ΣΥΝΤΑΓΗ

Τραγανά μουστοκούλουρα να γλύφετε τα δάκτυλά σας…

Τραγανά μουστοκούλουρα να γλύφετε τα δάκτυλά σας... Άννα Ναθαναηλίδου

Δεν είναι δυνατόν να έχει μπει Σεπτέμβρης και να μην φτιάξουμε μουστοκουλουράκια. Έχουμε τρύγο, σταφύλια και μούστο. Επομένως; Μουστοκούλουρα τραγανά.
Όχι μαλακά παιδιά , έχουμε δόντια ακόμη. Το βλέπουμε για αργότερα. Άσε που όλο το διαδίκτυο είναι γεμάτο από συνταγές για μαλακά μουστοκούλουρα. Άλλη μία είναι περιττή.

Αν είσαι από τους τυχερούς που έχεις σταφύλια σε κήπο, όλα είναι πιο απλά και βέβαια πιο φυσικά και αυτό φαίνεται στα μουστοκούλουρα. Έχεις τον δικό σου μούστο και σε ζηλεύουμε. Αν είσαι από τους λιγότερο τυχερούς αγόρασε δυο-τρία κιλά σταφύλια άσπρο και μαύρο –όνειρα κάνω!– στίψτα καλά με τα χεράκια σου, στράγγιξέ τα να σου μείνει ο υπέροχος αυτός χυμός, χτύπα κι ένα ποτηράκι άσπρο πάτο.

Άφησε το καμμιά ώρα στην άκρη και μετά κόψτο. Όχι με μαχαίρι ούτε με στάχτη. Δεν θα σου κάνω τη ζωή πιο δύσκολη. Τόσοι και τόσοι μας την κάνουν, όχι κι εγώ!

Με μια μπαγιάτικη φέτα ψωμί μέσα στον μούστο, βάλτο να βράσει σε σιγανή φωτιά και ξάφρισέ το μέχρι να καθαρίσει τελείως και εντελώς όποια ακαθαρσία βγαίνει στην επιφάνεια. Και μετά άφησέ το να κρυώσει, να κάτσει και πάρε όσο σου χρειάζεται προσεκτικά, γιατί θα μείνει και κατακάθι. Αυτό μην το πάρεις.

Αν πάλι είσαι τεμπελοσκυλάκι, όλα καλά, μπες σε μια κάβα και αγόρασε έτοιμο μούστο. Θα τον βρεις.

Υλικά που χρειάζεσαι

  • 1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1 κούπα ζάχαρη
  • 1 κούπα μούστο κομμένο
  • 1 κούπα ελαιόλαδο
  • 1 κούπα σπορέλαιο
  • 2 σφηνάκια κονιάκ
    1 σφηνάκι ούζο
  • 1 κουταλάκι του γλυκού κανέλα
  • 1/2 κουταλάκι του γλυκού γαρύφαλλο
  • 1 κουταλάκι του γλυκού σόδα μαγειρική
  • 1 κουταλάκι του γλυκού αμμωνία

Βάλε σε μια λεκάνη τα λάδια τη ζάχαρη, τα μυρωδικά, τα αλκοόλια, τον μούστο και ανακάτεψε να ψιλολιώσει η ζαχαρίτσα έστω λίγο. Τη σόδα, την αμμωνία και το αλεύρι ρίξτα μετά και ανακάτευε μέχρι να έχεις μια μαλακή ζύμη που όμως να είναι εύπλαστη. Μην ασχοληθείς πολύ, δεν πρέπει. Μόλις απορροφηθεί το αλεύρι, συντομεύεις τις διαδικασίες και άσε το ζυμαράκι σου να ξεκουραστεί λίγο, γιατί πολύ το κούρασες. Να αράξει στα κυβικά του που λέμε!

Βγάλε τα αξεσουάρ σου έξω. –Εδώ μαζί μου είσαι εεεε; Μουστουκούλουρου θα φτιάξουμε– Ταψιά και ζυγαριά εννοώ.

Κόβε ζυμαράκι, ζύγισε, πλάσε κουλουράκι, βάλτο στο ταψάκι. Εγώ έφτιαξα 25 γραμμάρια το καθένα και είναι ταμάμ. Ψήνεις σε προθερμασμένο φούρνο στους 180. Τα θέλει τα 20 λεπτάκια, αλλά έχεις και το νου σου. Θα σου βγούνε περισσότερα από 60. Δίνεις και στη γειτόνισσα που θα της έχεις σπάσει τη μεγάλη της μύτη. Εννοείται ότι τα αφήνεις να κρυώσουν.

Υ.Γ. Μην το βάλεις όλο το αλεύρι μονοκοπανιά. Μπορεί να μην το θέλει όλο. Θα το καταλάβεις. Ψάξε στα γιουτιούμπια να δεις ένα ταινιάκι κόμικ “Τα μουστοκούλουρα του Αγησίλαγου“. Είναι του Δημήτρη Μπασλάμ και είναι ωραίο. Κράτα λίγα μουστοκούλουρα για τον καφέ και τα υπόλοιπα μοίρασέ τα. Ωραίο είναι να δίνεις!

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Kαταθέστε το σχολιό σας. Eνημερώνουμε ότι τα υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται.

0 ΣΧΟΛΙΑ
Παλιότερα
Νεότερα Με τις περισσότερες ψήφους
Σχόλια εντός κειμένου
Δες όλα τα σχόλια
0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx