Συκωτάκια τυλιγμένα με μπέικον και τηγανιτές πατάτες
02/05/2025
Τα συκωτάκια τυλιγμένα με μπέικον και τηγανιτές πατάτες είναι ένα πιάτο που συνδυάζει την έντονη γεύση του συκωτιού με την αλμυρή νοστιμιά του μπέικον, ενώ οι τραγανές τηγανιτές πατάτες αποτελούν την τέλεια συνοδεία. Είναι ιδανικό για ένα χορταστικό γεύμα ή ένα μεζεδάκι με φίλους.
Για δύο μερίδες συκωτάκια θα χρειαστούμε:
- 300 γραμμάρια συκωτάκια κοτόπουλου (ή μοσχαρίσια, αν προτιμάμε)
- 150 γραμμάρια μπέικον σε λεπτές φέτες
- 4 μέτριες πατάτες
- 2 κουταλιές σούπας ελαιόλαδο
- 1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
- 1 πρέζα μαύρο πιπέρι
- 1 κουταλάκι του γλυκού πάπρικα γλυκιά,
- 1 κουταλιά σούπας ψιλοκομμένο μαϊντανό για γαρνίρισμα
λάδι για τηγάνισμα.
Προετοιμασία
Καθαρίζουμε τα συκωτάκια, αφαιρώντας τυχόν μεμβράνες, και τα κόβουμε σε μικρά κομμάτια, κατάλληλα για να τυλιχθούν. Κόβουμε τις πατάτες σε λεπτές λωρίδες. Ψιλοκόβουμε τον μαϊντανό. Τυλίγουμε κάθε κομμάτι συκωτιού με μια φέτα μπέικον και το περνάμε σε οδοντογλυφίδα, φτιάχνοντας μικρά σουβλάκια.
Μαγείρεμα
Σε ένα τηγάνι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και ψήνουμε τα σουβλάκια για 8-10 λεπτά, γυρίζοντάς τα συχνά, μέχρι να ψηθεί το μπέικον και να γίνει τραγανό και το συκώτι να μαλακώσει.
Πασπαλίζουμε με αλάτι, πιπέρι και πάπρικα κατά το ψήσιμο. Σε ένα άλλο τηγάνι ή φριτέζα, ζεσταίνουμε άφθονο λάδι και τηγανίζουμε τις πατάτες για 5-7 λεπτά, μέχρι να γίνουν χρυσαφένιες και τραγανές, και τις στραγγίζουμε σε χαρτί κουζίνας. Αλατίζουμε τα συκωτάκια και τις πατάτες με χοντρό αλάτι.
Σύνθεση
Σερβίρουμε τις τηγανιτές πατάτες σε πιάτο και από πάνω τοποθετούμε τα σουβλάκια με τα συκωτάκια. Γαρνίρουμε με ψιλοκομμένο μαϊντανό για φρεσκάδα. Ιδανικά συνοδεύεται με ένα ποτήρι κόκκινο ξηρό κρασί, αλλά το καλοκαίρι του ταιριάζει επίσης μια παγωμένη μπύρα!