ΤΑΞΙΔΙΑ

Η Κέρκυρα ως γαστρονομικός προορισμός

Γαστρονομικό ταξίδι στην Κέρκυρα

Στην Κέρκυρα, το road trip είναι ιδανικό, γιατί μέσα σε 4-5 μέρες μπορείς να την γυρίσεις ολόκληρη. Από την εξοχή μέχρι την πόλη, που είναι ένας κόσμος από μόνη της, εντελώς διαφορετικός από το υπόλοιπο νησί. Γενικότερα, η Κέρκυρα έχει πολύ και πολλαπλό ενδιαφέρον.

Από τα στενά καντούνια έως τα φαρδιά πεζοδρόμια και τον πεζόδρομο του Λιστόν, που παραπέμπει ευθέως στη Βενετία, η Κέρκυρα προσφέρει αμέτρητα οπτικά ερεθίσματα, που λειτουργούν ως αφορμές για να ψάξεις την ιστορία της. Για παράδειγμα, η οροφή του Αγίου Σπυρίδωνα δεν έχει καμία σχέση με την καθιερωμένη βυζαντινή εικονογραφία, αφού δείχνει περισσότερο σαν αναγεννησιακός πίνακας.

Ο Άγιος Σπυρίδωνας είναι ο πολιούχος του νησιού, το άφθαρτο σκήνωμα του οποίου φιλοξενείται στον ομώνυμο ναό, έναν ναό με πολύ ιδιαίτερα χαρακτηριστικά. Στην Κέρκυρα τα αρχοντικά κτίρια είναι υδροχρωματισμένα με το παραδοσιακό κερκυραϊκό χρώμα της ώχρας. Υπάρχει πλήθος εκκλησιών και ιστορικών κτηρίων. Εκτός πόλεως μπορεί να συναντήσει κανείς εξαιρετικές τοποθεσίες. Ανάμεσα στα αξιοθέατα της περιοχής ανήκει το Αχίλλειο και το παλάτι της αυτοκράτειρας Ελισάβετ (Σίσσυ). Επίσης, η περιοχή του Πέλεκα φημίζεται για τη θέα του ηλιοβασιλέματος που προσφέρει.

Οι Κερκυραίοι είναι άνθρωποι του έξω. Ζωντανοί! Χέρια κουνιούνται δεξιά κι αριστερά, ανοίγουν παραθυρόφυλλα. Κοινό γνώρισμα των σπιτιών στα λεγόμενα καντούνια είναι οι μπουγάδες που είναι απλωμένες από το ένα σπίτι στο άλλο, πάνω σε διπλά σχοινιά που στηρίζονται σε τροχαλίες για να μπορούν να μετακινούνται τα ρούχα προς και από το παράθυρο αυτού που απλώνει κάθε φορά.

Πάσχα στη Κέρκυρα

Η Κέρκυρα –πολλοί την αποκαλούν Κυρά των Επτανήσων– αποτελεί έναν δημοφιλή προορισμό. Μπορεί κάποιος να την επισκεφτεί είτε για το ξακουστό Πάσχα της με τα μοναδικά πασχαλινά έθιμα, είτε για τις παραλίες της και την υπέροχη πόλη που θυμίσει Ιταλία. Μπορεί όμως κάποιος να την επισκεφτεί και για άλλες ομορφιές που σερβίρονται στο πιάτο. Το νησί έχει πολύ ενδιαφέρον γαστρονομικά. Εδώ σας έχω πέντε πιάτα για να τα απολαύσετε, αν την επισκεφτείτε:

Σοφρίτο με μοσχάρι: το σοφρίτο είναι τηγανιτές φέτες μοσχαριού, οι οποίες μαγειρεύονται με ένα μείγμα από ξίδι, σκόρδο και μαϊντανό. Συνήθως συνοδεύεται με πατάτες ή πουρέ.

Παστιτσάδα: Δεν γίνεται να πας στη Κέρκυρα και να μη φας το πιο διάσημο φαγητό του νησιού. Η παστιτσάδα είναι μια μακαρονάδα με χοντρό μακαρόνι, η οποία μαγειρεύεται σε σιγανή φωτιά για ώρα μαζί με μπαχαρικά, γλυκό κρασί και κόκκορα ή μοσχαράκι. Το πιάτο πασπαλίζεται με άφθονο τοπικό τυρί.

Μπουρδέτο: Το μπουρδέτο είναι ένα φαγητό με ιταλικές επιρροές, το οποίο φτιάχνεται με ψάρι (συνήθως σκορπίνα, ροφούς, πέρκα ή μπακαλιάρο), το οποίο βουτάει μέσα σε καυτή, πικάντικη, κόκκινη σάλτσα. Συνοδεύεται με πατάτες.

Πορπέτες: Μια ακόμα βενετσιάνικη συνταγή η οποία έχει διατηρηθεί στην Κέρκυρα. Οι πορπέτες δεν είναι τίποτα άλλο από τα κεφτεδάκια, τα οποία όμως στην κόκκινη σάλτσα τους έχουν αντζούγια, πανσέτα, τυρί και μοσχοκάριδο.

Κουμ κουάτ: Το διάσημο κερκυραϊκό γλυκό του κουταλιού! Πρόκειται για ένα είδος μικρού πορτοκαλιού, το οποί έχει έντονη πικράδα με χαρακτηριστική γεύση. Θα το βρεις σε διάφορες παραλλαγές, ενώ δημοφιλές είναι και το λικέρ, το οποίο είναι ιδιαίτερα χωνευτικό.

Επισκεφτείτε την και θα με θυμηθείτε!

 


Η Κίρκη Παπασπύρου είναι διαιτολόγος-διατροφολόγος

Σε συνεργασία με το medNutrition

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι