Κατασκοπευτικό θρίλερ πριν την συνάντηση Τραμπ – Πούτιν

Κατάσκοποι που έγιναν διάσημοι συγγραφείς
Κατάσκοποι που έγιναν διάσημοι συγγραφείς

Λιγότερα από τρία εικοσιτετράωρα μας χωρίζουν από την κρίσιμη Συνάντηση Κορυφής των προέδρων των ΗΠΑ και της Ρωσίας και την ίδια ώρα σε εξέλιξη είναι στην Ουάσιγκτον ένα κατασκοπευτικό θρίλερ με πρωταγωνιστές Ρώσους πράκτορες. Συνολικά δώδεκα άτομα, όλοι  πράκτορες των ρωσικών υπηρεσιών πληροφοριών κατηγορούνται ότι παραβίασαν τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές του Δημοκρατικού Κόμματος πριν από τις προεδρικές εκλογές του 2016.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του αμερικανικού υπουργείου Δικαιοσύνης ομοσπονδιακό συμβούλιο ενόρκων παρέπεμψε τους δώδεκα Ρώσους, έπειτα από αίτημα του ειδικού εισαγγελέα Ρόμπερτ Μιούλερ, ο οποίος ερευνά εδώ και μήνες την υπόθεση της ρωσικής ανάμιξης στις προεδρικές εκλογές του 2016.

Όλοι οι κατηγορούμενοι είναι αξιωματικοί της στρατιωτικής υπηρεσίας πληροφοριών της Ρωσίας και, με βάση το κατηγορητήριο, φέρονται ότι παραβίασαν τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές της Χίλαρι Κλίντον και το δίκτυο του Δημοκρατικού Κόμματος.

Η χρονική στιγμή που γίνεται η παραπομπή πάντως, μόλις τρεις ημέρες πριν τις συνομιλίες Τραμπ και Πούτιν στο Ελσίνσκι προκάλεσε εύλογα ερωτήματα στην αμερικανική και την διεθνή κοινή γνώμη, η οποία, μετά την Σύνοδο του ΝΑΤΟ και τις επαφές του Αμερικανού προέδρου στο Λονδίνο, έχει στρέψει πλέον αποκλειστικά το ενδιαφέρον της στην Συνάντηση Κορυφής της Φινλανδίας. Ωστόσο, ο υφυπουργός Δικαιοσύνης Ροντ Ροζενστάιν διευκρίνισε ότι,  νωρίτερα αυτήν την εβδομάδα είχε ενημερώσει τον Τραμπ , ο οποίος γνώριζε ότι οι παραπομπές θα ανακοινώνονταν σήμερα.

Το κατηγορητήριο

Σύμφωνα με τον Αμερικανό υφυπουργό, οι δώδεκα Ρώσοι, οι οποίοι κατονομάζονται στην δικογραφία, κατηγορούνται ότι εγκατέστησαν στους ηλεκτρονικούς υπολογιστές των Δημοκρατικών λογισμικό για να κατασκοπεύουν τους χρήστες. Είχαν έτσι την δυνατότητα να διαβάζουν τα μηνύματα του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου τους. Οι φερόμενοι ως δράστες δημιούργησαν στην συνέχεια εικονικά διαδικτυακά προφίλ, μέσα από τα οποία, από τον Ιούνιο του 2016  δημοσιοποιούσαν τις  πληροφορίες που είχαν κλέψει. Εκτιμάται μάλιστα ότι οι δράστες  έκλεψαν προσωπικές πληροφορίες περίπου 500.000 ψηφοφόρων.

Ο υφυπουργός Δικαιοσύνης διευκρίνισε ότι στις κατηγορίες περιλαμβάνεται και η νομιμοποίηση εσόδων από παράνομη δραστηριότητα, μέσω της χρήσης κρυπτονομισμάτων. Παραλλήλως σχολίασε διάφορες διαρροές στον τύπο, λέγοντας ότι εκείνοι που κάνουν εικασίες για τις ομοσπονδιακές έρευνες, συνήθως δεν γνωρίζουν τα γεγονότα.

Η ρωσική απάντηση

Άμεση ήταν η απάντηση του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, το οποίο επισήμανε ότι δεν υπάρχει κανένα αποδεικτικό στοιχείο ότι τα δώδεκα άτομα που κατηγορούνται από τις αμερικανικές αρχές συνδέονται με την στρατιωτική υπηρεσία πληροφοριών της Ρωσίας ή στην παραβίαση των ηλεκτρονικών υπολογιστών του Δημοκρατικού Κόμματος, το 2016.

Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών υπογραμμίζει επίσης ότι το κατηγορητήριο αποσκοπεί στο να βλάψει το κλίμα πριν την Σύνοδο Κορυφής του Ελσίνκι.

Ο Λευκός Οίκος

Την ίδια ώρα στην Ουάσιγκτον πληθαίνουν οι εκκλήσεις για ακύρωση της συνάντησης μετά την παραπομπή Ρώσων πρακτόρων στην έρευνα για την ανάμιξη της Μόσχας στις αμερικανικές προεδρικές εκλογές. Την ακύρωση της κατ’ ιδίαν συνάντησης Τραμπ – Πούτιν ζήτησαν αρκετοί εκλεγμένοι υποψήφιοι, ανάμεσά τους ο ηγέτης των Δημοκρατικών στην Γερουσία, Τσακ Σούμερ.

Ο Λευκός Οίκος πάντως επιβεβαίωσε ότι η συνάντηση θα γίνει, όπως έχει προγραμματιστεί. «Θα διεξαχθεί», δήλωσε η εκπρόσωπος της αμερικανικής προεδρίας, Σάρα Σάντερς,  απαντώντας σε σχετική ερώτηση.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx