ΑΠΟΨΗ

Η κυβέρνηση αδυνατεί να βάλει τάξη στην τιμολόγηση του ρεύματος

Η κυβέρνηση αδυνατεί να βάλει τάξη στην τιμολόγηση του ρεύματος, Γιώργος Τσιτσιλιάνος

Τα τιμολόγια του ηλεκτρικού ρεύματος των προμηθευτών έχουν πάρει ανοδική πορεία. Το γεγονός αυτό, σε συνάρτηση με την ακρίβεια στα τρόφιμα και στα καύσιμα, έχουν καταστήσει την ζωή των μέσων και φτωχών νοικοκυριών προβληματική.

Παρατηρούμε μία αύξηση του πράσινου τιμολογίου τον Ιούνιο της τάξης του 36% περίπου, που περικλείει την άνοδο της χονδρικής τιμής (ΤΕΑ). Να λάβουμε υπόψη μας ότι η χονδρική τιμή τον Μάιο ήταν στα 81,08 €/Mwh (ΤΕΑ m-1) ενώ τον Απρίλιο στα 60,11 €/ Mwh(ΤΕΑ m-2). Δηλαδή είχαμε μία αύξηση σε ένα μήνα περίπου 34%. Τώρα η χονδρική τιμή κυμαίνεται μεταξύ 93 και 97 €/Mwh.

Η χονδρική τιμή (ΤΕΑ) που προέρχεται από το χρηματιστήριο ενέργειας της Αθήνας, που υπολογίζεται με βάση το φυσικό αέριο και εξαρτάται από την τιμή της TTF (Title Transfer Facility) του Ολλανδικού χρηματιστηρίου Ενέργειας, τον Ιούνιο είναι κοντά στα 32 €/Mwh, ενώ τον Μάιο ήταν κοντά στα 29 €/Mwh.

Η απόκλιση όπως βλέπετε μεταξύ της TTF και της χονδρικής τιμής (ΤΕΑ) του χρηματιστηρίου ενέργειας της Αθήνας είναι μεγάλη, και χρήζει διερεύνησης! Ένας λόγος της αύξησης της TTF προέρχεται από την μείωση της ροής του φυσικού αερίου από την Νορβηγία, λόγω του προβλήματος του σταθμού φυσικού αερίου στην Nyama.

Το πράσινο τιμολόγιο των προμηθευτών

Διερευνώντας περεταίρω την αύξηση του ηλεκτρικού ρεύματος και μελετώντας προσεκτικά κάποιους από τους παρόχους, θα σταθώ στο εξής: Βλέπω την βασική τιμή στα 16 λεπτά την Kwh μέχρι τις 500 Kwh και στα 17,2 λεπτά για κατανάλωση μεγαλύτερη των 500 Kwh. Έρχεται εν συνεχεία ο Μηχανισμός Διακύμανσης, ο οποίος με βάση τον γνωστό μαθηματικό τύπο (δεν θέλω να σας μπερδέψω γι’ αυτό δεν τον αναφέρω), προσθέτει πολύ σωστά, εκτέλεσα τον υπολογισμό με βάση τις παραμέτρους του παρόχου, και προκύπτει ένα ποσό 1,978 λεπτά το οποίο προστίθεται στην βασική τιμή.

Στην συνέχεια έχουμε μία έκπτωση της τάξης του 38%, οπότε προκύπτει η ειδική/τελική τιμή, που είναι 9,920 λεπτά την Kwh μέχρι τις 500 Kwh, και 10,664 λεπτά την Kwh για άνω των 500 Kwh. Δηλαδή τι γίνεται; Βλέπουμε μία απότομη αδικαιολόγητη αρχική αύξηση της βασικής τιμής και στην συνέχεια γίνεται μία έκπτωση αυτής, για να αποφύγουμε τις άσχημες εντυπώσεις. Και τελικά έχουμε υπερκέρδος, αν αναλογιστούμε ότι η η χονδρική τιμή του Μαΐου ήταν στα 8,108 λεπτά.

Επιπλέον, για τον υπολογισμό του Μηχανισμού Διακύμανσης, παρατηρείται το φαινόμενο ότι ο κάθε προμηθευτής χρησιμοποιεί τις δικές του παραμέτρους (συντελεστή προσαύξησης α, κάτω όριο Ld, άνω όριο Lu) κατά το δοκούν, οπότε και το αποτέλεσμα θα είναι διαφορετικό. Άκουσα τον κ. Μητσοτάκη στην εκπομπή του Ευαγγελάτου στο Mega, ο οποίος διαβεβαίωνε ότι οι τιμές δεν πρόκειται να επανέλθουν στις προηγούμενες υψηλές τιμές. Ας μην είναι τόσο σίγουρος, γιατί οι γεωπολιτικές εξελίξεις τρέχουν και διαφοροποιούνται συνεχώς.

Όσον αφορά στις επιδοτήσεις που ανέφερε του δημοσίου προς τους προμηθευτές για να μειώσουν το κόστος, αυτό θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί, αν η κυβέρνηση έθετε όρους στους προμηθευτές να αλλάξουν την λογική του κόστους της ρήτρας αναπροσαρμογής, ως προς τις παραμέτρους που χρησιμοποιούσαν. Και θα είχε ως αποτέλεσμα να γλυτώσει ο κρατικός προϋπολογισμός κάποια δισεκατομμύρια ευρώ.

Υπερέσοδα από την τιμολόγηση ρεύματος

Έκλεισε επιτέλους η εκκρεμότητα με τα υπερέσοδα των προμηθευτών ηλεκτρικής ενέργειας που υπολογίστηκαν από την Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ στα 258 εκ. ευρώ. Στα χέρια του ΥΠΕΝ είναι πλέον να αντλήσει το δημόσιο 258 εκατομμύρια ευρώ από την περίοδο του Αυγούστου του 2022 μέχρι το τέλος του 2023. Με την μερίδα του λέοντος να αφορά την ΔΕΗ, ωστόσο το ποσό που της αναλογεί θα επιστρέψει πάλι σ’ αυτή. Και αυτό, για να καλύψει τα χρέη που έχουν προς αυτήν οι ΔΕΥΑ. Σε ό,τι αφορά τις εταιρείες προμήθειας θα πρέπει να καταβάλουν το 60% και το υπόλοιπο 40% θα εισπραχθεί όταν γίνει η τελική εκκαθάριση; Το πότε είναι ένα θέμα!

Ένα άλλο θέμα που συμβαίνει στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, είναι ότι οι μεγάλες εταιρείες παραγωγής και προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας, μπορεί να χάνουν κέρδη από το κομμάτι της παραγωγής, ωστόσο αυξάνουν το κέρδος από το κομμάτι της προμήθειας, που αγοράζει ενέργεια. Αυτό στη συνέχεια θα πάει στους πελάτες της λιανικής τιμής με σχεδόν μηδενικό κόστος. Με λίγα λόγια για να γίνω κατανοητός, η εταιρεία αγοράζει το ρεύμα με σχεδόν μηδενική τιμή και στη συνέχεια το πουλάει στην τιμή προμήθειας στα 140 ή 150 €/Mwh. Οπότε πάλι προκύπτει υπερέσοδο.

Συμπέρασμα: Το γεγονός είναι ένα, ανεξάρτητα από το ύψος της χονδρικής τιμής οι προμηθευτές θα βρουν τρόπους να έχουν υπερκέρδη σε βάρος των καταναλωτών, και η μέχρι τώρα πολιτική της κυβέρνησης αδυνατεί ή δεν θέλει να προβεί στις δέουσες ενέργειες προκειμένου να επανέλθει η κανονικότητα στο κόστος του ηλεκτρικού ρεύματος.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι