Αμετανόητη η Άγκυρα – Στο κενό οι ευρωπαϊκές πιέσεις

Η αμερικανική θηλιά, το γερμανικό σωσίβιο και ο "σκορπιός" Ερντογάν, Σταύρος Λυγερός

Νέες προκλήσεις και απειλές εξαπέλυσε η Άγκυρα, λίγες ώρες πριν την επίσκεψη του επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ, ενόψει της συζήτησης και των ευρωτουρκικών σχέσεων στην Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ. Αγνοώντας, για άλλη μία φορά τις ευρωπαϊκές προειδοποιήσεις, η τουρκική ηγεσία, δια στόματος του υπουργού Άμυνας, επιτέθηκε στην Ελλάδα και την Κύπρο και σε ευρωπαϊκά συμφέροντα στην ανατολική Μεσόγειο.

Την ώρα που κορυφώνεται η αντιπαράθεση Τουρκίας-Γαλλίας και ο Ερντογάν με τις επιλογές του για την Αγιά Σοφιά έχει στρέψει εναντίον του τη Δύση και τη Χριστιανοσύνη, ο Χουλουσί Ακάρ επισκέφτηκε τουρκική φρεγάτα που πλέει στη Μεσόγειο και με φόντο το δόγμα της “Γαλάζιας Πατρίδας” επιτέθηκε στην Ελλάδα και την Κύπρο.

Ο Τούρκος υπουργός Άμυνας, διαστρεβλώνοντας πλήρως την πραγματικότητα, χρέωσε στην Ελλάδα την ένταση στο Αιγαίο, ενώ συνεχίζοντας το ανθελληνικό ντελίριο υποστήριξε ότι η Αθήνα παραβιάζει Συνθήκη της Λωζάννης, έχοντας «στρατιωτικοποιήσει 16 από τα 23 νησιά». Σε ιδιαίτερα προκλητικό τόνο, ο Ακαρ είπε ότι αυτό αποτελεί «ξεκάθαρη παραβίαση». Ισχυρίστηκε μάλιστα ότι «κάποιοι Έλληνες ακαδημαϊκοί, πολιτικοί και απόστρατοι άρχισαν να συμμερίζονται» την τουρκική άποψη για να προσθέσει, στη συνέχεια, ότι η Τουρκία περιμένει από «τους Έλληνες φίλους να λάβουν υπόψη τους αυτές τις εκτιμήσεις».

Δεν κάνει πίσω η Τουρκία 

Ο Ακάρ, ο οποίος επισκέφθηκε την τουρκική φρεγάτα για να επιβεβαιώσει την πλήρη αφοσίωση της Άγκυρας στο δόγμα της “Γαλάζιας Πατρίδας” τόνισε ότι το τουρκικό Ναυτικό «στο Αιγαίο, στη Μεσόγειο και στη Μαύρη Θάλασσα, με μεγάλη θυσία και θάρρος, αποκτά γνώση, εμπειρία και ικανότητα», υποστηρίζοντας τα συμφέροντα της Τουρκίας.

«Πρέπει όλοι να ξέρουν πως δεν μπορεί να υπάρχει οποιαδήποτε λύση στην περιοχή χωρίς να περιλαμβάνει την Τουρκία» είπε ο Τούρκος υπουργός, αγνοώντας όλες τις ευρωπαϊκές αποφάσεις και τις διεθνείς αντιδράσεις για τις παράνομες και προκλητικές ενέργειες της Άγκυρας στην Κύπρο και τη Μεσόγειο. Ειδικά για την Κύπρο, ο Ακάρ επικαλέστηκε ότι «η Τουρκία είναι εγγυήτρια δύναμη», τονίζοντας ότι η Άγκυρα θα υποστηρίξει με την ίδια αποφασιστικότητα τα «δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων αδελφών» της και δεν θα επιτρέψει καταπάτηση των δικαιωμάτων της.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι το ντελίριο του Τούρκου υπουργού Άμυνας εκδηλώνεται δύο ημέρες πριν την επίσκεψη του Ζοζέπ Μπορέλ στην Τουρκία. Ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας μεταβαίνει στη γείτονα, την Δευτέρα και την Τρίτη, και θα έχει συνομιλίες για την πορεία των ευρωτουρκικών σχέσεων. Η επίσκεψη γίνεται ενόψει της συνεδρίασης του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, στις 13 Ιουλίου. Στη συνάντηση αυτή, θα καθοριστεί και το πλαίσιο της συζήτησης που θα έχουν οι Ευρωπαίοι ηγέτες στην Σύνοδο Κορυφής της  ΕΕ, όπου θα συζητηθεί συνολικά το θέμα της τουρκικής προκλητικότητας.

Ό,τι  κάνει ο Μακρόν 

Το θέμα για μια συνολική συζήτηση της ΕΕ με την Τουρκία, το έθεσε ο Μακρόν μετά την παρενόχληση, από τουρκική νηοπομπή, γαλλικής φρεγάτας που κλήθηκε να συμβάλλει στον έλεγχο ύποπτου πλοίου, το οποίο κατευθυνόταν στη Λιβύη. Για το θέμα αυτό, πάλι μετά από γαλλική πρωτοβουλία, έχει ήδη δρομολογήσει έρευνα και το ΝΑΤΟ.

Σε ότι αφορά τον ευρωτουρκικό διάλογο, ο Γάλλος πρόεδρος ζήτησε να διεξαχθεί χωρίς ταμπού. Με τις γαλλικές θέσεις έχει συνταχθεί όμως και η Μέρκελ. Η Γερμανίδα καγκελάριος, στις πρώτες δηλώσεις που έκανε με αφορμή την ανάληψης της προεδρίας της ΕΕ από το Βερολίνο, πήρε θέση για τον Έβρο και παραλλήλως ζήτησε, εμμέσως από την Τουρκία να προχωρήσει σε αποκλιμάκωση της έντασης με το Παρίσι.

Η Γερμανία προσπαθεί να ανταποκριθεί «στις απαιτήσεις των διαφόρων πτυχών των σχέσεων με την Άγκυρα» είπε, σημείωσε όμως, ότι αυτό μπορεί να πετύχει μόνον εάν συμμετέχει και η Γαλλία. Η Άγκυρα, ωστόσο, απάντησε με μια προκλητική απαίτηση να της ζητήσει συγγνώμη το Παρίσι και με νέες προκλητικές δηλώσεις του πρεσβευτή της στη Γαλλία.

Η Μέρκελ είχε αναφέρει επίσης ότι η Ευρώπη χρειάζεται «μια συνεκτική στρατηγική στις σχέσεις της με την Τουρκία», προσθέτοντας ότι οι ευρωπαϊκές χώρες είναι στενά συνδεδεμένες και παραλλήλως έχουν να ασκήσουν κριτική στην Τουρκία «για πολλά θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων». Αυτό δεν εμπόδισε βεβαίως την τουρκική δικαιοσύνη, δύο ημέρες μετά, να επιβάλει ποινή κάθειρξης έξι ετών και τριών μηνών στον πρώην επικεφαλής της οργάνωσης της Διεθνούς Αμνηστίας στην Τουρκία, Τανέρ Κιλίτς, και να καταδικάσει άλλους τρεις ακτιβιστές των ανθρώπινων δικαιωμάτων για κατηγορίες σχετικές με τρομοκρατία.

Παρά την αποφασιστικότητα που δείχνει στην παρούσα φάση η ΕΕ, κυρίως λόγω της απαίτησης του Μακρόν, αλλά και του αυστριακού καγκελάριου Κουρτς, η Τουρκία δεν έχει δείξει να μετακινείται ούτε βήμα από τις παράνομες, προκλητικές και απαράδεκτες θέσεις της. Αυτό κάνει και σήμερα με τις δηλώσεις του Ακάρ, παρά τον πάγο που έβαλε στον Τσαβούσογλου, κατή την πρόσφατη επίσκεψή του στο Βερολίνο, ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών, Μάας. Και το πιθανότερο είναι ότι έτσι θα το πάει, με κάποιους ελιγμούς, μέχρι τη Σύνοδο Κορυφής. Με αυτή την τακτική, ο Ερντογάν  πετάει όμως το μπαλάκι στους Ευρωπαίους ηγέτες, οι οποίοι για άλλη μία φορά θα πρέπει να αποδείξουν πόσο ενωμένη είναι τελικά η Ενωμένη Ευρώπη.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Kαταθέστε το σχολιό σας. Eνημερώνουμε ότι τα υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται.

0 ΣΧΟΛΙΑ
Παλιότερα
Νεότερα Με τις περισσότερες ψήφους
Σχόλια εντός κειμένου
Δες όλα τα σχόλια
0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx