Παρελθόν ο Ραχόι – Συνεργασία στον σοσιαλιστή Σάντσεθ πρότειναν οι Podemos

Παρελθόν ο Ραχόι  – Συνεργασία στον σοσιαλιστή Σάντσεθ πρότειναν οι Podemos

Ο ηγέτης του ισπανικού Σοσιαλιστικού Κόμματος Πέδρο Σάντσεθ έγινε πριν από λίγη ώρα  πρωθυπουργός μετά την υπερψήφιση πρότασης μομφής κατά του κεντροδεξιού Μαριάνο Ραχόι. Την πρόταση μομφής υπερψήφισαν 180 βουλευτές, 169 ψήφισαν κατά, ενώ ένας βουλευτής τήρησε αποχή. Ο Σάντσεθ αναμένεται να αναλάβει καθήκοντα πρωθυπουργού την Δευτέρα και η κυβέρνησή του θα διοριστεί την ερχόμενη εβδομάδα.

Ο Ραχόι, η κυβέρνηση του οποίου δέχθηκε συνατά χτυπήματα από τις καταδικαστικές αποφάσεις δεκάδων στελεχών του κόμματός του για εμπλοκή σε σκάνδαλο διαφθοράς και ποινικά αδικήματα, παραδέχθηκε την ήττα του, πριν την ψηφοφορία και δήλωσε ότι αποχωρεί.

«Μπορούμε να υποθέσουμε πως η πρόταση μομφής θα υπερψηφιστεί. Κατά συνέπεια ο Πέδρο Σάντσεθ θα γίνει ο νέος πρόεδρος της κυβέρνησης», είπε σε σύντομη ομιλία του στο κοινοβούλιο ο συντηρητικός πρωθυπουργός ο οποίος συνεχάρη τον αντίπαλό του.

Η πρόταση των Podemos

Νωρίτερα, ο ηγέτης των Podemos, Πάβλο Ιγκλέσιας, πρότεινε στον επικεφαλής των Σοσιαλιστών, Πέδρο Σάντσεθ να ενώσουν τις δυνάμεις τους και να σχηματίσουν μία ισχυρή κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Αν συμβεί αυτό, η κυβέρνηση που θα προκύψει μετά την υπερψήφιση της πρότασης μομφής δεν θα στηρίζεται μόνον στους 84 σοσιαλιστές βουλευτές, αλλά σε 156. Η πρόταση των Podemos ωστόσο δεν είναι “λευκή επιταγή”, καθώς περιλαμβάνει αρκετούς “αστερίσκους”.

«Γνωρίζουμε καλά πως είναι δύσκολο να κυβερνάς με 137 βουλευτές (τόσους διαθέτει το Λαϊκό Κόμμα), πολύ δε περισσότερο όταν καλείσαι να κυβερνήσεις με 84», αναφέρουν πηγές από το συντηρητικό κόμμα, προειδοποιώντας τους Σοσιαλιστές ότι τα υπόλοιπα κόμματα δεν πρόκειται να κάθονται «και να πλέκουν στα έδρανα». Σημειώνουν επίσης ότι οι σοσιαλιστές «θα χρειαστούν άλλους 92 βουλευτές για να κυβερνούν», υπογραμμίζοντας την πλειοψηφία των 176 ψήφων που απαιτούνται για την ψήφιση των νομοσχεδίων.

Το αγκάθι του προϋπολογισμού

Η πρόταση του Ιγκλέσιας ωστόσο έχει και κάποιες επιφυλάξεις, κυρίως σε ό, τι  αφορά την πρόθεση του σοσιαλιστή ηγέτη να εφαρμόσει τον προϋπολογισμό που είχε ψηφισθεί στο Κοινοβούλιο από την κυβέρνηση Ραχόι. Το θέμα το έθεσε ο ίδιος ο Ιγκλέσιας, κατά την ομιλία του στην Βουλή, ενώ και η εκπρόσωπος των Unidos Podemos, Ιρένε Μοντέρο, δήλωσε ότι ο Σάντσεθ θα τους βρει μπροστά του αν κυβερνήσει με «τον προϋπολογισμό της απάτης» του Ραχόι.

Ο Σάντσεθ όμως, παρά την καταψήφιση του προϋπολογισμού από τους Σοσιαλιστές και τους Podemos, έχει δηλώσει ότι θα τον διατηρήσει, κάτι που σχολιάζεται με ικανοποίηση από κύκλους του Λαϊκού Κόμματος. Είναι οι ίδιοι που τονίζουν ότι το Λαϊκό Κόμμα δεσμεύεται να μην τορπιλίσει την εφαρμογή του προϋπολογισμού, απλώς για να δημιουργήσει προβλήματα στη νέα κυβέρνηση.

Ο ίδιος ο Ραχόι, ωστόσο, απευθυνόμενος στους Podemos είπε στην Βουλή με αρκετή δόση κυνισμού, ότι τώρα «θα χρειασθεί να φάνε τον προϋπολογισμό με πατάτες», ενώ μέσα στο Λαϊκό Κόμμα υπάρχουν και τάσεις που υποστηρίζουν ότι πρέπει να κατατεθούν μια σειρά τροποποιήσεις επί του προϋπολογισμού για να καταστεί δύσκολη η έγκρισή του, λόγω των επιμέρους διαφορές των κοινοβουλευτικών ομάδων που τον υπερψήφισαν.

Το μέτωπο της Καταλονίας

Ένα άλλο μεγάλο μέτωπο, το οποίο μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα στην διακυβέρνηση Σάντσεθ είναι το ζήτημα της Καταλονίας και η αντιμετώπισή του και αυτό γιατί η θέση του σοσιαλιστή ηγέτη δεν είναι αρκετά σαφής.

Κατά την ομιλία του στην Βουλή, ο Σάντσεθ στη απευθύνθηκε στην κυβέρνηση της Καταλωνίας, αλλά και στις άλλες Αυτόνομες περιοχές, και πρότεινε διάλογο. Κάλεσε όμως και την καταλανική κοινωνία να κάνει το ίδιο στην βάση «κοινών συνιστωσών» και τέτοιες είναι το ισπανικό Σύνταγμα και το Καθεστώς για την Αυτονομία.

Οι τοποθετήσεις του Σάντσεθ αντιμετωπίστηκαν με σκεπτικισμό στην Βαρκελώνη και το Μπιλμπάο. Έτσι οι Καταλανοί συντηρητικοί PDeCAT αποδέχθηκαν με πολλούς αστερίσκους την πρόσκληση του Σάντσεθ, ενώ το καταλανικό ERC και το βασκικό Bildu σημείωσαν με έμφαση ότι  πως η στήριξη που του προσφέρουν, σε ό, τι αφορά την πρόταση μομφής, δεν θα πρέπει να εκληφθεί ως «στήριξη στο Σοσιαλιστικό Κόμμα», αλλά ως «απόρριψη του Ραχόι.

Μέσα σε όλη αυτήν την αναταραχή η ισπανική κυβέρνηση έδωσε σήμερα το πράσινο φως στην νέα καταλανική αυτονομιστική κυβέρνηση, η οποία δεν περιλαμβάνει πλέον «φυλακισμένους και αυτοεξόριστους» υπουργούς”, να αναλάβει τα καθήκοντά της. Αυτό σημαίνει ότι αίρεται αυτομάτως και η κηδεμονία της Μαδρίτης στην Βαρκελώνη, η οποία είχε επιβληθεί μετά το δημοψήφισμα που οδήγησε στην ανεξαρτησία που δεν εφαρμόστηκε ποτέ.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι