Tί θα λέγατε για noodles με vegan κοτομπουκιές;
08/12/2025
Αν προσπαθείς να μειώσεις την κατανάλωση κρέατος ή νηστεύεις, ίσως σε απασχολεί το κατά πόσο θα λαμβάνεις όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά. Στην πραγματικότητα, με σωστά δομημένα γεύματα, μπορείς να καλύψεις πλήρως τις ανάγκες σου, και αυτό το bowl αποτελεί ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα.
Οι vegan κοτομπουκιές λειτουργούν ως μια φυτική μεν, αλλά επαρκής πηγή πρωτεΐνης, ενώ ο συνδυασμός λαχανικών, όπως καρότο, λάχανο, μελιτζάνα και αγγούρι, ενισχύει το πιάτο με φυτικές ίνες και αντιοξειδωτικά. Ιδιαίτερα τα μανιτάρια, γνωστά και ως το “το κρέας των χορτοφάγων”, προσφέρουν βιταμίνες του συμπλέγματος Β, σελήνιο και πρωτεΐνη καλής ποιότητας, συμβάλλοντας στη διατήρηση της ενέργειας και της σωστής λειτουργίας του οργανισμού.
Όσο αφορά στη σάλτσα με σόγια χαμηλή σε νάτριο, τζίντζερ και λάιμ, προσθέτει ένταση και ισορροπημένη γεύση, χωρίς πρόσθετο αλάτι, συμβάλλοντας παράλληλα στην καλύτερη πέψη. Έτσι προκύπτει ένα πλήρες, θρεπτικό και απολαυστικό φυτικό γεύμα, που μπορεί να ενταχθεί εύκολα σε ένα καθημερινό, πιο “plant based” διατροφικό πλάνο.
ΥΛΙΚΑ (για ένα άτομο)
- 100 γρ. noodles ρυζιού
- 100 γρ. vegan κοτομπουκιές
- ½ φλ. ψιλοκομμένο καρότο
- ½ φλ. ψιλοκομμένο λάχανο
- ½ φλ. μανιτάρια
- ½ φλ. λωρίδες μελιτζάνας
- 2 κ.σ. ψιλοκομμένο φρέσκο κρεμμύδι
- ¼ φλ. κομμένο αγγούρι
- 1 κ.γλ. σουσάμι καβουρδισμένο
- Σος:
- 2 κ.σ. σόγια σάλτσα χαμηλή σε νάτριο
- Χυμός από ½ λάιμ
- 1 σκ. Σκόρδο, λιωμένη
- 1 κ.γλ. τζίντζερ φρέσκο, τριμμένο
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
- Βράζουμε τα noodles σύμφωνα με τις οδηγίες, τα σουρώνουμε και τα αφήνουμε στην άκρη
- Ψήνουμε τις vegan κοτομπουκιές στο φούρνο με αέρα στους 180 βαθμούς μέχρι να είναι τραγανές
- Σοτάρουμε τις λωρίδες μελιτζάνας μέχρι να μαλακώσουν και να πάρουν λίγο χρώμα
- Σε ένα μπολ ανακατεύουμε τα noodles με τα λαχανικά
- Αφού φτιάξουμε τη σάλτσα, την περιχύνουμε από πάνω
- Προσθέτουμε τις κοτομπουκιές
- Πασπαλίζουμε με το σουσάμι
Η Μαρία Κίτσου είναι επιστήμονας τροφίμων και διατροφής.
Σε συνεργασία με το medNutrition





