ΘΕΜΑ

Ο έρωτας στα χρόνια των σπηλαίων

Ο έρωτας στα χρόνια των σπηλαίων, Μαρία Καλοπούλου

Η τεχνολογία είναι υπέροχο πράγμα, σωστά; Λοιπόν, σε ό,τι αφορά τη διατήρηση υγιών σχέσεων… όχι και τόσο. Η απόσπαση της προσοχής και η αποσύνδεση μεταξύ των ζευγαριών είναι ανεξέλεγκτη και πολλοί λένε ότι φταίει η σύγχρονη τεχνολογία και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Ίσως είναι καιρός να αφήσουμε την τεχνολογία στην άκρη και να πάρουμε το σύνθημα από τους προγόνους μας κυνηγούς-τροφοσυλλέκτες. Οι πρόγονοί μας είχαν προοδευτικούς τρόπους για ευτυχισμένες σχέσεις!

Δεν είναι περίεργο. Άλλωστε, τα γραπτά μηνύματα είναι ο νέος τρόπος φλερτ. Τώρα χαμογελάμε, κλείνουμε το μάτι και κλαίμε χρησιμοποιώντας emojis. Και μετατρέπουμε γρήγορα τα βαθύτερα συναισθήματα και τις προσωπικές μας στιγμές σε ενημερώσεις κατάστασης, φιλτράρουμε εικόνες Instagram και προσθέτουμε hashtag σε tweet όλα στο όνομα των στόχων της σχέσης.

Social και διαζύγια! Εξαφανιζόμαστε όλο και περισσότερο στους φορητούς μας υπολογιστές αναζητώντας έγκριση και «likes» από τους λεγόμενους «φίλους» (γνωστοί και ως τυχαίες διαδικτυακές γνωριμίες που σχεδόν δεν γνωρίζουμε), ενώ ο σύντροφός μας κάθεται στον καναπέ ακριβώς δίπλα μας, παραμελημένος.

Αν έτσι μοιάζει η εξέλιξη, δεν είναι περίεργο που νιώθουμε πιο μόνοι από ποτέ, και τόσες πολλές σχέσεις αποτυγχάνουν. Ίσως είναι καιρός να αφήσουμε την τεχνολογία στην άκρη και να πάρουμε το σύνθημα από τους προγόνους μας κυνηγούς-τροφοσυλλέκτες.

Ας στείλουμε τις ερωτικές μας ζωές πίσω στη Λίθινη εποχή! Αποδεικνύεται ότι οι αρχαίοι πρόγονοί μας είχαν μερικούς αρκετά εντυπωσιακούς και προοδευτικούς τρόπους για να διατηρήσουν τις σχέσεις τους ευτυχισμένες. Εδώ είναι πέντε τρόποι με τους οποίους οι άνθρωποι των σπηλαίων καλλιεργούσαν μια αληθινή σχέση μεταξύ τους:

1. Υπερασπίζονταν και προστάτευαν ο ένας τον άλλον.

Ξεχάστε όλα όσα νομίζετε ότι γνωρίζετε για τις τελετουργίες ζευγαρώματος των ανθρώπων των σπηλαίων! Οι άνδρες δεν έτρεχαν ποτέ φωνάζοντας “Ooga! booga!” ή να σέρνουν γυναίκες από τα μαλλιά τους. Οι αρχαίοι μας πρόγονοι ήταν άγριοι, αλλά ο αληθινός ακρογωνιαίος λίθος της κουλτούρας κυνηγών-τροφοσυλλεκτών τους ήταν να χρησιμοποιήσουν αυτή την αρχέγονη αγριότητα για να προστατεύσουν ο ένας τον άλλον.

Οι ανθρωπολόγοι μας λένε ότι στις προϊστορικές φυλές, κάθε μέλος παρακολουθούνταν και όλοι έσπευδαν να μοιραστούν αυτήν την ευθύνη. Όσον αφορά την επιθυμία μας για προστασία, δεν έχουν αλλάξει πολλά από την εποχή των ανθρώπων των σπηλαίων. Η επιθυμία να νιώθουμε ασφάλεια (συναισθηματικά και σωματικά) εξακολουθεί να είναι μια από τις βασικές ανάγκες που καθοδηγούν την ανθρώπινη αλληλεπίδραση και συμπεριφορά.

Με αυτά τα λόγια, πότε ήταν η τελευταία φορά που κάνατε τον σύντροφό σας να νιώσει πραγματικά ότι τον φροντίζουν και τον προστατεύουν; Το να έχετε ο ένας το χέρι του άλλου, βοηθά στην καλλιέργεια εμπιστοσύνης, πίστης και οικειότητας. Και αυτό δεν είναι μόνο φυσική προστασία.

Μην ξεχνάτε να προστατεύετε και τα συναισθηματικά τρωτά σημεία του συντρόφου σας. Θυμηθείτε, ακόμη και με όλες τις ανέσεις για τα πλάσματα που είναι διαθέσιμες σε αυτούς τους σύγχρονους καιρούς, εξακολουθεί να είναι ένας σκληρός κόσμος εκεί έξω. Προσέξτε ο ένας τον άλλον!

2. Το κρατούσαν… στη σπηλιά

Ενώ κάποιοι θα μπορούσαν να υποστηρίξουν ότι οι πρόγονοί μας της Παλαιολιθικής εποχής ήταν οι πραγματικοί εφευρέτες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης (φυσικά, τότε, η “ανάρτηση στον τοίχο σου” σήμαινε να μοιράζεσαι εικόνες στους πραγματικούς τοίχους των σπηλαίων, όχι στο Facebook), ένα πράγμα που τα μακρινά μας ξαδέλφια έκαναν πολύ καλύτερα από εμάς, είχε να κάνει με το μέτρο.

Σίγουρα, περιστασιακά μερικές ιστορίες «άξιζαν να τις ζωγραφίσουν στη σπηλιά», αλλά ζούσαν την πλειονότητα των εμπειριών της ζωής τους εκείνη τη στιγμή και τις μοιράζονταν μόνο με τους πιο κοντινούς τους συντρόφους στο σπήλαιο. Και ίσως έτσι πρέπει να είναι. Ίσως ήρθε η ώρα να επιστρέψουμε στις μέρες που κρατάμε κάποιες από τις ιστορίες μας για εμάς και τους δικούς μας, στην οικεία σπηλιά (αν θέλετε) τής σχέσης μας.

Στο επόμενο ραντεβού, δοκιμάστε το: Παραλείψτε την εικόνα του Instagram, το tweet και τη δημοσίευση στο Facebook την ίδια στιγμή. Απλά να είσαι εκεί, πλήρως παρόν, με αυτόν που αγαπάς και να απολαμβάνεις τις στιγμές μαζί. Μια στιγμή που μοιράζονται οι δυο σας είναι αρκετή. Θυμηθείτε, το μόνο “like” έγκρισης που χρειάζεστε τελικά σε οποιαδήποτε από τις στιγμές της σχέσης σας είναι το χαμογελαστό πρόσωπο του ατόμου με το οποίο τις μοιράζεστε (δεν χρειάζονται emojis).

3. Ήταν αρχέγονοι στην «κρεβατοκάμαρα»

Οι ερωτικές συναντήσεις των προγόνων μας πιθανότατα δεν ξεκινούσαν με καλό κρασί και τριαντάφυλλα, αλλά ήταν επίσης λιγότερο άγριες, βίαιες και επιθετικές από ό,τι πιστεύαμε. Οι ερευνητές Christopher Ryan και Cacilda Jethá αποκαλύπτουν, στο βιβλίο τους Sex at Dawn: The Prehistoric Origins of Modern Sexuality, (Σεξ στην απαρχή: Οι προϊστορικές ρίζες της σύγχρονης σεξουαλικότητας) ότι οι πρόγονοί μας ήταν σίγουρα αδέσμευτοι και πολυαγαπημένοι, αλλά συντροφικά. Με άλλα λόγια, η συναίνεση και η ευχαρίστηση είχαν σημασία. Να τι ξέρουμε:

Πρώτον, οι γυναίκες των σπηλαίων ξεκινούσαν το ερωτικό παιχνίδι πολύ συχνά (και με μεγάλο ενθουσιασμό) όσο και οι άνδρες. Εκφραστείτε λοιπόν, κυρίες μου!

Δεύτερον, οι αρχαίοι μας πρόγονοι απολάμβαναν ένα αξιοσημείωτο παλαιολιθικό πλεονέκτημα – τις αυξημένες αισθήσεις. Σίγουρα, αυτό τους βοήθησε να επιβιώσουν σε ένα σκληρό, συνεχώς μεταβαλλόμενο περιβάλλον. Αλλά έκανε επίσης τη σεξουαλική συμπεριφορά μια πολύ πιο αισθησιακή εμπειρία. Φέρτε το στη σύγχρονη κρεβατοκάμαρά σας, συντονίζοντας τους ήχους, τις μυρωδιές και τις λεπτές κινήσεις του συντρόφου σας. Το μυστικό του υπέροχου σεξ είναι να βγούμε από τα κεφάλια μας και να επιστρέψουμε στο σώμα μας.

Τρίτον, σύμφωνα με τους Ryan και Jethá, όταν πρόκειται για τις στάσεις, οι πρόγονοί μας ήταν καινοτόμοι! Οι άνθρωποι είναι ένα από τα δύο μόνο ζωικά είδη που έχουν σεξουαλική επαφή ο ένας απέναντι από τον άλλο, επιτρέποντας μεγαλύτερη σωματική και συναισθηματική σύνδεση. Χμμ! Θέση καουμπόισσας;!

4. Έκαναν το κυνήγι και τη συλλογή τροφής… μαζί.

Θέλετε να μάθετε τι σκοτώνει τη σύνδεση σε μια σχέση πιο γρήγορα από μια επίθεση μίας τίγρη; Όταν ο σύντροφός σου σε κάνει να νιώθεις ότι δεν σε εκτιμά και το θεωρείς δεδομένο. Η ζωή είναι γεμάτη δυσκολίες και ευθύνες, αλλά το να επωμιζόμαστε μαζί τις προκλήσεις της ζωής, της δίνει σε όλα νόημα. Οι πρόγονοί μας κυνηγοί-τροφοσυλλέκτες το γνώριζαν αυτό καλά και μοιράζονταν τις καθημερινές εργασίες συνεργατικά. Δεν υπήρχαν «ανδρικές σπηλιές» όπου οι μάγκες κρύβονταν παίζοντας ποδόσφαιρο ενώ οι άτυχες γυναίκες έκαναν το μεγαλύτερο μέρος της δουλειάς.

Η τρέχουσα έρευνα μας λέει ότι οι άνδρες και οι γυναίκες των σπηλαίων συμμετείχαν και στις δύο πλευρές των καθηκόντων κυνηγιού-συλλογής τροφής και μοιράζονταν την ανατροφή των παιδιών. Μερικοί ερευνητές υποστηρίζουν και ότι ήταν η πιο ισότιμη περίοδος των φύλων στην ανθρώπινη ιστορία. Η ευημερία κάθε μέλους της φυλής ήταν ίση προτεραιότητα.

Ανανεώστε τη δέσμευσή σας με τον σύντροφο της ζωής σας. Μην μοιράζετε απλώς τις δουλειές χωρίς σκέψη και ακολουθείτε χωριστούς δρόμους. Σκεφτείτε τους κοινούς στόχους και τα όνειρά σας και, στη συνέχεια, αναγνωρίστε πώς αυτές οι φαινομενικά μικρές δουλειές συμβάλλουν στη δημιουργία της ζωής που θέλετε και οι δύο μαζί.

Εάν ένα άτομο αισθάνεται συναισθηματικά ή σωματικά εξαντλημένο, σκεφτείτε τρόπους προσαρμογής ή ανακατανομής των καθημερινών εργασιών. Συχνά, ο καλύτερος τρόπος για να αποκαταστήσετε την αίσθηση της ισορροπίας σας είναι απλώς να παρατηρήσετε και να αναγνωρίσετε την προσπάθεια που καταβάλλει ο σύντροφός σας κάθε μέρα. Δημιουργήστε οικειότητα κοιτάζοντας τον σύντροφό σας στα μάτια και λέγοντας: “Ευχαριστώ! Η προσπάθειά σου κάνει τη ζωή μας πολύ καλύτερη”. Επειδή το κάνει.

5. Ήταν δραστήριοι και περνούσαν χρόνο έξω. 

Μία από τις πιο αξιοθαύμαστες πτυχές της κουλτούρας κυνηγών-τροφοσυλλεκτών είναι ότι η σωματική δραστηριότητα και ο χρόνος που περνούσαν μαζί ήταν αλληλένδετοι και κεντρικοί στην καθημερινή ζωή. Οι μέρες τους περνούσαν έξω, κοντά στη φύση και… κοντά ο ένας στον άλλο. Αυτό απέχει πολύ από τη σύγχρονη συνήθεια μας να παραμένουμε ληθαργικά σε εσωτερικούς χώρους και να αγνοούμε ο ένας τον άλλον υπέρ των επίπεδων οθονών και των ψηφιακών συσκευών.

Εντάξει σίγουρα. Οι παλαιολιθικοί πρόγονοί μας πιθανότατα είχαν κάποιες ελλείψεις στο θέμα της προσωπικής υγιεινής (όπως τον αντιλαμβανόμαστε σήμερα και ειδικότερα στις προηγμένες χώρες), αλλά είχαν έναν πιο καθαρό και κατάλληλο τρόπο ζωής από εμάς.

Οπότε, κλείστε την τηλεόραση, απομακρυνθείτε από τα iPhone σας και βγείτε έξω από τη… σπηλιά σας. Υπάρχει ένας ολόκληρος κόσμος που σας περιμένει να εξερευνήσετε μαζί. Κάντε μια βόλτα στη γειτονιά σας. Οδηγήστε τα ποδήλατά σας στη λαϊκή για να προμηθευτείτε προϊόντα για ένα δείπνο ή για ένα πικνίκ. Φτιάξτε μαζί ένα τις γλάστρες στο μπαλκόνι σας ή τον κήπο σας. Ή αποφασίστε να δοκιμάσετε μια διασκεδαστική άσκηση σε εξωτερικό χώρο.

Λίγος ήλιος, καθαρός αέρας και παιχνιδιάρικη δραστηριότητα κάνουν θαύματα για να δυναμώσουν την καρδιά σας και να κυκλοφορήσουν ενδορφίνες που ανεβάζουν τη διάθεση. Θα έχετε ένα χαρούμενο ανεβασμένο ηθικό που κάνει τον χρόνο που περνάτε μαζί να είναι πιο ευχάριστος, ικανοποιητικός και οικείος. Ναι, το έχετε! Τα μυστικά για να αναβιώσετε την οικειότητα και τη σύνδεση στη σχέση της σύγχρονης εποχής μας. Δοκιμάστε να μιμηθείτε τον άνθρωπο των σπηλαίων που αγαπά!

 


 

Σε συνεργασία με το womanidol 

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι