ΣΥΝΤΑΓΗ

Πως να φτιάξετε το αμοργιανό πατατάτο

Πως να φτιάξετε το αμοργιανό πατατάτο, Ιωάννα Παραβάλου

Στο ταξίδι μας σε τούτο το ευλογημένο νησί θα έχουμε την ευκαιρία να δοκιμάσουμε τις πεντανόστιμες παραδοσιακές γεύσεις του, φτιαγμένες με αγνά ντόπια προϊόντα και το μεράκι των ανθρώπων του.

Μερικές από τις πιο γνωστές συνταγές που θα απολαύσουμε στα εστιατόρια και τα ταβερνάκια του νησιού, δίπλα στη θάλασσα, είναι το πατατάτο (με ντόπιο κατσικάκι κοκκινιστό με χοντροκομμένες πατάτες), το ξιδάτο (πατσάς βραστός ψιλοκομμένος), τα γιαπράκια (λαχανοντολμάδες), οι καλόγηροι (μελιτζάνες με κρέας και τυρί), κατσικάκι λεμονάτο στην κατσαρόλα, φάβα με δυόσμο ή κρεμμύδι, μελιτζάνες φούρνου με φέτα και ντομάτα, φαβατοκεφτέδες και φυσικά ολόφρεσκα ψάρια και θαλασσινά. Θα δοκιμάσουμε, επίσης, το ντόπιο μαλακό κατσικίσιο τυρί.

Το Πάσχα, στο νησί φτιάχνουν κατσικάκι γεμιστό με ρύζι ψημένο σε ξυλόφουρνο. Από γλυκά παραδοσιακά, θα επιλέξουμε ανάμεσα σε ξεροτήγανα (δίπλες με μέλι), λουκουμάδες, παστέλι που σερβίρεται σε λεμονόφυλλα και οπωσδήποτε θα πιούμε μια ψημένη ρακή Αμοργού (που έχει βράσει με ζάχαρη, μέλι, κανέλα και γαρίφαλο).

Πατατάτο

Το πατατάτο είναι το παραδοσιακό πιάτο της Αμοργού, που σερβίρεται σε όλα τα πανηγύρια του νησιού, καθώς και στους γάμους. Για το μαγείρεμά του χρησιμοποιούν κατσικάκι, μιας και υπάρχουν πολλά στο νησί.

Η συνταγή είναι από την κ. Ειρήνη Γιαννακοπούλου, «Ambrosia Gallery Restaurant», του ξενοδοχείου «Aegialis Hotel & Spa», στην Αιγιάλη.

 

Υλικά

  • 1 ποτήρι ελαιόλαδο
  • 1 κιλό κατσικάκι
  • 2 κιλά πατάτες
  • 3 κρεμμύδια
  • 3 κομμάτια κανέλα
  • 1 ποτήρι κρασί κόκκινο
  • αλάτι – πιπέρι
  • 1 κ.σ. ζάχαρη
  • 2 κ.σ.πελτέ ή 500 γρ. φρέσκα ντοματάκια κομμένα

Τρόπος παρασκευής

  • Ρίχνουμε το ελαιόλαδο σε βαθιά κατσαρόλα και σοτάρουμε το κρεμμύδι ψιλοκομμένο.
  • Προσθέτουμε το κρασί και στη συνέχεια το κρέας κομμένο σε μικρά κομμάτια.
  • Το αφήνουμε να σοταριστεί και μετά ρίχνουμε τις πατάτες, κομμένες σε σχήμα κύβου.
  • Τα ανακατεύουμε όλα και προσθέτουμε όλα τα μυρωδικά, αλάτι, πιπέρι, ζάχαρη και κανέλα. Τα σκεπάζουμε με νερό και προσθέτουμε τον πελτέ ή τη φρέσκια ντομάτα.
  • Το αφήνουμε να σιγοβράσει περίπου 1 ώρα, σε χαμηλή θερμοκρασία, με σκεπασμένη την κατσαρόλα. Μόλις είναι έτοιμο, σερβίρουμε αμέσως.

Στο ξενοδοχείο «Aegialis Hotel & Spa» διοργανώνονται μαθήματα παραδοσιακής μαγειρικής του νησιού, με την επιμέλεια της κ. Ειρήνης Γιαννακοπούλου


Σε συνεργασία με το womanidol

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι