ΜΟΔΑ

Τι θα λέγατε για ρούχα από σταφύλι! – Νέα τάση στη vegan μόδα

Τι θα λέγατε για ρούχα από σταφύλι! – Νέα τάση στη vegan μόδα, Μαρία Καλοπούλου

Ένα ωραίο, πλούσιο ποτήρι κρασί είναι κάτι παραπάνω από κάτι τέλειο και απολαυστικό! Είτε το πιστεύετε είτε όχι, μπορείτε τώρα να αγοράσετε μια τσάντα φτιαγμένη από το αγαπημένο φρούτο.

Αυτό είναι σωστό: Το δέρμα σταφυλιού βρίσκεται πίσω από ένα από τα πιο βιώσιμα vegan δέρματα στον κόσμο! Καθώς η μόδα συνεχίζει να καινοτομεί, πολλά από τα νέα υλικά που βγαίνουν στο προσκήνιο θα είναι vegan και θα παράγονται όλο και πιο βιώσιμα. Φρούτα όπως τα σταφύλια υπήρχαν πάντα, αλλά σήμερα έχουμε την τεχνολογία και την τεχνογνωσία να τα μετατρέψουμε σε μόδα – για το καλό των ζώων και του πλανήτη μας.

Το δέρμα του αγαπημένου μας φρούτου κατασκευάζεται αποκλειστικά από τα απόβλητα της παραγωγής κρασιού, ιδιαίτερα τα στερεά υπολείμματα των σταφυλιών μετά την έκθλιψή τους. Αυτά τα απόβλητα, τα οποία περιλαμβάνουν φλούδες, πολτούς, σπόρους και μίσχους σταφυλιών, είναι γνωστά ως πυρηνίσκοι και εμποτίζονται σε ζεστό νερό μέχρι να σκληρύνουν σαν δέρμα.

Καθώς δεν περιέχει τα ίδια έλαια με το συμβατικό δέρμα, είναι πιο επιρρεπές σε ρωγμές και ζημιές. Γι’ αυτό, σε ορισμένες περιπτώσεις είναι επικαλυμμένο με πολυουρεθάνη με βάση το νερό για την προστασία του. ​​Αν και δεν είναι ιδανική λύση, αυτή η διαδικασία βοηθά στη διατήρηση της μακροζωίας του δέρματος σταφυλιού. Ακόμη και με την επίστρωση, είναι κατασκευασμένο κυρίως από ανακυκλωμένα και ανανεώσιμα προϊόντα.

Είναι ασφαλές να πούμε ότι το δέρμα από τα αγαπημένο μας φρούτο ήρθε για να μείνει – τα διαπιστευτήρια βιωσιμότητας του και η πολυτελής του εμφάνιση είναι εγγυημένα ότι θα συνεχίσουν να προκαλούν πάταγο. Η ομορφιά του δέρματος σταφυλιού είναι ότι επαναχρησιμοποιεί ό,τι διαφορετικά θα πήγαινε στα απόβλητα, κάνοντας την οινοπαραγωγή μια πιο κυκλική οικονομία.

Κατά γενικό κανόνα, 10 κιλά παραγόμενου κρασιού δημιουργούν περίπου 2,5 κιλά απορριμμάτων. Αυτά τα απόβλητα, εάν δεν επαναχρησιμοποιηθούν ως ζωοτροφές, συνήθως καίγονται, εκπέμποντας περισσότερο CO2 στο περιβάλλον. Ένα τετραγωνικό μέτρο από δέρμα κρασιού μπορεί να παραχθεί από μόλις 2,5 κιλά απορριμμάτων, καθιστώντας τη βιομηχανία κρασιού πολύ πιο βιώσιμη.

Είναι βιοδιασπώμενο;

Στην πιο αγνή του μορφή, το δέρμα σταφυλιού είναι 100% βιοδιασπώμενο. Το δέρμα σταφυλιού είναι κατασκευασμένο από ακατέργαστα φυτικά προϊόντα και ανακυκλώσιμα απόβλητα κρασιού και είναι ένας συνδυασμός φυσικών βιοαποδομήσιμων υλικών, συμπεριλαμβανομένων των φλοιών σταφυλιών, των μίσχων και των σπόρων.

Εκτός εάν η επιφάνεια του δέρματος σταφυλιού έχει υποστεί επεξεργασία με πολυουρεθάνη, κατά τα λοιπά είναι κατασκευασμένο από 100% φυσικά υλικά χωρίς την ανάγκη τοξικών διαλυτών ή επικίνδυνων ουσιών που μπορούν να επηρεάσουν τον άνθρωπο και το περιβάλλον κατά τη διαδικασία παραγωγής. Το δέρμα σταφυλιού μπορεί να μην είναι η τελική λύση, αλλά σίγουρα είναι ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση, προσφέροντας μια εξαιρετική επιλογή υφάσματος με πολύ χαμηλές περιβαλλοντικές επιπτώσεις.

Εάν τα φυσικά προϊόντα όπως το δέρμα σταφυλιών συνδυάζονται με συνθετικά όπως η πολυουρεθάνη, δεν θα βιοδιασπαστούν φυσικά. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο, στις περισσότερες περιπτώσεις, το δέρμα σταφυλιών χρησιμοποιείται για την παραγωγή προϊόντων μεγάλης διάρκειας, όπως τσάντες και παπούτσια.

Επί του παρόντος, το δέρμα σταφυλιού δεν μπορεί φυσικά να βιοδιασπαστεί όταν συνδυάζεται με πολυουρεθάνη και είναι δύσκολο να ανακυκλωθεί. Ωστόσο, ανακαλύπτονται καινοτομίες που βοηθούν στην επίλυση τέτοιων προβλημάτων και κάνουν το δέρμα των ζώων παρελθόν.

Πόσο ανθεκτικό είναι;

Επειδή το συμβατικό δέρμα περιέχει φυσικά έλαια, έχει αρκετή υγρασία για να μην στεγνώνει, κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε ρωγμές και ζημιές. Αν και το δέρμα σταφυλιού είναι λείο, ανθεκτικό, αδιάβροχο και έχει αίσθηση σαν πραγματικό δέρμα, δεν ωφελείται από αυτά τα φυσικά έλαια και, επομένως, δεν προσφέρει την ίδια μακροζωία με το δέρμα ζώων. Ωστόσο, το δέρμα σταφυλιού είναι πιο παχύ από το συμβατικό δέρμα, επομένως είναι πιο εύκαμπτο και ανθεκτικό και, επομένως, λιγότερο επιρρεπές σε ζημιές.

Η επίστρωση δέρματος σταφυλιού με πολυουρεθάνη βοηθά στη βελτίωση της φορητότητας και της μακροζωίας του ενδύματος. Εταιρείες όπως η VEGEA, ένας παραγωγός βιώσιμου δέρματος σταφυλιού, επιλέγουν την πολυουρεθάνη με βάση το νερό καθώς είναι η πιο φιλική προς το περιβάλλον διαθέσιμη επιλογή. Αν και αυτή η διαδικασία επικαλύπτει ουσιαστικά το ρούχο με πλαστικό, είναι ένα πραγματικό ζήτημα μόνο στο τέλος της ζωής του προϊόντος, καθώς επηρεάζει τη φυσική βιοδιασπασιμότητά του.

Επομένως, ενώ το δέρμα του αγαπημένου μας φρούτου στερείται ανθεκτικότητας και μπορεί να επηρεάσει το περιβάλλον στο τέλος της ζωής του, είναι ένα μικρό τίμημα σε σύγκριση με τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις που προκαλούν οι μέθοδοι της βιομηχανίας μόδας. Με τη συνεχή προσπάθεια που γίνεται για τη βελτίωση της απόδοσης και της ανθεκτικότητας των δερμάτων φυτικής προέλευσης, είναι θέμα χρόνου οι κατασκευαστές δερμάτων από σταφύλια να μην χρειαστεί καθόλου να χρησιμοποιήσουν πολυουρεθάνη.

Είναι αδιάβροχο;

Το δέρμα από σταφύλι δεν είναι εντελώς αδιάβροχο, αλλά αποδίδει πολύ καλύτερα με το νερό και την υγρασία από το δέρμα των ζώων. Εάν βρέξετε τα παπούτσια ή την τσάντα σας από δέρμα σταφυλιού, απλά στεγνώστε τα απαλά με μια πετσέτα ή χαρτομάντιλο.

Για να αφαιρέσετε τη βρωμιά και τα υπολείμματα απλά χρησιμοποιήστε ζεστό σαπουνόνερο. Είναι πολύ ανθεκτικό όταν το φροντίζετε σωστά.


 

Σε συνεργασία με το womanidol

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Kαταθέστε το σχολιό σας. Eνημερώνουμε ότι τα υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται.

0 ΣΧΟΛΙΑ
Παλιότερα
Νεότερα Με τις περισσότερες ψήφους
Σχόλια εντός κειμένου
Δες όλα τα σχόλια
0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx