοιάζει με μια μπάλα. Το ακουμπάς στο στραγγιστήρι και βάλε από κάτω ένα σκεύος – καλύτερα όχι ηδονής – γιατί όλη τη διάρκεια που θα το έχεις εκεί αυτό θα βγάζει τα υγρά του, θα στάζει.
Και άφησέ το τουλάχιστον ένα 12ωρο. Εννοείται στο ψυγείο! Εγώ συνήθως κάνω τη διαδικασία το απόγευμα και το τρώμε την άλλη μέρα το βράδυ.

Βγάλ’το όταν περάσουν οι ώρες, ξετύλιξέ το από τα πανιά και βάλτο σε ένα ωραίο σκεύος-πιάτο. Και φάτο όπως θέλεις! Με ψωμούρες, με ωραίες φρυγανιές και κριτσίνια, σε ζυμαρικά, με κρέας, με φρούτα…. Φάτο όπως ακριβώς θα έτρωγες ένα άσπρο τυρί, μια φέτα, ένα ανθότυρο, ένα μανούρι . Μπορείς να βάλεις ελαιόλαδο και φρεσκοτριμμένο πιπέρι από πάνω ή να καταναλώσεις όσο θέλεις και το υπόλοιπο να το βάλεις στο ψυγείο. Εννοείται ότι μπορείς να χρησιμοποιήσεις στραγγιστό γιαούρτι με όσα λιπαρά θέλεις, 2%, 5% ή και 10%. Εσύ ξέρεις πόσο λιπαρό το θέλεις .

ΥΛΙΚΑ

  • 1 κιλό στραγγιστό γιαούρτι
  • 1 κουταλιά της σούπας αλάτι
  • Πετσέτα κουζίνας ή μεγάλες γάζες φαρμακείου

Τώρα που τα τυριά δεν πλησιάζονται από άποψη τιμών λέω να μειώσουμε την κατανάλωσή τους και να αυξήσουμε την κατανάλωση του γιαουρτιού… Αργότερα θα μάθουμε να φτιάχνουμε και γιαούρτι, ένα ένα και σιγά σιγά. Καλοφάγωτο!

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι