ΑΠΟΨΗ

Αφιερωμένο από τους “χαζοκούμπαρους” στην Ντόρα…

Αφιερωμένο από τους "χαζοκούμπαρους" στην Ντόρα... Χρήστος Ηλιάδης

Η Ντόρα Μπακογιάννη προσπάθησε να κατευνάσει (sic) την οργή που προκάλεσε η άθλια εισήγηση της για ένταξη του Κοσσυφοπεδίου με καθεστώς πλήρους μέλους του Συμβουλίου της Ευρώπης, η οποία τελικά εγκρίθηκε (16/04/2024) από την κοινοβουλευτική συνέλευση.

Η εν λόγω βουλευτής της κυβερνώσας ΝΔ, αδερφή του Έλληνα πρωθυπουργού, και πρώην υπουργός Εξωτερικών, σε συνέντευξη της στην εφημερίδα “Πολίτης” στις 19/04/2024 προσπαθεί απεγνωσμένα να πείσει ότι «άλλο Κύπρος, άλλο Κόσοβο, δεν δημιουργείται προηγούμενο»! Συμπλήρωσε λέγοντας ότι δέχεται επιθέσεις από ακροδεξιά στοιχεία(sic) – αν αυτό ίσχυε, τότε όλοι οι Ελληνοκύπριοι θα κατατάσσονταν σαν “ακροδεξιά στοιχεία”! Την ίδια απαξιωτική στάση δεν είχαν μήπως τηρήσει παλαιότερα και οι Τσίπρας-ΣΥΡΙΖΑ, χαρακτηρίζοντας “ακροδεξιούς” όσους αντιδρούσαν με μαζικά συλλαλητήρια ενάντια στην Συμφωνία των Πρεσπών;

Πλήθος αναλυτών και δημοσιογράφων σε Κύπρο και Ελλάδα επισήμαναν το κάκιστο προηγούμενο που δημιουργείται για την Κυπριακή Δημοκρατία, σε σχέση με την μελλοντική αναβάθμιση της τουρκικής κατοχικής αποσχιστικής οντότητας. Το ίδιο έπραξε και ο υπουργός Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας, Κωνσταντίνος Κόμπος. Η Ντόρα Μπακογιάννη, σοφότερη όλων και υπεράνω όλων μας διαβεβαιώνει ότι “άλλο Κύπρος άλλο Κόσοβο”! Το κατά πόσο αυτό ισχύει ή όχι, το απαντούν οι ίδιοι οι Τουρκοκύπριοι, που δεν κρύβουν την χαρά τους για το αποτέλεσμα και προσδοκούν τα ίδια για την κατοχική αποσχιστική οντότητα στην Κύπρο.

Σε ρεπορτάζ τους (18/04) οι εφημερίδες “Φιλελεύθερος” και “Πολίτης” παραθέτουν τα σχόλια του Τουρκοκύπριου “βουλευτή” παρατηρητή στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση, Ογουζχάν Χασίπογλου. Δεν χρειάζεται να προσθέσουμε οτιδήποτε, αναλύοντας περισσότερο την πολιτική αθλιότητα της Ντόρας Μπακογιάννη, τόσο την εισήγησή της στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση, όσο και την απεγνωσμένη προσπάθειά της να κατευνάσει τους Κύπριους… Παραθέτουμε αυτούσιο το ρεπορτάζ του “Φιλελευθέρου” (18-4) με τις θέσεις Χασιπίογλου:

«Παράδειγμα για το ψευδοκράτος θεωρεί την περίπτωση του Κοσόβου και την ένταξή του στο Συμβούλιο της Ευρώπης, ο “βουλευτής” και γ.γ. του ΚΕΕ, Ογουζχάν Χασίπογλου που παρευρέθηκε στη Γενική Συνέλευση της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης στο Στρασβούργο. Ο τουρκοκυπριακός Τύπος προβάλει δηλώσεις σήμερα του κ. Χασίπογλου ο οποίος ανέφερε ότι τα πιο σημαντικά θέματα στη Γενική Συνέλευση ήταν η ψηφοφορία για την ένταξη του Κοσσυφοπεδίου στο Συμβούλιο της Ευρώπης και η έκθεση για την περιφραγμένη περιοχή του Βαρωσιού στην ατζέντα της Πολιτικής Επιτροπής με εισηγητή τον Ιταλό Βουλευτή Φασσινό. Στην εν λόγω επιτροπή ο κ. Χασίπογλου είπε ότι είναι μέλος».

Κόσοβο και Ντόρα

Οι εξελίξεις γύρω από το Κόσοβο είναι για τον τουρκοκυπριακό πολιτικό, σημαντικές για το ψευδοκράτος. «Το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών εξέδωσε την απόφαση 1244 σχετικά με το Κοσσυφοπέδιο το 1999. Ήταν σαφές ότι αυτή η απόφαση, που ελήφθη βάσει του Κεφαλαίου 7 του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, βασιζόταν στην αρχή της διατήρησης της εδαφικής ακεραιότητας της τότε Γιουγκοσλαβίας και της σημερινής Σερβίας.

»Αν και η απόφαση περιλάμβανε και δηλώσεις που θα υποστήριζαν τη συνέχιση των διαπραγματεύσεων μεταξύ Σερβίας και Κοσσυφοπεδίου και την ενίσχυση της αυτόνομης διοίκησης στο Κοσσυφοπέδιο, ωστόσο, η απόφαση βασίστηκε στην αρχή της διατήρησης της εδαφικής ακεραιότητας της Σερβίας. Η ανεξαρτησία του Κοσσυφοπεδίου ήταν απίθανο να συμμορφωθεί με αυτήν την αρχή. Παρόλα αυτά, το Κοσσυφοπέδιο κήρυξε την ανεξαρτησία του στις 17 Φεβρουαρίου 2008, κινδυνεύοντας με κάθε είδους αντιδράσεις.

»Το Διεθνές Δικαστήριο έκρινε ότι η διακήρυξη της ανεξαρτησίας δεν ήταν αντίθετη με το ψήφισμα 1244. Επιπλέον, δεδομένου ότι εκείνη την περίοδο συνεχίζονταν οι διαπραγματεύσεις για την ομοσπονδία στην Κύπρο, η ελληνοκυπριακή πλευρά είχε γράψει στην απόφαση ότι δεν θα υπήρχε προηγούμενο για την αναγνώριση της ΤΔΒΚ μετά την απόφαση για το Κοσσυφοπέδιο. Ο κ. Χασίπογλου σημείωσε ότι τα δύο τρίτα των βουλευτών θεώρησαν σημαντικό κριτήριο οι αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών να μην υπερβαίνουν τις αρχές και τις αποφάσεις του Συμβουλίου της Ευρώπης και το σημαντικό κριτήριο για το Συμβούλιο είναι ότι οι Κοσοβάροι, που επιλέγουν να χρησιμοποιήσουν το δικαίωμα της αυτοδιάθεσης, έχουν τη δική τους Κυβέρνηση και κυριαρχία, τον δικό τους πληθυσμό και τη δική τους επικράτεια.

»Τονίστηκε ότι τα ανθρώπινα δικαιώματα του λαού του Κοσσυφοπεδίου θα πρέπει να γίνονται σεβαστά και θα πρέπει να επωφελούνται από την Ευρωπαϊκή Σύμβαση για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και τη δικαστική ασφάλεια, πρόσθεσε. Λαμβάνοντας υπόψη το γεγονός ότι αυτές οι απόψεις μπορεί να ωθήσουν περαιτέρω την ανεξαρτησία του Κοσσυφοπεδίου –συνέχισε– Σέρβοι και Ελληνοκύπριοι βουλευτές έκαναν ομιλίες για το θέμα αυτό και ξεκαθάρισαν ότι θα ήταν εναντίον.

»Ο κ. Χασίπογλου σημείωσε επίσης την διαφορετική στάση της Ελλάδας που σχεδόν πάντοτε συμφωνεί με την ε/κ πλευρά, όπως είπε. Ο Τουρκοκύπριος πολιτικός είπε ότι η αντιπροσωπεία του ψευδοκράτους μαζί με τους 18 Βουλευτές της Τουρκίας στήριξαν την ένταξη του Κοσσυφοπεδίου στο Συμβούλιο της Ευρώπης και ο Ογουζχάν Χασίπογλου, μετά την ψηφοφορία, συνεχάρη και βγήκε φωτογραφία με τον πρωθυπουργό του Κοσσόβου, Albin Kurti. Ο κ. Χασίπογλου κατέληξε, αναφέροντας ότι έγιναν προσπάθειες για μια ομοσπονδιακή δομή με την συμμετοχή του Κοσσυφοπεδίου, αλλά τελικά το Κοσσυφοπέδιο κατέληξε να είναι ανεξάρτητο κράτος με την δική του διοίκηση».

Μπορεί η πολιτική ελίτ του Κολωνακίου να θεωρεί ότι οι υπερατλαντικές προσταγές για σύσφιξη της ΝΑΤΟϊκής συμμαχίας στα Βαλκάνια και αποκλεισμό της ρωσικής “αρκούδας” από την περιοχή να είναι υπεράνω των εθνικών συμφερόντων Ελλάδας-Κύπρου… Μπορεί η Ντόρα Μπακογιάννη και όσοι ψήφισαν υπέρ ή υποστηρίζουν (ακόμα και δια της αποχής) την αθλιότητα που διαπράχτηκε στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση στις 16/4 να θεωρούν τους Κύπριους “χαζοκούμπαρους”… Καλό είναι όμως είναι να ξέρουν ότι οι Κύπριοι δεν ξεχνούν και ότι ακόμα διατηρούν την αξιοπρέπειά τους. Δεν σε ξεχνούμε Ντόρα Μπακογιάννη!

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι