Παραδόθηκαν εκατοντάδες τζιχαντιστές στην Μπαγούζ, λίγο πριν το τέλος του Ισλαμικού Κράτους

-
302

Περίπου 400 τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους συνελήφθησαν, ενώ επιχειρούσαν να διαφύγουν από το ύστατο προπύργιο της οργάνωσης στη Συρία, και εκατοντάδες άλλοι παραδόθηκαν, όπως δήλωσε ανώτερος διοικητής των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (SDF).

Η τζιχαντιστική οργάνωση βρίσκεται στα πρόθυρα της ήττας στην Μπαγούζ, κατά μήκος της όχθης του Ευφράτη, στην τελευταία περιοχή που ελέγχει στην Συρία.

Σύμφωνα με αξιωματούχο της κουρδοαραβικής συμμαχίας, περίπου 400 μαχητές του Ισλαμικού Κράτους προσπάθησαν να ξεφύγουν από την Μπαγούζ, το βράδυ της Τρίτης. Ανάμεσά τους ήταν «Σύροι και αλλοδαποί διαφόρων εθνικοτήτων» που «προσπάθησαν να διαφύγουν πεζή» πριν την σύλληψή τους από δυνάμεις των SDF.

Οι τζιχαντιστές που παραδόθηκαν ήταν ανάμεσα στους περισσότερους από 2.000 ανθρώπους που έφυγαν σήμερα από την Μπαγούζ, μεταφερόμενοι με φορτηγά.

Το Παρατηρητήριο επισήμανε ότι υπάρχουν προετοιμασίες για την ανακοίνωση του τέλους του Ισλαμικού Κράτους στην περιοχή, ωστόσο, ο συνταγματάρχης Σον Ράιαν, εκπρόσωπος των SDF, δήλωσε ότι η συμμαχία «έχει μάθει να μην βάζει χρονοδιαγράμματα στην τελευταία μάχη». Πολλοί περισσότεροι άνθρωποι βρίσκονται εντός της Μπαγούζ, από όσο ανέμενε η αραβοκουρδική συμμαχία, τόνισε ο διοικητής των SDF. Οι SDF ανέφεραν  ότι περίπου 6.500 άνθρωποι έχουν φύγει από την περιοχή τις τελευταίες δύο μέρες.

Ανάμεσα στους αμάχους που έφυγαν σήμερα από την περιοχή ήταν 11 παιδιά από την κοινότητα Γιαζίντι, που κρατούνταν από τους τζιχαντιστές, καθώς και 4 παιδιά από σιιτικές μουσουλμανικές οικογένειες που είχαν απαχθεί από την ιρακινή πόλη Τελ Αφάρ πριν από τέσσερα χρόνια. Οι SDF προσπαθούν να ενώσουν τα παιδιά με τις οικογένειές τους, τόνισε ο Μουσταφά Μπαλί, εκπρόσωπος της συμμαχίας.

Σχεδόν 58.000 άνθρωποι, ως επί το πλείστον μέλη οικογενειών τζιχαντιστών έχουν ήδη φύγει από την περιοχή αυτή από τον Δεκέμβριο, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Μεταξύ αυτών, περισσότεροι από 6.000 τζιχαντιστές έχουν συλληφθεί, σύμφωνα με το Παρατηρητήριο.