Με προεδρική βούλα η αποπομπή του Γερμανού "αρχικατάσκοπου"

-
87

Ο πρόεδρος της Γερμανίας Φρανκ-Βάλτερ Στάινμαϊερ ενέκρινε την πρόωρη συνταξιοδότηση του πρώην επικεφαλής της υπηρεσίας εσωτερικής ασφαλείας και πληροφοριών της χώρας Χανς-Γκέοργκ Μάασεν.

Ο Μάασεν τέθηκε σε διαθεσιμότητα και απαλλάχθηκε από τα καθήκοντά του τη Δευτέρα, κατ' εντολήν του υπουργού Εσωτερικών Χορστ Ζεεχόφερ. Την απόφαση αυτή πυροδότησε η αποχαιρετιστήρια ομιλία του Μάασεν, στην οποία υπερασπίστηκε την αμφιλεγόμενη στάση του ως προς τις κινητοποιήσεις της άκρας δεξιάς στην πόλη Κέμνιτς (ανατολικά) και καταφέρθηκε εναντίον μερίδας του συγκυβερνώντος κόμματος.

Ο Μάασεν κατηγόρησε «αριστερές ριζοσπαστικές δυνάμεις» στο κεντροαριστερό Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα της Γερμανίας (SPD) ότι εκμεταλλεύονται τον σάλο που προκάλεσαν οι δηλώσεις του για να απαιτήσουν τη διάλυση της κυβέρνησης «μεγάλου συνασπισμού».

Ο Μάασεν είχε προκαλέσει κρίση στην εύθραυστη κυβερνητική συμμαχία τον Σεπτέμβριο, όταν αποπειράθηκε να υποβαθμίσει τη βία της άκρας δεξιάς στην Κέμνιτς, όπου ξέσπασαν εκτεταμένα επεισόδια με αφορμή τον φόνο ενός νεαρού Γερμανού, για τον οποίο κατηγορούνται δύο νεαροί πρόσφυγες.