ΤΑΞΙΔΙΑ

Τριζόνια, ένα υπέροχο νησί μόλις 5′ από τη στεριά

Τριζόνια, ένα υπέροχο νησί μόλις 5' από τη στεριά, Ειρήνη Καντερέ

Τα Τριζόνια είναι το μεγαλύτερο νησί του Κορινθιακού κόλπου με έκταση 2,5 τετρ. χλμ και το μόνο κατοικημένο. Ανήκουν στο Νομό Φωκίδας και, μαζί με τη Σπηλιά και τα Χάνια, υπάγονται στη Τοπική Κοινότητα Τριζονιών της Δημοτικής Ενότητας Τολοφώνος του Δήμου Δωρίδας. Ο πληθυσμός τους είναι 64 κάτοικοι (σύμφωνα με την απογραφή του 2011).

Για την προέλευση της ονομασίας του νησιού κυριαρχούν τρεις απόψεις. Σύμφωνα με την πρώτη, τα Τριζόνια πήραν το όνομά τους από το ομώνυμο ζωύφιο. Σύμφωνα με την δεύτερη άποψη, το όνομα αποτελεί παραφθορά του τριονήσια, όνομα που περιέγραφε το σύμπλεγμα των Τριζονιών που περιλαμβάνει τρία κύρια νησιά (Αγ. Ιωάννης, Πλανέμι και Πρασούδη), ενώ σύμφωνα με την τρίτη άποψη, το όνομα προέρχεται από τις τρεις ζώνες, δηλαδή από τα τρία σημεία πρόσβασης στο νησί.

Στο κέντρο του δεσπόζει το γραφικό και άριστα προφυλαγμένο φυσικό λιμάνι και διαμορφωμένο τα τελευταία χρόνια σε μαρίνα σκαφών αναψυχής, που πλέουν στον Κορινθιακό και ακολουθούν την πορεία Πειραιάς-Λευκάδα, κάνοντας στάση για διανυκτέρευση. Το ψηλότερο σημείο του, η Αετοράχη, βρίσκεται σε υψόμετρο 106 περίπου μέτρων από τη θάλασσα.

Μερικές πληροφορίες: Η βλάστηση του νησιού περιλαμβάνει ελιές, αμυγδαλιές, αμπέλια, φραγκοσυκιές, δενδροκυπάρισσα, πυκνούς σχίνους, πουρνάρια και ευκαλύπτους. Στη θέση Παλιόκαστρο, σε απόσταση περίπου 1.500 μέτρων από το λιμάνι, υπάρχουν ερείπια μεσαιωνικού πύργου. Επί τουρκοκρατίας, υπήρχε στα Τριζόνια λοιμοκαθαρτήριο, ενώ μετά το 1821, το νησί πέρασε στη δικαιοδοσία του Αλή Πασά των Ιωαννίνων. Τον Αύγουστο του 1828 έγινε μάχη μεταξύ Τούρκων και Ελλήνων με επικεφαλής τους Γιαννάκη Στράτο, Κίτσο Τζαβέλα και Νικόλαο Τζαβέλα.

Παραλίες: Τα τριζόνια διαθέτουν τρεις παραλίες. Η μεγαλύτερη, με την κοκκινωπή αμμουδιά της, βρίσκεται στην θέση Πούντα 2 χλμ. νοτιοανατολικά από το λιμάνι. Δύο ακόμα μικρές παραλίες που ονομάζονται Άσπρα Χαλίκια και Καψάλες, βρίσκονται στην νότια και δυτική πλευρά αντίστοιχα του νησιού, απέναντι από την Πελοπόννησο. Θα περπατάτε έχοντας θέα στις ακτογραμμές της Φωκίδας και τους παραθαλάσσιους οικισμούς, ενώ θα περιβάλλεστε από πλούσια δασική βλάστηση. Αν δεν κάνετε στάση δεν θα χρειαστείτε πάνω από 20 λεπτά για να φτάσετε στο ακρωτήρι.

Μια άλλη ενδιαφέρουσα και ήπια περιπατητική διαδρομή είναι εκείνη που ξεκινά από τον οικισμό και καταλήγει στην βραχώδη ακτή που βρίσκεται απέναντι από τη νησίδα Πλάνεμι. Το νησί δεν έχει αυτοκίνητα πράγμα που το κάνει ακόμη περισσότερο γοητευτικό, καθώς απολαμβάνεις την ομορφιά του χωρίς τους ήχους της πόλης. Στην πραγματικότητα απαγορεύεται η κυκλοφορία τροχοφόρων και έτσι έχεις την ευκαιρία να απολαύσεις το φυσικό κάλλος του νησιού και την παραδοσιακή του αύρα στα καλύτερά της.

Τί αξίζει να δοκιμάσεις: Η περιοχή είναι ψαρότοπος και οι ταβερνούλες στα Τριζόνια σερβίρουν φρέσκο ψάρι και θαλασσινά. Οι μόνιμοι κάτοικοι ψαρεύουν, καλλιεργούν τη γη, έχουν τα ζώα τους και χωρίς άγχος απολαμβάνουν την ομορφιά του τόπου τους. Σας παροτρύνουμε να δοκιμάσετε το παραδοσιακό μπουργέτο, μια τοπική συνταγή που περιλαμβάνει ποικιλία ψαριών και λαχανικών. Τουριστικά καταλύματα αλλά και ταβέρνες, εστιατόρια και καφέ περιμένουν τους επισκέπτες στα Τριζόνια, που ειδικά τα τελευταία χρόνια θεωρείται ως ιδανικός προορισμός για ήρεμες και ξεκούραστες καλοκαιρινές διακοπές.

Υπάρχουν μέρη στην ηπειρωτική Ελλάδα που μοιάζουν με νησιά, αλλά ο οικισμός στα Τριζόνια, όντας γεωγραφικά, ιστορικά και πολιτιστικά κομμάτι της Φωκίδας, μοιάζει με ορεινό χωριό που “φύτρωσε” δίπλα στη θάλασσα. Tα κεραμίδια στις στέγες των σπιτιών με τα μεγάλα παράθυρα ενισχύουν αυτή την “ορεινή” αίσθηση. Το βέβαιο είναι πως το αποτέλεσμα, σε συνδυασμό με το τοπίο, όπου εναλλάσσεται το πράσινο της φύσης με το γαλάζιο της θάλασσας, είναι κάτι παραπάνω από γοητευτικό και σίγουρα ιδιαίτερο.


Η Ειρήνη Καντερέ είναι διαιτολόγος-διατροφολόγος

Σε συνεργασία με το medNutrition

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Kαταθέστε το σχολιό σας. Eνημερώνουμε ότι τα υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται.

0 ΣΧΟΛΙΑ
Παλιότερα
Νεότερα Με τις περισσότερες ψήφους
Σχόλια εντός κειμένου
Δες όλα τα σχόλια
0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx