ΣΥΝΤΑΓΗ

Συνταγές από την Αρχαιότητα – Ομηρικόν ρυττωτον

Συνταγές από την Αρχαιότητα – Ομηρικόν ρυττώτον, Γιώργος Ηλιόπουλος

Αφού καθαριστούν οι σκελίδες του σκόρδου κατατεμαχίζονται και τρίβεται το τυρί. Προστίθενται το αλάτι και τα χορταρικά μέσα σε όλμο (γουδί) και πολτοποιούνται.

Μόλις το μείγμα αποκτήσει σχετικά λεία υφή προστίθενται το ξύδι και το ελαιόλαδο αργά και αναμειγνύονται έως ότου σχηματισθεί ένας πηκτός πολτός. Συνοδεύεται με ζεστά ψωμάκια και ανάλογα αρτοσκευάσματα. Ο Όμηρος συνιστά ως συνοδευτικό μαρώνειο οίνο (δυνατός, ερυθρός, ελαφρά γλυκύς και αρωματικός, από την παραλιακή περιοχή Μαρώνεια της Θράκης).

Υλικά

  • 2 μικρά κεφάλια σκόρδου (20 σκελίδες μικρές)
  • 300 γραμμάρια σφέλας (γίδινο τυρί) ή pecorino romano (το πλησιέστερο)
  • 1 μεγάλη χούφτα κόλιανδρο
  • 2 κουταλιές γλυκού κατατεμαχισμένος απήγανος (σιδερόχορτο)
  • 2 κουταλιές γλυκού κατατεμαχισμένα φύλλα σέλινου
  • 1/2 κουταλιά γλυκού αλάτι
  • 1 κουταλιά σούπας ξύδι από λευκό ξηρό κρασί
  • 1 κουταλιά σούπας ελαιόλαδο

 


Όμηρος: ΙΛΙΑΣ, ΧΙ.639, ΟΔΥΣΣΕΙΑ, iv.88, ΒΑΤΡΑΧΟΜΥΙΟΜΑΧΙΑ, 38,- Αποκατάσταση, M. Porcius Cato: MORETUM, 88-120 & Andrew DalbySally Grainger: FOOD IN ANTIQUITY, British Museum, 1996).

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι