Το φαγητό εμπνέει εικαστικούς στο διάβα του χρόνου…

Το φαγητό εμπνέει εικαστικούς στο διάβα του χρόνου... Μελαχροινή Μαρτίδου

Τη δική του δυναμική πορεία στο διάβα των 30 χρόνων από την Ίδρυση του γιορτάζει το Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο, που μετά την επετειακή εκδήλωση του Μαΐου και την αναγνώριση του έργου του από την ηγεσία του υπουργείου Παιδείας, είχε την τιμητική του να εγκαινιάσει μια ομαδική έκθεση με τίτλο Nutri Delicious Art, που θα διαρκέσει έως 20 Ιουλίου 2023, σε επιμέλεια της Νίνας Φραγκοπούλου.

Φάνηκε εύγλωττα η δυναμική του πανεπιστημίου, όχι μόνο στην έρευνα και την καινοτομία, αλλά και η προσέγγιση του στην καλλιτεχνική έκφραση, ενώ κατατέθηκαν προτάσεις για συγκεκριμένες δράσεις σε συνεργασία με την Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών, όπου παρέστη ο πρύτανης Νικόλαος Τρανός, ενώ ομιλητής ήταν και ο κοσμήτορας της Σχολής και πρόεδρος του Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης, Άγγελος Αντωνόπουλος.

Το φαγητό στις πύλες της ιστορίας

Η πρύτανης του Χαροκόπειου Μάρα Νικολαΐδου, άψογη ως οικοδέσποινα σκιαγράφησε την πορεία και την στόχευση του ακαδημαϊκού ιδρύματος που διαθέτει τρεις Σχολές και τέσσερα Τμήματα στο προπτυχιακό κύκλο σπουδών και αυξανόμενη συρροή φοιτητών, για να δώσει το βήμα σε εξαιρετικούς ομιλητές/τριες.

Αυτοί μετέφεραν την οπτική τους πάνω στην θεματική της έκθεσης στα συμβαίνοντα στην Αμερική από την Κατερίνα Πιζάνα, κοινωνιολόγο της τέχνης, με αναδρομή στο φαγητό που όπως τόνισε το συναντούμε σε όλες τις πύλες της ιστορίας, από την αρχαία Ελλάδα, Αίγυπτο, τους Ρωμαίους, την Αναγέννηση μέχρι σήμερα για να τονίσει ότι η τέχνη με την επιστήμη συμβάλλουν σ’ ένα δημιουργικό μέλλον.

Κι επειδή τίποτα δεν είναι τυχαίο, ο συμβολισμός και η θεματολογία της έκθεσης αυτής επιβεβαιώνει την πρωτοπορία του Χαροκόπειου να ασχοληθεί με την επιστήμη της διατροφής στον ελληνικό ακαδημαϊκό χώρο.

Με εντυπωσιακά σλάιτς, ρέοντα λόγο και μια ευρηματική αναγωγή από το χθες στο σήμερα, η Ελένη Γκλίνου, καλλιτέχνης, εκπαιδευτικός κι ερευνήτρια εστίασε σε έργα των Τζον Βέρνερ, Πωλ Σέζαρ, Μονέ, Ραλφ Γκουιζ, Καρ Γουόκερ, Τζόντυ Σικάγο, Τιρναβαγια, Βικ Μινζ και άλλων που έχουν το φαγητό ως βασικό θέμα, αλλά και με αναφορές σε αρχαιότητα μέχρι τις μέρες μας, αφού το φαγητό είναι κεντρικός πυρήνας όπου κινείται όλη μας η ζωή σε εποχές ευμάρειας και στέρησης.

Στιγμιότυπα της έκθεσης στο φουαγιέ του Χαροκόπειου.

Φαγητό και εικαστικά

Η επιμελήτρια της έκθεσης Νίνα Φραγκοπούλου που σήκωσε όλο το βάρος της διοργάνωσης, ήταν δικαιολογημένα χαρούμενη με την επιτυχία και την συμμετοχή τόσων πολύπλευρων δημιουργών. «Η διατροφή, άρρηκτα συνδεδεμένη με την επιβίωση του ανθρώπου, αλλά και με τον ψυχικό του κόσμο, την κοινωνική ζωή, την οικονομία και τον πολιτισμό, καθώς και θέμα με υψηλό συμβολισμό σε θρησκείες και φιλοσοφικά ρεύματα, αποτελεί διαχρονική πηγή έμπνευσης στην τέχνη.

Τρόφιμα και σκηνές που σχετίζονται με το φαγητό έχουν απεικονιστεί σε πληθώρα έργων τέχνης, σε έργα ρεαλιστικά και σε απεικονίσεις σκηνών της καθημερινής ζωής, στη θρησκευτική ζωγραφική, σε έργα με μεταφυσικό ή κοινωνικό περιεχόμενο, καθώς και στη μοντέρνα και σύγχρονη τέχνη.

Τα σχήματα και τα χρώματα των ειδών διατροφής, η δυνατότητα να χρησιμοποιηθούν ως σύμβολα που αντιπροσωπεύουν ορισμένα χαρακτηριστικά, αρετές ή αξίες, καθώς και η σχέση του ανθρώπου με την τροφή κατέστησαν τη διατροφή προσφιλές θέμα των εικαστικών καλλιτεχνών» υπογραμμίζουν οι διοργανωτές.

Καίρια ζητήματα, όπως η σημασία της ανοίγοντας ένα ευρύ πεδίο σκέψης, με την φιλοξενία της έκθεσης Nutri Delicious Art, που δημιουργεί συναισθήματα, εκπλήξεις, ταυτίσεις, θαυμασμό για την ευρηματικότητα των έργων, την έμπνευση και την αποτύπωση σε καμβά, πηλό, χαρτί, μέταλλο, πέτρα, γλυπτά, βίντεο ανάγλυφα, μεικτές τεχνικές με αυτό τον πλούτο προσέγγισης που εντυπωσιάζει.

Κεραμεικά του Θωμά Μπέρτολτ.

Έργα υπέρ της υγιεινής διατροφής

Η πρόταση να μπει η τέχνη ως μάθημα, ως εργαστήριο, στους φοιτητές του πανεπιστημίου λειτουργώντας δημιουργικά παράλληλα με το γνωστικό αντικείμενο που επιλέγουν, μάλλον βρήκε ευήκοο ους για περισσότερες συνεργασίες και συνδυάστηκε με την ευχή του κοσμήτορα της ΑΣΚΤ Άγγελου Αντωνοπούλου «το Ίδρυμα να γιορτάζει πολλά χρόνια σαν οντότητα, αλλά ανανεώνοντας τα γνωστικά του αντικείμενα υπηρετώντας τον σύγχρονο άνθρωπο».

«Τα έργα μας καλούν να ευαισθητοποιηθούμε σχετικά με την υγιεινή διατροφή, αλλά και τις επιπτώσεις της ανθυγιεινής, η υπερκατανάλωση κρέατος, η σημασία του νερού και του μητρικού θηλασμού, οι διαταραχές στην πρόσληψη της τροφής, όπως η συναισθηματική υπερφαγία και η νευρική ανορεξία, οι κοινωνικές πτυχές της διατροφής και άλλα. Η έκθεση αποτελεί ένα κρίκο που συνδέει την τέχνη με την επιστήμη στον τομέα της διατροφής, ένα καίριο τομέα για την επιβίωση όχι μόνο του ανθρώπινου είδους, αλλά και όλου του πλανήτη.

Για τον λόγο αυτό, απευθύνεται τόσο σε ειδικούς, όσο και στο ευρύτερο κοινό και ιδιαίτερα στους νέους, με απώτερο στόχο να μυήσει στην ομορφιά της τέχνης και στη δύναμή της να εκπέμπει μηνύματα και να προβληματίζει σχετικά με εμβληματικά θέματα, όπως αυτό της διατροφής» υπογραμμίζουν η Ευαγγελία Γεωργιτσογιάννη καθηγήτρια ιστορίας και η Μερόπη Κοντογιαννη αναπληρώτρια Καθηγήτρια κλινικής διατροφής.

Η προβολή του φαγητού

Αναφορές υπήρξαν στην σημερινή προβολή του φαγητού, την ευφάνταστη παρουσίαση του, τον φωτισμό, τον πρώτο λόγο των σεφ και των δημιουργικών πιάτων που παρουσιάζουν, των υλικών διατροφής, ενώ οι συζητήσεις συνεχίστηκαν στον κήπο του Χαροκόπειου Πανεπιστημίου με ένα ποτήρι κρασί κι επιλεκτικά συνοδευτικά.

Στο κοινό της πρώτης μέρας εκτός από τους συμμετέχοντες εικαστικούς παρόντες ήταν σκηνοθέτες, ποιητές, ακαδημαϊκοί δάσκαλοι, ιστορικοί Τέχνης, φοιτητές αλλά και φιλοτεχνο κοινό που με την δική του αυθεντική οπτική προσεγγίζει τέτοιες δράσεις. Αναφορά έγινε με ευχαριστίες στο site ART22 του δημοσιογράφου Γιάννη Τζιμούρτα που υπηρετεί κατ’ αποκλειστικότητα την τέχνη με συνέπεια χρόνια τώρα και ήταν βασικός χορηγός Επικοινωνίας της εκδήλωσης.

Εντυπωσιακά έργα που αιχμαλωτίζουν την ματιά.
Ο ιστορικός τέχνης καθηγητής στην Πολυτεχνική του ΔΠΘ Γιάννης Κολοκοτρώνης αριστερά, στο έργο του κοσμήτορα της Ανώτατης ΣχολΉς Καλών Τεχνών Άγγελου Αντωνοπούλου με την δημοσιογράφο Μελαχροινη Μαρτιδου.

Ποιοι καλλιτέχνες συμμετέχουν στην έκθεση

ΦΟΥΑΓΙΕ ΚΕΝΤΡΙΚΟΥ ΚΤΙΡΙΟΥ

Ηώ Αγγελή, Άγγελος Αντωνόπουλος, Ελένη Γκλίνου, Χαράλαμπος Δερμάτης, Αντιγόνη Καββαθά, Χρήστος Λαζαράκης, Μιχάλης Μανουσάκης, Τάσος Μισούρας, Παναγιώτης Τανιμανίδης

ΦΟΥΑΓΙΕ ΚΤΗΡΙΟΥ ΠΕΤΡΟΥΤΣΗ

Τζένη Αντωνοπούλου, Νίκος Γιαβρόπουλος, Στρατηγούλα Γιαννικοπούλου, Μάριον Ιγγλέση, Θεόφιλος Κατσιπάνος, Αγγέλικα Κοροβέση, Αθηνά Λατινοπούλου, Ειρήνη Ματσούκη, Αντωνία Παπατζανάκη, Κωνσταντίνος Πάτσιος, Μάρθα Τσιάρα

ΦΟΥΑΓΙΕ ΑΙΘΟΥΣΑΣ ΤΕΛΕΤΩΝ

Αργυρή Αγκαβανάκη, Άρτεμις Αλκαλάη, Κάτια Βαρβάκη, Μάριος Βουτσινάς, Γιάννης Γαβαλάς, Κατερίνα Γιάννακα, Στεφανία Ζουρούδη, Μηνάς Καμπιτάκης, Βασίλης Καρακατσάνης, Άντζι Καρατζά, Μαρία Κελαϊδή, Αγγελική Λόη, Αλεξία Ιμάνο Μαρούλη, Σταυρούλα Μιχαλοπούλου, Φιόνα Μουζακίτη, Θωμάς Μπερτόλης, Λαμπρινή Μποβιάτσου, Ισμήνη Μπονάτσου, Ελένη Πεχλιβάνη, Βαγγέλης Ρήνας, Μίλτος Ψαρός. Η ματιά και η έκφραση τους ενδιαφέρουσα αξίζει να την προσεγγίσετε επισκεπτόμενοι το Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο όλες τις καθημερινές ημέρες.

Φωτογραφία εξώφυλλου: Έργα του Μίλτου Ψαρρού

Αναμνηστική φωτογραφία των 41 καλλιτεχνών που παρουσιάζουν έργα τους.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι