ΘΕΜΑ

Γιατί η δημιουργία δασών δεν είναι πάντα “πράσινη”

Γιατί η δημιουργία δασών δεν είναι πάντα ¨πράσινη", Jessica Enara Vian

Η αντιστάθμιση του αποτυπώματος άνθρακα είναι ένας τρόπος για πολλούς από εμάς να νιώθουμε πως κάνουμε ό,τι μπορούμε για να σώσουμε τον πλανήτη από τη συνεχιζόμενη κλιματική αλλαγή. Τα προγράμματα δενδροφύτευσης έχουν γίνει ένας δημοφιλής τρόπος για να γίνει αυτό. Ίσως είναι δύσκολο να δούμε πώς η δενδροφύτευση θα μπορούσε να προκαλέσει βλάβη.

Όταν, όμως, οδηγείται από λάθος κίνητρα, μπορεί να εξαντλήσει τα οικοσυστήματα, να απειλήσει τη βιοποικιλότητα, να εκτοπίσει κοινότητες και να καθυστερήσει την άμεση δράση για τη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα. Από τότε που πρωτοεμφανίστηκε η επιστήμη της κλιματικής αλλαγής τον 19ο αιώνα, κανένα άλλο οικοσύστημα δεν έχει λάβει περισσότερη πολιτική προσοχή παγκοσμίως από τα δάση, χάρη στην ικανότητά τους να απορροφούν το διοξείδιο του άνθρακα από την ατμόσφαιρα.

Το πρόβλημα είναι ότι η εστίαση αυτής της προσοχής είναι στον άνθρακα, όχι στα δάση. Ο άνθρακας έχει επισκιάσει τα δάση στις πολιτικές για το κλίμα, οδηγώντας σε πρακτικές που φαίνονται “πράσινες”, ενώ βλάπτουν τα δασικά οικοσυστήματα και τις κοινότητες που εξαρτώνται από αυτά. Σε εταιρικό επίπεδο, οι μεγάλες εταιρείες κάνουν το ίδιο πράγμα για να αντισταθμίσουν την περιβαλλοντική ζημιά που προκαλούν, συχνά υπογράφοντας πράσινες πολιτικές που δεσμεύονται για την αναδάσωση του πλανήτη. Αλλά σε πολλές περιπτώσεις αυτό γίνεται αντιληπτό ως “πράσινο πλυντήριο”, όπου οι εταιρείες απλώς υιοθετούν έναν προκάλυμμα περιβαλλοντικής ευθύνης.

Ακολουθούν πέντε τρόποι με τους οποίους οι πολιτικές με επίκεντρο τον άνθρακα έχουν βλάψει πραγματικά τα δάση του κόσμου:

1. Η αγορά άνθρακα

Η εμπορία άνθρακα δημιουργήθηκε ως η τελευταία λύση για την αντιμετώπιση ανεπιτυχών προσπαθειών μείωσης των εκπομπών. Επιτρέπει στους ρυπαίνοντες να αγοράζουν “πιστώσεις” άνθρακα από μειωμένες ή αντισταθμιστικές εκπομπές αλλού για να ισοφαρίσουν την υπέρβασή τους. Αλλά στην πραγματικότητα, αυτή η πρακτική έχει γίνει τυπική διαδικασία για πολλές επιχειρήσεις για να αποφύγουν τις προσπάθειες περιορισμού των εκπομπών άνθρακα.

Ο τομέας της παροχής πιστώσεων άνθρακα έχει τεθεί σε κίνδυνο από ασαφείς λογιστικές μεθόδους, παράτυπη πιστοποίηση πιστώσεων και συστήματα διπλής καταμέτρησης. Πράγμα που σημαίνει ότι η στρατηγική όχι μόνο απέτυχε να μειώσει τις συγκεντρώσεις CO₂ στην ατμόσφαιρα, αλλά έκανε στην πραγματικότητα τη ρύπανση νόμιμη, υπονομεύοντας την ανάγκη για αλλαγή.

2. Διατήρηση που αποκλείει

Η διατήρηση των αποθεμάτων άνθρακα (οτιδήποτε απορροφά περισσότερο CO₂ από αυτό που εκπέμπει) με την πρόληψη της αποψίλωσης των δασών είναι ζωτικής σημασίας. Ωστόσο, το μοντέλο διατήρησης που αναπτύχθηκε στην εποχή τής αποικιοκρατίας, επηρεασμένο από την ιδέα μιας “παρθένας” φύσης, έχει περιθωριοποιήσει ιστορικά τις αυτόχθονες και τις τοπικές κοινότητες.

Από τότε που ιδρύθηκε η αγορά άνθρακα, ο άνθρακας προστέθηκε στον κατάλογο των εμπορευμάτων που προωθούν την εκτόπιση των παραδοσιακών κοινοτήτων και περιορίζουν την πρόσβασή τους στα δάση. Για παράδειγμα, το πρόγραμμα του ΟΗΕ για τη μείωση των εκπομπών από την αποψίλωση και την υποβάθμιση των δασών (REDD) έχει, σε ορισμένες περιπτώσεις, αποτύχει να προστατεύσει τις αυτόχθονες κοινότητες από νέες μορφές αρπαγής γης από κράτη και επιχειρήσεις.

3. Σχέδια δενδροφύτευσης

Η δημιουργία νέων δασών και τα προγράμματα αναδάσωσης έχουν αποκτήσει δυναμική ως ένας τρόπος με βάση τη φύση για την απομάκρυνση του CO₂ από την ατμόσφαιρα. Ωστόσο, δεν επωφελούνται όλα τα οικοσυστήματα από τη δενδροφύτευση. Επιπλέον, πολλά προγράμματα αναδάσωσης έχουν συνδυαστεί με εμπορικά συμφέροντα, παρόλο που τα φυσικά δάση αποθηκεύουν περισσότερο άνθρακα από τις καλλιέργειες οπωροφόρων δέντρων που συλλέγονται τακτικά. Επιπλέον, τα φυσικά δάση τείνουν να αποφέρουν περισσότερα κοινωνικά και περιβαλλοντικά οφέλη.

Σύμφωνα με τον Οργανισμό Τροφίμων και Γεωργίας του ΟΗΕ, το 45% των φυτεμένων δασών παγκοσμίως αποτελούνται κυρίως από ένα ή δύο είδη δέντρων για εμπορικούς σκοπούς. Η ίδια τάση παρατηρείται στις υποσχέσεις Bonn Challenge, μια παγκόσμια αποστολή για την αλλαγή του κλίματος για την αποκατάσταση 350 εκατομμυρίων εκταρίων δάσους έως το 2030. Η έλλειψη διάκρισης μεταξύ αυτοφυών δασών και εμπορικών φυτειών μπορεί να κρύβει την παρακμή των πρώτων και την πρόοδο των δεύτερων, γεγονός που απειλεί τη βιοποικιλότητα. Επιπλέον, οι φυτείες μεγάλης κλίμακας μπορούν να διαταράξουν τη γονιμότητα του εδάφους και να αποστραγγίσουν ποτάμια και λίμνες λόγω της τεράστιας κατανάλωσης νερού.

4. Η ουδετερότητα άνθρακα του βιοκαυσίμου

Η βιοενέργεια παράγεται από οργανικά υλικά γνωστά ως βιομάζα και έχει προωθηθεί ως εναλλακτική λύση αντί των ορυκτών καυσίμων. Ωστόσο, η ουδετερότητά του αμφισβητείται έντονα. Στην πραγματικότητα, υπό ορισμένες συνθήκες τα βιοκαύσιμα μπορούν να αυξήσουν αντί να μειώσουν τις εκπομπές CO₂. Η επέκταση των βιοενεργειακών καλλιεργειών (όπως η σόγια και το φοινικέλαιο) είναι ένας αυξανόμενος μοχλός αποψίλωσης των δασών παγκοσμίως.

Ομοίως, η αυξανόμενη χρήση του ξύλου ως καυσίμου έχει συμβάλει στην απώλεια δασών και στην αύξηση της ζήτησης για φυτείες. Ο FAO (Παγκόσμιος Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας)  επισημαίνει ότι η παραγωγή pellet ξύλου για σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής έχει εκτοξευθεί τα τελευταία χρόνια, κυρίως λόγω της ζήτησης από στόχους βιοενέργειας που έχει θέσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

5. Βιοενέργεια με δέσμευση και αποθήκευση άνθρακα

Τα περισσότερα σενάρια που δημιουργήθηκαν πρόσφατα από τη Διακυβερνητική Επιτροπή για την Κλιματική Αλλαγή βασίζονται σχεδόν στο σύνολό τους σχετικά με τη χρήση βιοενέργειας με δέσμευση και αποθήκευση άνθρακα (BECCS). Ωστόσο, οι εκτιμήσεις για τα οφέλη άνθρακα του BECCS ποικίλλουν ευρέως, υπάρχουν ανησυχίες για την ασφάλειά του και η σκοπιμότητά του σε μεγάλη κλίμακα εξακολουθεί να είναι αναπόδεικτη, δαπανηρή και ενεργοβόρα. Το BECCS απαιτεί επίσης μια μαζική παραγωγή βιομάζας (είτε δένδρων είτε καλλιεργειών), η οποία αυξάνει την πίεση στη ζήτηση γης και νερού και εγκυμονεί κινδύνους για την παραγωγή τροφίμων, τη βιοποικιλότητα και τα δικαιώματα ιδιοκτησίας γης.

Τι πρέπει να κάνουμε

Ενώ η μείωση των συγκεντρώσεων CO₂ στην ατμόσφαιρα της Γης είναι επιτακτική, η εξέταση της τρέχουσας περιβαλλοντικής έκτακτης ανάγκης στον κόσμο από μια στενή, ανθρακοκεντρική άποψη δεν μπορεί να προωθήσει τη μετάβαση σε ένα πραγματικά βιώσιμο και δίκαιο μέλλον. Τα δάση δεν είναι αποθήκες άνθρακα. Εκτός από την ικανότητα αποθήκευσης διοξειδίου του άνθρακα, παρέχουν βασικές υπηρεσίες οικοσυστήματος σε όλη τη ζωή στη Γη.

Τα δάση παίζουν ρόλο στη ρύθμιση του κύκλου του νερού, τον σχηματισμό τού εδάφους και την προστασία από τη διάβρωση, τον καθαρισμό του αέρα και τη ρύθμιση της θερμοκρασίας, την επικονίαση και τον έλεγχο των παρασίτων. Περίπου το 80% της χερσαίας πανίδας και χλωρίδας του κόσμου κατοικεί και αναπαράγεται στα δάση μας. Αυτά τα δάση είναι επίσης πλούσια σε ανθρώπινη κουλτούρα και πατρίδα των περισσότερων από τις εναπομείνασες αυτόχθονες φυλές του κόσμου.

Αντί να προωθούν φιλικές προς τις επιχειρήσεις αντισταθμιστικές ταχυδακτυλουργίες, τα κράτη πρέπει να αναγνωρίσουν τα δικαιώματα ιδιοκτησίας των αυτόχθονων και τοπικών κοινοτήτων για την προστασία και την αποκατάσταση των δασών, εστιάζοντας παράλληλα στην ενεργό αναδιάρθρωση του οικονομικού συστήματος. Πρέπει να δούμε πέρα από το προπέτασμα καπνού του άνθρακα για να καταλάβουμε ότι η πλανητική έκτακτη ανάγκη που αντιμετωπίζουμε αφορά κάτι περισσότερο από την κλιματική αλλαγή.

Πρόκειται για τη μαζική εξαφάνιση, την αγροχημική και πλαστική ρύπανση, τα ανθρώπινα δικαιώματα, την παγκόσμια ανισότητα και την παγίδα της εμμονής στην ανάπτυξη. Για να προστατεύσουμε τα δάση του κόσμου και τους εαυτούς μας, χρειαζόμαστε αλλαγή συστήματος, όχι απλώς να ρυθμίσουμε τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα.


H Jessica Enara Vian είναι υποψήφια διδάκτορας στο Πανεπιστήμιο του Strathclyde

Σε συνεργασία με το womanidol

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι