Βλέπουν παντού Ρώσους και Κινέζους κατάσκοπους

-
137

Εκατοντάδες Ρώσοι και Κινέζοι πράκτορες κυκλοφορούν στις Βρυξέλλες, σύμφωνα με την εσωτερική υπηρεσία ασφαλείας της European External Action Service (EEAS), η οποία έστειλε τις σχετικές προειδοποιήσεις σε Ευρωπαίους διπλωμάτες.

Σύμφωνα με στοιχεία της στην πρωτεύουσα της ΕΕ βρίσκονται «περίπου 250 Κινέζοι και 200 Ρώσοι κατάσκοποι», οι οποίοι μάλιστα, όπως είπαν Ευρωπαίοι διπλωμάτες στην Welt, συχνάζουν σε αγαπημένα στέκια διπλωματών στο τετράγωνο όπου εδρεύουν οι  ευρωπαϊκοί θεσμοί. Ανάμεσα στα στέκια αναφέρονται μάλιστα ένα steakhouse και μια καφετέρια σε πολύ κοντινή απόσταση από το μέγαρο της Κομισιόν και το κτίριο της EEAS.

Οι πράκτορες αυτοί, όπως αναφέρει η γερμανική εφημερίδα, εργάζονται κυρίως στις πρεσβείες ή τις εμπορικές αντιπροσωπείες των χωρών τους. Η Welt επισημαίνει επίσης ότι είναι κοινό μυστικό στις Βρυξέλλες πως οι διπλωματικοί ακόλουθοι που συνοδεύουν τους διπλωμάτες τρίτων χωρών σε δεξιώσεις πρεσβειών είναι συχνά μυστικοί πράκτορες.

Εκτός από Ρώσους και Κινέζους κατασκόπους οι ευρωπαϊκές υπηρεσίες βλέπουν όμως και Αμερικανούςκαι Μαροκινούς, οι οποίοι μάλιστα αναφέρονται ως ιδιαίτερα δραστήριοι.