Αυστρία: Εκτός φυλακής ο υπέρ της Ρωσίας κατάσκοπος

-
198

Το αρμόδιο για την υπόθεση Περιφερειακό Δικαστήριο του Σάλτσμπουργκ απέρριψε το αίτημα της εισαγγελίας για προφυλάκιση του κατηγορούμενου για κατασκοπεία υπέρ της Ρωσίας Αυστριακού απόστρατου αξιωματικού, ο οποίος κρατείτο από το περασμένο Σάββατο και κατόπιν αυτού αφέθηκε απόψε ελεύθερος, ενώ ο εισαγγελέας κατέθεσε προσφυγή κατά της απόφασης του δικαστηρίου.

Έπειτα από την ακρόαση του 70χρονου κατηγορούμενου, η δικαστής αποφάσισε το απόγευμα την απόρριψη της προφυλάκισης του, θεωρώντας, όπως ανακοινώθηκε σχετικά, ότι δεν υπάρχει κίνδυνος φυγής του στο εξωτερικό, όπως διαπιστώνεται και από το γεγονός ότι ο ίδιος γνώριζε ήδη εδώ και δύο μήνες για τις διεξαγόμενες έρευνες εναντίον του.

Ωστόσο το δικαστήριο όρισε ως υποχρέωσή του την κατάθεση του διαβατηρίου του και την καθημερινή παρουσίασή του στο πλησιέστερο αστυνομικό τμήμα της περιοχής της κατοικίας του στο ομόσπονδο κρατίδιο της Άνω Αυστρίας.

Από την προανάκριση διαπιστώθηκε, σύμφωνα με την απόφαση του δικαστηρίου, πως ο εμπλεκόμενος στην υπόθεση απόστρατος αξιωματικός δεν διαθέτει πληροφορίες που θα μπορούσε να μεταβιβάσει περαιτέρω, και εκτός αυτού του έχουν αφαιρεθεί από την αστυνομία "όλα τα τεχνικά μέσα επικοινωνίας".

Πάντως, σύμφωνα με αποψινές πληροφορίες, την τελική απόφαση ως προς την προσφυγή της εισαγγελίας και ως προς το εάν ο 70χρονος θα πρέπει να συλληφθεί εκ νέου και να προφυλακιστεί, θα πρέπει να πάρει το Ανώτατο Περιφερειακό Δικαστήριο του ομόσπονδου κρατιδίου της Άνω Αυστρίας.

Τις "αποκαλύψεις" για κατασκοπεία υπέρ της Ρωσίας, που φέρεται να πραγματοποιούσε επί πολλά χρόνια απόστρατος ανώτερος αξιωματικός του αυστριακού στρατού, είχαν γίνει, σε έκτακτη συνέντευξη Τύπου την περασμένη Παρασκευή στην Βιέννη, από τον ίδιο τον ομοσπονδιακό καγκελάριο της Αυστρίας και αρχηγό του συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος Σεμπάστιαν Κουρτς.