Συνταγές από την Αρχαιότητα – Ομηρικόν ρυττωτον
07/12/2023Αφού καθαριστούν οι σκελίδες του σκόρδου κατατεμαχίζονται και τρίβεται το τυρί. Προστίθενται το αλάτι και τα χορταρικά μέσα σε όλμο (γουδί) και πολτοποιούνται.
Μόλις το μείγμα αποκτήσει σχετικά λεία υφή προστίθενται το ξύδι και το ελαιόλαδο αργά και αναμειγνύονται έως ότου σχηματισθεί ένας πηκτός πολτός. Συνοδεύεται με ζεστά ψωμάκια και ανάλογα αρτοσκευάσματα. Ο Όμηρος συνιστά ως συνοδευτικό μαρώνειο οίνο (δυνατός, ερυθρός, ελαφρά γλυκύς και αρωματικός, από την παραλιακή περιοχή Μαρώνεια της Θράκης).
Υλικά
- 2 μικρά κεφάλια σκόρδου (20 σκελίδες μικρές)
- 300 γραμμάρια σφέλας (γίδινο τυρί) ή pecorino romano (το πλησιέστερο)
- 1 μεγάλη χούφτα κόλιανδρο
- 2 κουταλιές γλυκού κατατεμαχισμένος απήγανος (σιδερόχορτο)
- 2 κουταλιές γλυκού κατατεμαχισμένα φύλλα σέλινου
- 1/2 κουταλιά γλυκού αλάτι
- 1 κουταλιά σούπας ξύδι από λευκό ξηρό κρασί
- 1 κουταλιά σούπας ελαιόλαδο
Όμηρος: ΙΛΙΑΣ, ΧΙ.639, ΟΔΥΣΣΕΙΑ, iv.88, ΒΑΤΡΑΧΟΜΥΙΟΜΑΧΙΑ, 38,- Αποκατάσταση, M. Porcius Cato: MORETUM, 88-120 & Andrew Dalby–Sally Grainger: FOOD IN ANTIQUITY, British Museum, 1996).