ΟΙΚΙΑΚΑ

Πρέπει να πλένουμε με σαπούνι όλα τα αντικείμενα του σπιτιού;

Πρέπει να πλένουμε με σαπούνι όλα τα αντικείμενα του σπιτιού; Νικολέττα Γιαννοπούλου

Όταν βρίσκεστε σε… φρενίτιδα βαθύ καθαρισμού, μπορεί να είναι δελεαστικό να αντιμετωπίζετε τα πάντα με σαπούνι. Αλλά το σαπούνι δεν είναι το καλύτερο για κάθε αντικείμενο στο σπίτι σας και μπορεί ακόμη και να προκαλέσει περαιτέρω ζημιά σε ορισμένες περιπτώσεις. Εδώ είναι μερικά κοινά οικιακά αντικείμενα που δεν πρέπει να καθαρίζονται με σαπούνι (και πώς μπορείτε να τα πλύνετε αντ’ αυτού).

Μαντεμένια τηγάνια. Τα τηγάνι από χυτοσίδηρο μπορεί να είναι ένα απαραίτητο εργαλείο στην κουζίνας σας αλλά απαιτεί ιδιαίτερη φροντίδα για να έχει μεγάλη διάρκεια. Όταν καθαρίζετε ένα τηγάνι από χυτοσίδηρο, δεν πρέπει να χρησιμοποιείτε άφθονες ποσότητες σαπουνιού.

Το σαπούνι μπορεί να διασπάσει την επένδυση στο χυτοσίδηρο, το οποίο είναι απαραίτητο για τις αντικολλητικές του ιδιότητες και την πρόληψη της σκουριάς. Η εναλλακτική μέθοδος, είναι να “οπλιστείτε” με μια σκληρή βούρτσα, ζεστό νερό και αλάτι.

Ανοξείδωτο ατσάλι. Ο ανοξείδωτος χάλυβας είναι μια δημοφιλής επιλογή για συσκευές κουζίνας, εν μέρει λόγω του πόσο εύκολο είναι να καθαριστεί. Το μόνο που χρειάζεστε για να καθαρίσετε τον ανοξείδωτο χάλυβα είναι μια πετσέτα, πανί από μικροΐνες και λίγο νερό, αλλά όχι σαπούνι. Ο ανοξείδωτος χάλυβας είναι πολύ πορώδες υλικό και τα σαπούνια μπορούν να αφήσουν υπολείμματα στις μικρές ρωγμές που είναι δύσκολο να ξεπλυθούν εντελώς. Με την πάροδο του χρόνου, αυτή η συσσώρευση μπορεί να προκαλέσει θαμπάδα ή αποχρωματισμό στην επιφάνεια.

Ξύλινες σανίδες κοπής. Μην βάζετε αυτή την ξύλινη σανίδα κοπής στο πλυντήριο πιάτων. Η έκθεση στο σαπούνι και το νερό, με την πάροδο του χρόνου, το ξύλο θα κάνει ρωγμές και θα σπάσει. Ωστόσο, είναι σημαντικό να καθαρίζετε και να απολυμαίνετε το ξύλο κοπής μετά από κάθε χρήση και αυτό μπορεί να γίνει σκουπίζοντάς το με ένα μείγμα ξιδιού και νερού.

Μαχαίρια. Όπως και οι σανίδες κοπής, τα μαχαίρια μπορεί να καταστραφούν από την επανειλημμένη έκθεση σε σαπούνι και νερό. Ο αφρός κάνει τις λεπίδες να διαβρώνονται και να θαμπώνουν. Για να καθαρίσετε τα μαχαίρια σας, απλά (και με ασφάλεια) σκουπίστε τα με ένα υγρό πανί και στεγνώστε τα αμέσως με μια πετσέτα.

Ξύλινα πατώματα. Παρά τη φήμη τους για ανθεκτικότητα, ο καθαρισμός των ξύλινων δαπέδων πρέπει να γίνεται σωστά για να αποφευχθεί η ζημιά. Καλύτερα να αποφεύγετε το σαπούνι, όταν τα δάπεδα από σκληρό ξύλο χρειάζονται τρίψιμο. Το σαπούνι πιάτων μπορεί να αφαιρέσει τα προστατευτικά έλαια στο ξύλο, αφήνοντάς το επιρρεπές σε ζημιά. Επιπλέον, οι χημικές ουσίες στο σαπούνι πιάτων μπορούν να βλάψουν το φινίρισμα του δαπέδου και να επιταχύνουν τη φθορά.

Αντίθετα, χρησιμοποιήστε ένα καθαριστικό δαπέδου του εμπορίου που έχει σχεδιαστεί ειδικά για πατώματα για να είναι απαλό με το υλικό. Εναλλακτικά, χρησιμοποιήστε ένα μείγμα λευκού ξιδιού ή χυμού λεμονιού με νερό για ένα αποτελεσματικό και απαλό διάλυμα καθαρισμού.

Μηχανές Καφέ. Αν δεν θέλετε μια “σαπουνένια” επίγευση στον πρωινό σας καφέ, μην καθαρίζετε την καφετιέρα σας με σαπούνι. Η πλήρης αφαίρεση του σαπουνιού από τα περίπλοκα εξαρτήματα αποτελεί πρόκληση και μπορεί να μείνουν κάποια υπολείμματα. Τα υπολείμματα σαπουνιού μπορούν να επηρεάσουν τη γεύση του καφέ σας και μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα όπως ο αφρισμός ή φυσαλίδες στο νερό που χρησιμοποιείται για την παρασκευή του. Μια πιο αποτελεσματική εναλλακτική λύση: Ανάμειξη ίσων μερών νερού και λευκού ξιδιού. Αυτό θα διαλύσει τα άλατα και θα καθαρίσει την καφετιέρα σας, χωρίς να αφήνει αφρό.

Ηλεκτρονικά είδη. Πιθανότατα δεν πρόκειται να προσπαθήσετε να πλύνετε την τηλεόρασή σας με σαπούνι, αλλά δεν πρέπει επίσης να το χρησιμοποιείτε ούτε για άλλα ηλεκτρονικά gadget, όπως πληκτρολόγια ή τηλεχειριστήρια. Το σαπούνι και το νερό μπορούν να εισχωρήσουν σε αυτά τα ευαίσθητα συστήματα, καταστρέφοντας τα εξαρτήματα εσωτερικά και οδηγώντας σε δυσλειτουργία. Συνιστάται η χρήση ειδικών διαλυμάτων καθαρισμού σχεδιασμένων για ηλεκτρονικά. Βρέξτε ένα πανί μικροϊνών με το διάλυμα καθαρισμού και σκουπίστε απαλά τις επιφάνειες. Απλώς βεβαιωθείτε ότι το πανί δεν είναι πολύ υγρό – δεν θέλετε να στάζει υγρό στα ηλεκτρονικά σας. Και να θυμάστε να αποσυνδέετε πάντα τα ηλεκτρονικά πριν τον καθαρισμό.

Βαμμένοι τοίχοι.  Αν και οι τοίχοι σας μπορεί να μην χρειάζεται να τρίβονται συχνά, είναι σημαντικό να γνωρίζετε πώς να τους καθαρίζετε σωστά, ώστε να μην καταστρέψετε το χρώμα σας. Και έκπληξη! έκπληξη! η χρήση σαπουνιού δεν είναι η καλύτερη μέθοδος! Τα υπολείμματα σαπουνιού μπορούν να αφήσουν ραβδώσεις ή να καταστρέψουν το χρώμα. Στη θέση του σαπουνιού, χρησιμοποιήστε στεγνά ή ελαφρώς υγρά πανιά μικροϊνών για να καθαρίσετε τους τοίχους σας, όπως χρειάζεται.

Δερμάτινα έπιπλα. Εάν χύσετε κάτι στον δερμάτινο καναπέ σας, μην πιάσετε το σαπούνι – αυτό μπορεί να στεγνώσει και να “σπάσει” το δέρμα. Αντίθετα, χρησιμοποιήστε ένα πανί εμποτισμένο με ένα ήπιο καθαριστικό ειδικό για το δέρμα για πιο σοβαρό ατύχημα. Για πιο ελαφριές περιπτώσεις, περάστε τα δερμάτινα έπιπλά σας με ένα στεγνό πανί.

Γρανίτης και Μάρμαρο. Οι πάγκοι από φυσική πέτρα, όπως ο γρανίτης και το μάρμαρο, είναι άλλες οικιακές προσθήκες που δεν πρέπει ποτέ να καθαρίζονται με σαπούνι. Ο λόγος; Τα επίπεδα αλκαλικού pH μπορούν να χαράξουν την πέτρα μετά από πολλαπλούς καθαρισμούς και αυτό μπορεί να οδηγήσει σε αντιαισθητική θαμπάδα ή κηλίδες. Χρησιμοποιήστε ένα πανί μικροϊνών για τον καθαρισμό πάγκων από γρανίτη και ένα καθαριστικό πέτρας με ουδέτερο pH για τον καθαρισμό μαρμάρινων πάγκων.


Σε συνεργασία με το womanidol 

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι