ΓΝΩΜΗ

Ως πότε θα λέμε όχι στην πυρηνική ενέργεια;

Ως πότε θα λέμε όχι στην πυρηνική ενέργεια; Κώστας Κόλμερ
EPA PHOTO DPA FILES/OLIVER BERG

H εξασφάλιση επαρκείας ηλεκτρικής ενεργείας που να καλύπτει τις ανάγκες της χώρας την καθιστά και κόμβο για εξαγωγές σε γειτονικές χώρες, Κύπρο και Ισραήλ. Τέτοια φιλοδοξεί να γίνει η χώρα μας με την ανάπτυξη των ανανεωσίμων πηγών (ΑΠΕ) και των υποθαλασσίων καλωδίων στην περιοχή μας, αλλά δεν αρκεί.

Η Τουρκία την ανταγωνίζεται προβάλλοντας γραφειοκρατικά εμπόδια στην πόντιση του καλωδίου μεταφοράς ηλεκτρισμού στο Αιγαίο. Παραλλήλως προτίθεται ν’ αναγείρει κι άλλο ατομικό εργοστάσιο στο Κιρκλαλερί της ανατολικής Θράκης με τους Κινέζους. Ένα εργοστάσιο Πυρηνικής Ηλεκτρικής Ενεργείας κατασκευάζεται ήδη από τους Ρώσους στο Ακουγιού, της Μερσίνης απέναντι στην Κύπρο.

Η Βουλγαρία επίσης έχει αναβαθμίσει το πυρηνο-ηλεκτρικό της εργοστάσιο 2000 μεγαβάτ με βοήθεια από την ΕΕ, στο Κοζλοντούι επί του ποταμού Δουνάβεως, σε απόσταση 200 χλμ. βορείως της Σόφιας. Μόνον η Ελλάς υστερεί στα σχέδια ενεργειακής αυτάρκειας και πληρώνει ακριβά την εισαγωγή φυσικού αερίου, ενώ έχει καταργήσει τέσσερα απ’ τα πέντε λιγνιτικά εργοστάσια στην Κοζάνη για περιβαλλοντικούς λόγους.

Ο πρώην διοικητής της ΔΕΗ Μωυσής Ραφαήλ υποστήριξε με άρθρο του στο energia.gr, ότι η κατασκευή ενός πυρηνοηλεκτρικού εργοστασίου στην Θράκη είναι ασφαλής, οικονομικώς συμφέρουσα και το μόνον πραγματικό κόστος είναι η απαραίτητη μεταστροφή της κοινής γνώμης που είναι αντίθετη στην ιδέα. Η παραπληροφόρηση προέρχεται από κυβερνητικά ιδεολογήματα κι από ενεργειακά καρτέλ, προσθέτουμε εμείς.

Η χρησιμοποίηση φυσικού αερίου για την παραγωγή ηλεκτρικής ενεργείας είναι ακριβή και εξαρτωμένη από διακυμάνσεις τιμών της διεθνούς αγοράς και οπωσδήποτε μολύνει την ατμόσφαιρα με εκπομπές διοξειδίου του άνθρακος κλπ. Αντίθετα, η πυρηνική ενέργεια έχει σταθερό κόστος και δεν εξαρτάται διαχρονικά από ανατιμήσεις της πρώτης ύλης, του ουρανίου, ανέφερε ο κ. Ραφαήλ στο άρθρο του.

Ελλάδα και πυρηνική ενέργεια

Για τους φόβους ατυχήματος, έχει αποδειχθεί σήμερα ανθεκτική η κατασκευή των πυρηνο-ηλεκτρικών εργοστασίων σε σεισμούς κι όπου έγινε διαρροή ραδιενέργειας υπήρξε αποτέλεσμα, είτε ανθρωπίνου λάθους όπως στο Τσερνόμπιλ της Ουκρανίας, ή κατασκευαστικής αστοχίας όπως στη πόλη Φουκουσίμα της Ιαπωνίας το 2011, καθώς οι αντλίες ψύξεως του αντιδραστήρα ήταν εκτεθειμένες στον κίνδυνο πλημύρας ενός παλιρροϊκού κύματος. Στο εργοστάσιο “Three Mile Island” στις Ηνωμένες Πολιτείες, όπου συνέβη πυρηνικό ατύχημα το 1979, ετοιμάζεται να επαναλειτουργήσει για τις ανάγκες της Τεχνητής Νοημοσύνης που χρειάζεται μεγάλες ποσότητες ηλεκτρισμού.

Η απορρύπανση εις όλα τα μέχρι τούδε περιστατικά διαρροής ραδιενέργειας από πυρηνικούς αντιδραστήρες “βάσεως” προχωρεί ικανοποιητικά. Οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις ελέγχονται κι δεν αποτελούν αιτία ματαιώσεως επενδυτικών σχεδίων διεθνώς για πρόσθετη πυρηνική ενέργεια. Τα ραδιενεργά απόβλητα αποθηκεύονται ασφαλώς για μελλοντικές χρησιμοποιήσεις.

Η Γαλλία πρωτοστατεί στην παραγωγή ηλεκτρισμού από πυρηνικά καύσιμα που καλύπτουν το 70% των αναγκών της σε ηλεκτρική ενέργεια. Τούτο αποτελεί ανταγωνιστικό πλεονέκτημα έναντι της Γερμανίας, της οποίας η βιομηχανία υποφέρει από την έλλειψη του φθηνού ρωσικού φυσικού αερίου.

Σχετικώς με την επάρκεια του φυσικού αερίου στην χώρα για την παραγωγή ηλεκτρισμού, θα πρέπει να ληφθεί υπ’ όψιν ότι το 70% έρχεται από την Τουρκία με αγωγό ιδιαιτέρας στρατηγικής ευαισθησίας. Επέστη ο καιρός να εισέλθει κι η Ελλάς στην πυρηνική λέσχη της γειτονιάς μας, με πολλαπλά οφέλη…

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Kαταθέστε το σχολιό σας. Eνημερώνουμε ότι τα υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται.

1 ΣΧΟΛΙΟ
Παλιότερα
Νεότερα Με τις περισσότερες ψήφους
Σχόλια εντός κειμένου
Δες όλα τα σχόλια

Προς απάντηση στον τίτλο του άρθρου. Θα λέμε όχι στην πυρηνική ενέργεια όσο δεν μας το επιτρέπει η Τουρκία. Με άλλα λόγια, σχεδόν όλες οι κυβερνήσεις θέλουν να ξεκινήσουν ένα πρόγραμμα κατασκευής πυρηνικού σταθμού στην χώρα μας αλλά επειδή έχουμε διαχρονική τάπα από την Τουρκία το σερβίρουν στο πόπολο ως… Διαβάστε περισσότερα »

1
0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx