Γ. Κατρούγκαλος: Στη Βουλή άμεσα σχέδιο νόμου για το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας (upd.)

Γ. Κατρούγκαλος: Στη Βουλή άμεσα σχέδιο νόμου για το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας (upd.)

Ικανοποιημένος από το επίπεδο της συζήτησης και από το κλίμα που επικράτησε στο Εθνικό Συμβούλο Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΣΕΠ), δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος μετά το πέρας των εργασιών της σημερινής συνεδρίασης, της οποίας προήδρευσε στο ΥΠΕΞ, με κύριο θέμα συζήτησης το σχέδιο συγκρότησης Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας.

Ο υπουργός Εξωτερικών ανακοίνωσε επ αυτού ότι πρόκειται να κατατεθεί τις επόμενες μέρες, για διαβούλευση, συνολικά η σχετική θεσμική πρόταση για τη νέα έννοια της εθνικής ασφάλειας, όπως είπε, και για τη θεσμική οργάνωση του ΥΠΕΞ σημειώνοντας ότι “με αυτό τον τρόπο συμπληρώνουμε το πολυεπίπεδο έργο μας μέχρι τώρα στα θέματα εξωτερικής πολιτικής”.

“Προσπαθούμε να διαμορφώσουμε μία κουλτούρα συναίνεσης εκεί που μπορεί να επιτευχθεί στα μείζονα θέματα της εξωτερικής πολιτικής και της εθνικής ασφάλειας χωρίς η συναίνεση να σημαίνει συγκυβέρνηση”, τόνισε επισημαίνοντας ότι “η κυβέρνηση έχει την ευθύνη της χώρας και στην εξωτερική πολιτική”.

Σχετικά με τη σημερινή συζητηση για το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας ο κ. Κατρούγκαλος αποσαφήνισε ότι η σημερινή δεύτερη προσπάθεια για το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας στο ΕΣΕΠ “γίνεται ακριβώς γιατί θέλουμε να έχουμε όσο το δυνατόν συγκλίσεις των πολιτικών δυνάμεων που σε πολύ μεγάλο βαθμό επιτεύχθηκαν σήμερα”.

Και πρόσθεσε: “έχουμε αναβαθμίσει το διεθνές κύρος της χώρας μας με επανειλημμένες πρωτοβουλίες ουσίας, ήρθε η στιγμή να σκεφτούμε πως θα μπορέσουμε να έχουμε συστηματική παραγωγή πολιτικής, σχεδιασμό, στρατηγικούς στόχους με ένα τρόπο που θα αποτυπωθεί θεσμικά”.

Ο υπουργός Εξωτερικών αναφερόμενος στη συνέχεια στην ενημέρωση που έκανε σχετικά με τα τρεχοντα ζητήματα τόσο σε ό,τι αφορά την Ευρώπη όσο και στις διμερείς μας σχέσεις δήλωσε “ικανοποιημέςνος από το επίπεδο της συζήτησης και το κλίμα που επικράτησε στο Συμβούλιο”

Τέλος ερωτηθείς σχετικά με δήλωση του Ν. Κοτζιά για το ότι η κυβέρνηση επέτρεψε να γίνει η επερώτηση του κ. Καμμένου στη Βουλή ο κ. Κατρούγκαλος απάντησε ότι “είναι υποχρέωση της κυβέρνησης να υπόκειται στον κοινοβουλευτικό έλεγχο, υποχρέωση από την οποία δεν θα αποστούμε”.

Επικαλούμενος δε την απάντησή του στη Βουλή τόνισε επίσης ότι “προσωπικά δεν έχει καμμία αμφοβολία για την ηθική ακεραιότητα του Νίκου Κοτζιά”.

Οι αντιδράσεις των κομμάτων

Την αντίθεσή του για τη συγκρότηση Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας εξέφρασε ο αρμόδιος επί θεμάτων εξωτερικής πολιτικής του ΔΗΣΥ, Ανδρέας Λοβέρδος, μετά το πέρας των εργασιών της σημερινής συνεδρίασης του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΣΕΠ) στο υπουργείο Εξωτερικών.

«Είναι ένα όργανο που δεν θα προσφέρει. Η εμπειρία από το ΕΣΕΠ δεν αξιοποιείται, συγκροτείται μία νέα γραφειοκρατεία που δεν θα παράξει κανένα απολύτως αποτέλεσμα και δίνει και ευκαιρία για νέες προεκλογικές προσλήψεις: είναι λάθος» δήλωσε ο κ. Λοβέρδος.

Την διαφωνία των ΑΝΕΛ ειδικότερα στο άρθρο 2 του σχεδίου για το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας σχετικά με τη συλλογή πληροφοριών, προκειμένου να αποφευχθούν κίνδυνοι κατά της εσωτερικής ασφάλειας του κράτους, εξέφρασε ο Κωνσταντίνος Κατσίκης.

Ο ίδιος εξέθεσε «τον προβληματισμό του», για την εξεύρεση τρόπου εναρμόνησης και ισορροπίας του νέου Συμβουλίου, με τα ήδη υφιστάμενα όργανα που συμβάλλουν στην εθνική Ασφάλεια. Ως προς τα θέματα εξωτερικής πολιτικής εστίασε στο θέμα αμυντικής στρατηγικής και συμμαχίας με την Γαλλία και τη Γερμανία και εξέφρασε την ευχή δημιουργίας ευρωστρατού.

Την άποψη ότι και αυτό το νέο επεξεργασμένο σχέδιο για τη συγκρότηση Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας θα έπρεπε να είναι πιο ευέλικτο ως προς τη λήψη των αποφάσεων, εξέφρασε ο Ιωάννης Σαρίδης από την Ένωση Κεντρώων. Ο ίδιος εξήρε επίσης το παραγωγικό κλίμα σύμπνοιας της σημερινής συνεδρίασης.

Την ανάγκη αποτύπωσης ευρύτερης συναίνεσης μέσω και εκπροσώπων από την αντιπολίτευση στο Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας, τόνισε ο Γιώργος Μαυρωτάς από το Ποτάμι.

Το καλό κλίμα που επικράτησε στη συνεδρίαση του σημερινού ΕΣΕΠ ανέδειξε ο Πάνος Τριγάζης από τον ΣΥΡΙΖΑ, επισημαίνοντας ότι υπήρξε ευρεία συναίνεση ως προς το νέο επεξεργασμένο σχέδιο για τη συγκρότηση Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας της κυβέρνησης. Ο ίδιος εξέφρασε την ελπίδα ότι όταν το νομοσχέδιο κατατεθεί στη Βουλή, θα έχει την ίδια αντιμετώπιση και συναίνεση από τα κόμματα.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι