Πώς θα φτιάξεις μπισκότα σε μόλις 15′
05/01/2025Μπορείς να φτιάξεις μπισκότα που να είναι απόλυτα σύμφωνα με τις προτιμήσεις σου. Μπορείς να προσθέσεις φρούτα της αρεσκείας σου (π.χ. μπανάνα, σταφίδες, cranberries ή χουρμάδες). Αλεσμένα αμύγδαλα ή χρησιμοποίησε βούτυρο καρπών της επιλογής σου (π.χ. αμυγδαλοβούτυρο, φιστικοβούτυρο) ή άλλους ξηρούς καρπούς (π.χ. φιστίκια Αιγίνης, καρύδια). Χρησιμοποίησε διαφορετικές επικαλύψεις: πχ σκόνη μάτσα ή ινδοκάρυδο.
Πρόσθεσε μπαχαρικά όπως τζίντζερ, κάρδαμο ή μοσχοκάρυδο για διαφορετικές γεύσεις. Αυτά τα μπισκότα θα τα φτιάξεις σε 15’ με λίγα μόνο υλικά και μπορούν να σου δώσουν την ενέργεια που χρειάζεσαι μέσα στην ημέρα. Η βρώμη και οι ξηροί καρποί είναι καλές πηγές φυτικών ινών, με αποτέλεσμα να βοηθούν στο αίσθημα κορεσμού και στην υγεία του εντέρου.
Οι ξηροί καρποί και το ελαιόλαδο (αντί για βούτυρο που χρησιμοποείται συνήθως στα μπισκότα) είναι πηγές καλών λιπαρών (πολυακόρεστων και μονοακόρεστων), ενώ ο λιναρόσπορος είναι πολύ σημαντική φυτική πηγή ω-3 λιπαρών οξέων. Η ζάχαρη καρύδας έχει χαμηλότερο γλυκαιμικό δείκτη σε σχέση με την κρυσταλλική και αυτή η συνταγή απαιτεί μόνο λίγη ποσότητα ανά μπισκότο. Τέλος, η μαύρη σοκολάτα θα προσφέρει γλυκύτητα και απόλαυση χωρίς πολλά σάκχαρα.
Μπισκότα με σοκολάτα: Εκτέλεση
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180°C. Σε ένα μπολ ανακατεύουμε τον λιναρόσπορο και το νερό και τα αφήνουμε στην άκρη. Σε ένα ξεχωριστό μπολ, ανακατεύουμε τη ζάχαρη και το ελαιόλαδο, προσθέτουμε το μείγμα του λιναρόσπορου και ανακατεύουμε. Προσθέτουμε τα αλεσμένα αμύγδαλα και ανακατεύουμε απαλά, ώστε να ενωθούν με το μείγμα. Πασπαλίζουμε με το αλάτι, τα κομματάκια σοκολάτας και τη βρώμη και επαναλαμβάνουμε.
Χωρίζουμε σε 12 ίσες μπαλίτσες, πατάμε ελαφρά με την παλάμη μας, ώστε να σχηματιστούν τα μπισκότα (βοηθά αν βρέξουμε ελαφρά τα χέρια μας) και στη συνέχεια ψήνουμε στο φούρνο για περίπου 10 λεπτά.
Η Ναταλία Ντελίκου-Μπενέτου είναι Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος M.Sc.
Σε συνεργασία με το medNutrition