Μπάχαλο με τις δηλώσεις Ζάεφ περί μοναδικής Μακεδονίας

-
281
Θρίαμβος για τα Σκόπια, ήττα για την Ελλάδα, Βενιαμίν Καρακωστάνογλου

Σε νέες προκλήσεις προχώρησε σήμερα, μία εβδομάδα πριν το δημοψήφισμα, ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, Ζόραν Ζάεφ, αναφέροντας ότι δεν υπάρχει άλλη Μακεδονία πέρα από την χώρα του.

«Το βόρειο τμήμα της Ελλάδας είναι Ελλάδα, το δυτικό τμήμα της Βουλγαρίας είναι Βουλγαρία. Δεν υπάρχει άλλη Μακεδονία πέρα από τη δική μας. Δεν υπάρχει άλλη στον κόσμο», υπογράμμισε ο Ζάεφ, καλώντας του πολίτες της χώρας του να ενωθούν.

Η προκλητική δήλωση του πρωθυπουργού της ΠΓΔΜ ερμηνεύεται ως μια απόπειρα να συσπειρώσει τους πολίτες της χώρας του ενόψει του δημοψηφίσματος της 30ης Σεπτεμβρίου. Ο ίδιος ωστόσο επανέλαβε ότι η κύρωση της συμφωνίας θα έχει ως αποτέλεσμα ο «μακεδονικός λαός» να έχει μία διεθνώς αναγνωρισμένη πατρίδα με επίσης αναγνωρισμένη «μακεδονική γλώσσα», καθώς και ότι κανείς δεν θα μπορεί πλέον να αρνηθεί «την μακεδονική ταυτότητά» του.

Ο Ζάεφ αναγνώρισε πάντως ότι η προσθήκη «Βόρεια» στο όνομα δεν γίνεται εύκολα αποδεκτή από τους Σκοπιανούς πολίτες, αν και υποστήριξε ότι τα οφέλη της συμφωνίας για τη χώρα του θα είναι περισσότερα.

Το σχόλιο της ΝΔ

«Οι νέες δηλώσεις του κ. Ζάεφ δείχνουν ποιες είναι οι πραγματικές επιπτώσεις της συμφωνίας των Πρεσπών. Αυτές που η ΝΔ προσπαθεί, από την πρώτη στιγμή, να αποτρέψει με κάθε τρόπο», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Και διερωτάται: «Τι έχουν άραγε να πουν σήμερα οι κ. Τσίπρας και Καμμένος εκτός του να ανανεώνουν τους όρκους πίστης τους για να μην χάσουν τις καρέκλες τους;».

Διευκρινίσεις από τα Σκόπια

Λίγη ώρα αργότερα πάντως το κρατικό πρακτορείο της ΠΓΔΜ με νεότερο τηλεγράφημά του και μάλιστα στην αγγλική έκδοση και με την ένδειξη διόρθωση, δημοσίευσε νέα διατύπωση της φράσης από τις δηλώσεις του Ζόραν Ζάεφ από τις ΗΠΑ,

Σύμφωνα με το διορθωμένο τηλεγράφημα ο Ζάεβ ανέφερε μεταξύ άλλων :

«Συμμερίζομαι τη δυσφορία των συμπολιτών μας που βρίσκονται στη διασπορά με την προσθήκη «Βόρεια» στην ονομασία ότι δεν είναι εύκολο να γίνει αποδεκτή. Όλοι γνωρίζουμε ότι σήμερα ένα τμήμα της γεωγραφικής περιοχής της Μακεδονίας βρίσκεται στην Ελλάδα, ένα τμήμα στην Βουλγαρία και το βόρειο τμήμα στη χώρα μας. Και κανείς δεν θα προσπαθήσει ποτέ να αρνηθεί την Μακεδονία μας. Το επίθετο “Βόρεια” κάνει μια διάκριση και επανεπιβεβαιώνουμε ότι υπάρχουν περιοχές στη Βουλγαρία και στην Ελλάδα, που αποκαλούνται Μακεδονία...»