Προβληματισμός Παυλόπουλου για την αναθεώρηση στα Σκόπια;

-
386
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΑΡΧΕΙΟΥ.

Προβληματισμένος φέρεται ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας από μια διατύπωση στο υπό αναθεώρηση Σύνταγμα της πΓΔΜ, όπως  υποστηρίζει δημοσίευμα της εφημερίδας «Καθημερινή». Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο Προκόπης Παυλόπουλος φέρεται να έχει ενστάσεις για την διατύπωση της τροπολογίας αναθεώρησης του άρθρου 36 του Συντάγματος της ΠΓΔΜ, το οποίο εγκρίθηκε την Παρασκευή το υπουργικό συμβούλιο στα Σκόπια.

Η συγκεκριμένη πρόταση παραπέμπει έστω και εμμέσως στην ύπαρξη «μακεδονικής εθνότητας», κάτι, που σύμφωνα με την Καθημερινή, ενισχύει την πάγια άποψη του ΠτΔ για ξεκάθαρη και έγγραφη δέσμευση της ΠΓΔΜ ότι η Συμφωνία των Πρεσπών δεν αναγνωρίζει, και δεν θα μπορούσε να το κάνει κατά το διεθνές δίκαιο, κάποια εθνότητα, αφού ο όρος nationality σημαίνει μόνο citizenship, δηλαδή υπηκοότητα.

Στις προτεινόμενες όμως για το άρθρο 36 τροποοιήσεις, σύμφωνα με το δημοσίευμα, γίνεται λόγος για προστασία του «μακεδονικού λαού» που κατοικεί στο εξωτερικό αντί της σημερινής διατύπωσης περί «γειτονικών χωρών».

Τι απαντούν κυβερνητικές πηγές

«Το σημερινό δημοσίευμα της Καθημερινής που εμπλέκει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας με την εν εξελίξει Συνταγματική Αναθεώρηση στην ΠΓΔΜ, αποδίδει αναληθή εικόνα ως προς τα υπό αναθεώρηση άρθρα καθώς συγχέει το άρθρο 36 που δεν αναθεωρήθηκε, ως άρθρο ιστορικού χαρακτήρα που αναφέρεται στους βετεράνους του αντιφασιστικού αγώνα, με το άρθρο 49» σημειώνουν κυβερνητικές πηγές.

Οι ίδιες πηγές διευκρινίζουν ότι «στο άρθρο 49, που αναθεωρείται, όπως προβλέπεται στη Συμφωνία των Πρεσπών, απαλείφονται οι αλυτρωτικές αναφορές και ευθυγραμμίζεται με το αντίστοιχο άρθρο 108 του ελληνικού Συντάγματος».