ΣΧΟΛΙΟ

Αδιέξοδες οι πολιτικές που ακολουθήθηκαν στο Κυπριακό

Αδιέξοδες οι πολιτικές που ακολουθήθηκαν στο Κυπριακό, Κώστας Βενιζέλος

Πενήντα χρόνια συμπληρώνονται φέτος από το πραξικόπημα της χούντας και της ΕΟΚΑ Β, την εισβολή της Τουρκίας στο νησί και τη συνεχιζόμενη κατοχή. Οι διαδικασίες και οι πολιτικές που ακολουθήθηκαν αποδείχθηκαν αδιέξοδες. Αποδείχθηκαν ζημιογόνες καθώς πρόσφεραν χρόνο και πεδίο στους τουρκικούς σχεδιασμούς για να εδραιωθούν τετελεσμένα.

Με την πολιτική των συνεχών υποχωρήσεων, τακτική που ενθάρρυναν οι τρίτοι διεθνείς παίκτες (αγγλοαμερικανοί και Ευρωπαίοι ) με τον ισχυρισμό ότι έτσι θα συνεργασθεί η τουρκική πλευρά, το Κυπριακό έχει διολισθήσει σε σημείο που μόνο οι όροι του κατακτητή βρίσκονται στο τραπέζι των συζητήσεων.

Η πολιτική του “καλού παιδιού” έχει αποτύχει. Η πολιτική του κατευνασμού έχει αναδείξει την έλλειψη ολοκληρωμένης πολιτικής και την αδυναμία να τεθεί το Κυπριακό σε μια σωστή βάση. Τι σημαίνει σωστή βάση; Μια πολιτική που στόχο θα έχει την αποκατάσταση της ενότητας της Κυπριακής Δημοκρατίας διά της άρσης των κατοχικών δεδομένων. Έχουν φθάσει στο σημείο διαχειριστές του Κυπριακού να μην αρθρώνουν τη λέξη απελευθέρωση. Έχει σερβιριστεί τεχνηέντως η λέξη “επανένωση”, που αποκρύβει το μείζον, που είναι η συνεχιζόμενη κατοχή εδαφών της Κυπριακής Δημοκρατίας από την Τουρκία.

Στην Κύπρο θα πρέπει να ισχύσουν τα αυτονόητα. Δυστυχώς δεν είναι καθόλου εύκολο! Αυτό το οποίο στις άλλες χώρες θεωρείται δεδομένο, δεν αμφισβητείται για την περίπτωση της Κύπρου δεν είναι. Και για αυτό πρέπει να διεκδικηθούν τα αυτονόητα, δηλαδή η πλήρης εφαρμογή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, των ελευθεριών και της δημοκρατίας.

Το Κυπριακό οδηγείται από αδιέξοδο σε αδιέξοδο και κάθε φορά η Τουρκία κερδίζει έδαφος στη στρατηγική της προσπάθεια για πλήρη έλεγχο του νησιού. Είτε με συμφωνία είτε όχι η Άγκυρα επιδιώκει να ελέγξει στρατηγικά και πλήρως την Κύπρο. Το ζητούμενο είναι τι κάνει ο ελληνισμός στο σύνολό του. Αυτό είναι το μόνιμο ερώτημα, που αναζητεί απαντήσεις εδώ και δεκαετίες.

H Ολγκίν πήρε παράταση

Η προσωπική απεσταλμένη του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών στο Κυπριακό, Μαρία Άνχελ Ολγκίν Κουεγιάρ, πραγματοποίησε τρία ταξίδια στην Κύπρο και στην περιοχή και όπως είναι γνωστό στις αρχές Ιουλίου ολοκληρώνεται το συμβόλαιο της. Ωστόσο, από ό,τι προέκυψε από τη συνάντηση του Έλληνα Υπουργού Εξωτερικών, Γεώργιου Γεραπετρίτη με τον Αντόνιο Γκουτέρες στην παρουσία της κ. Ολγκίν, η τελευταία έχει πάρει τρίμηνη παράταση. Μέχρι, δηλαδή, τη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών, το Σεπτέμβριο, στη Νέα Υόρκη.

Η Λευκωσία σημειώνει την προσήλωση του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων  Εθνών, προς την προσπάθεια για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων, ανέφερε στο ΚΥΠΕ ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης, σχετικά με τη συνάντηση στη Νέα Υόρκη του Αντόνιο Γκουτέρες με την προσωπική απεσταλμένη του για την Κύπρο, Μαρία Άνχελα Ολγκίν Κουεγιάρ, και με τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών, Γιώργο Γεραπετρίτη.

Ερωτηθείς από το ΚΥΠΕ εάν υπήρξε ενημέρωση της Λευκωσίας σχετικά με την κοινή συνάντηση την Τετάρτη του ΓΓ των ΗΕ με την κ. Ολγκίν και τον κ. Γεραπετρίτη, ο κ. Λετυμπιώτης ανέφερε ότι ενημερώθηκε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και από τον κ. Γεραπετρίτη και την κ. Ολγκίν, για τη συνάντηση, σε επικοινωνία που είχε μαζί τους. «Αυτό που σημειώνουμε είναι την προσήλωση του Γενικού Γραμματέα των ΗΕ, προς την προσπάθεια επανέναρξης των διαπραγματεύσεων», είπε ο κ. Λετυμπιώτης.

Στο μεταξύ, ο κατοχικός ηγέτης, Ερσίν Τατάρ αναφερόμενος στο θέμα της παράτασης για ένα ακόμη τρίμηνο στην αποστολή της κ. Ολγκίν ανέφερε πως «εάν δεν υπάρχει κοινό έδαφος, τι θα παρατείνουν; Δεν θα ξεκινήσουμε διαπραγματεύσεις μέχρι να αναγνωριστεί η κυριαρχική ισότητα και το ισότιμο διεθνές μας καθεστώς. Αυτή η θέση παραμένει αμετάβλητη», ανέφερε επαναλαμβάνοντας εαυτόν.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι