ΣΥΝΤΑΓΗ

Ξυπόλητη γαλατόπιτα φτιαγμένη με ειδικά κόλπα…

Ξυπόλητη γαλατόπιτα φτιαγμένη με ειδικά κόλπα... Άννα Ναθαναηλίδου

Η εβδομάδα της Τυρινής είναι αυτή που διανύουμε και δεν θα αφήσουμε γαλακτοκομικά που να μην τα τσακίσουμε. Έχουμε το καλύτερο άλλοθι εξάλλου λίγες μέρες πριν τη Σαρακοστή. Είμαστε απολύτως νόμιμοι!

Πλακωθείτε παιδιά σε τυρόπιτες, σε όμορφες μακαρονάδες με μπόλικα τυριά, σε ρυζόγαλα και κρέμες, σε γαλακτομπούρεκα… και όλα αυτά χωρίς καμία ενοχή! Με τις ευλογίες της παράδοσης. Τι να κάνουμε, να πάμε κόντρα στην παράδοση; Ε όχι! Πατάμε στην παράδοση και προχωράμε!

Γι’ αυτό και εμείς σήμερα θα φτιάξουμε μια ωραία και γρήγορη γαλατόπιτα με την παραδοσιακή λογική να την ευχαριστηθεί η ψυχή μας. Με απλά υλικά που είχανε οι άνθρωποι στα χωριά τους. Από αυτές που τις λέμε γυμνές, ξυπόλητες, ξεσκέπαστες, εκτεθειμένες, δηλαδή χωρίς φύλλο. Εύκολη, γρήγορη, βουτυρένια και να μοσχοβολάει γαλατίλα!

Βάλε λοιπόν ένα λίτρο γάλα στην κατσαρόλα, με όλα του τα λιπαρά σε μέτρια θερμοκρασία και ρίξε και τη ζάχαρη. Δυνάμωσε τη θερμοκρασία, ανακάτεψε και ρίξε σιγά σιγά σαν βροχή το σιμιγδάλι. Δεν φεύγεις πάνω από την κατσαρόλα σου μέχρι να πήξει η κρέμα. Κατεβάζεις από το μάτι, ρίχνεις πρώτα το βούτυρο να λιώσει και αφήνεις λίγο να ανασάνει για 1-2 λεπτά, συνεχίζοντας το ανακάτεμα για να μην πιάσει κρούστα.

Μετά τα δύο λεπτά προσθέτεις και τα αυγά και ρίχνεις ένα τελευταίο και γρήγορο δούλεμα της κρέμας σου με το φουέ, τον αυγογδάρτη, με ό,τι έχεις τέλος πάντων. Εμένα μου αρέσει η κανέλα και ρίχνω άφθονη. Εσύ κάνε αυτό που τραβάει η ψυχούλα σου και η γούλα σου. Βουτύρωσε ένα χαμηλό ταψί και ρίχτου το υλικό σου. Ψήσε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς μέχρι να πάρει καλό χρώμα. Τα θέλει τα 35-40 λεπτά. Και μόλις χρυσίσει η πιτούλα σου, ε ας μυρίσει και το σπίτι.

Υλικά

  • 1 λίτρο γάλα με όλα του τα λιπαρά
  • 1 κούπα σιμιγδάλι ψιλό
  • 4-5 κουταλιές της σούπας ζάχαρη
  • 3 αυγά ελαφρώς χτυπημένα
  • 3 κουταλιές της σούπας βούτυρο αληθινό
  • Κανέλα

Υ.Γ.  Στην φωτογραφία έχω πειράξει κάποια υλικά και πάλι η τύπισσα κούκλα έγινε. Τι έκανα; Έβαλα ζάχαρη καρύδας αντί για την κρυσταλλική και 7-8 κουταλιές βρώμη που χτύπησα στο μπέλντερ αντί για σιμιγδάλι. Αν η γαλατόπιτα σας βγει άγλυκη, λούστε την με λίγο μέλι πριν σερβίρετε. Επίσης μπορείτε να την αρωματίσετε με ό,τι σας αρέσει: Βανίλια, κανέλα, ξύσμα πορτοκαλιού ή λεμονιού ή περγαμόντου.

Καλοφάγωτη να είναι…

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι