Σιγή ΗΠΑ στα περί προσάρτησης της Δυτικής Όχθης από το Ισραήλ

-
46

Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Μάικ Πομπέο αρνήθηκε χθες Τρίτη να δηλώσει αν οι ΗΠΑ θα αντιταχθούν σε μια ενδεχόμενη προσάρτηση από το Ισραήλ των ισραηλινών οικισμών στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, όπως δεσμεύτηκε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου.

Πριν από τις βουλευτικές εκλογές που διεξήχθησαν χθες στο Ισραήλ, ο απερχόμενος πρωθυπουργός της χώρας δήλωσε ότι θέλει να προσαρτήσει τους ισραηλινούς οικισμούς στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη.

Αυτοί οι ισραηλινοί οικισμοί που δημιουργήθηκαν στα κατεχόμενα από το Ισραήλ από το 1967 παλαιστινιακά εδάφη είναι παράνομοι βάσει του διεθνούς δικαίου και ένα μεγάλο μέρος της διεθνούς κοινότητας τους θεωρεί μεγάλο εμπόδιο για την επίτευξη ειρήνης. Η προσάρτησή τους από το Ισραήλ μπορεί να σημάνει το τέλος της λύσης δύο κρατών, δηλαδή τη δημιουργία ενός παλαιστινιακού κράτους που θα συνυπάρχει με το Ισραήλ.

Όταν ο Δημοκρατικός γερουσιαστής Κρις Βαν Χόλεν τον κάλεσε να δηλώσει κατά τη διάρκεια κοινοβουλευτικής ακρόασης αν η κυβέρνηση του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ θα αντιταχθεί στην περίπτωση μιας "μονομερούς προσάρτησης όλης ή μέρους της Δυτικής Όχθης από το Ισραήλ", ο Πομπέο αρνήθηκε να απαντήσει.

"Θα δείτε την πρότασή μας", περιορίστηκε να δηλώσει επανειλημμένως, αναφερόμενος στο "ειρηνευτικό σχέδιο" που προετοιμάζει εδώ και σχεδόν δύο χρόνια με μεγάλη μυστικότητα μια μικρή ομάδα στον Λευκό Οίκο που έχει συσταθεί από τον πρόεδρο Τραμπ με επικεφαλής τον σύμβουλό του και γαμπρό του Τζάρεντ Κούσνερ. Αυτό θα αποκαλυφθεί "σύντομα", συνέχισε ο Πομπέο χωρίς να διευκρινίσει περαιτέρω.

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών αρνήθηκε επίσης να επαναβεβαιώσει την υποστήριξη των ΗΠΑ σε μια λύση δύο κρατών, την οποία υπερασπίζονταν οι προηγούμενες κυβερνήσεις των ΗΠΑ, αλλά η σημερινή δεν συντάχθηκε ποτέ σαφώς με αυτή.

"Εν τέλει, οι Ισραηλινοί και οι Παλαιστίνιοι θα αποφασίσουν πως θα το λύσουν αυτό", σημείωσε ο Πομπέο, βεβαιώνοντας πως η Ουάσινγκτον θα τους προτείνει "διαφορετικές, μοναδικές" ιδέες. Μια προσάρτηση όλης ή τμήματος της Δυτικής Όχθης από το Ισραήλ "θα υπονομεύσει οποιαδήποτε προσπάθεια για μια ειρηνική λύση δύο κρατών", του απάντησε ο γερουσιαστής Βαν Χόλεν.

Η κυβέρνηση Τραμπ έχει ήδη λάβει θεαματικές αποφάσεις σε ρήξη με τη διεθνή συναίνεση και με την αμερικανική διπλωματική παράδοση, αναγνωρίζοντας μονομερώς και χωρίς να περιμένει πρώτα την ανακοίνωση του ειρηνευτικού της σχεδίου την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσας του Ισραήλ και την κυριαρχία του Ισραήλ επί των Υψιπέδων του Γκολάν. Μετά την αναγνώριση της Ιερουσαλήμ, οι παλαιστίνιοι ηγέτες έχουν διακόψει τις επαφές με την Ουάσινγκτον.