Πήρε θέση για τον Έβρο η Μέρκελ – “Δείχνει δόντια” στον Ερντογάν πριν τη Συνόδο Κορυφής   

Πήρε θέση για τον Έβρο η Μέρκελ – “Δείχνει δόντια” στον Ερντογάν πριν τη Συνόδο Κορυφής, Βαγγέλης Σαρακινός   

 Την εργαλειοποίηση του προσφυγικού από τον Ερντογάν, με αφορμή τα γεγονότα του Μαρτίου στον Έβρο, έθιξε η Άγγελα Μέρκελ, κατά την πρώτη ημέρα ανάληψης της προεδρίας της ΕΕ από το Βερολίνο. Η Γερμανίδα καγκελάριος χαρακτήρισε επιβαρυντικό στοιχείο για την Άγκυρα και τις γεωτρήσεις στην ανατολική Μεσόγειο, σημειώνοντας ότι η Ευρώπη χρειάζεται μια συνεκτική στρατηγική στις σχέσεις της με την Τουρκία.

«Αυτά που είδαμε στα χερσαία σύνορα Ελλάδας-Τουρκίας είναι πολιτική στις πλάτες των προσφύγων και δεν επιτρέπεται να επαναληφθούν» τόνισε η Μέρκελ, απαντώντας σε ερώτηση βουλευτού των Πρασίνων. Σημείωσε επίσης ότι η ΕΕ θα πρέπει να συνάψει συμφωνίες με τις γειτονικές χώρες, χαρακτηρίζοντας απαράδεκτο να κινδυνεύουν άνθρωποι, στην προσπάθειά τους να περάσουν τα εξωτερικά σύνορα της Ευρώπης.

Η καγκελάριος αναφέρθηκε στην κατάσταση που δημιουργήθηκε στον Έβρο, όταν η τουρκική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι άνοιξαν τα σύνορα προς την Ευρωπαϊκή Ένωση και μετέφερε μαζικά πρόσφυγες, μετανάστες και παραστρατιωτικούς στα ελληνοτουρκικά σύνορα. Προσπέρασε βεβαίως τη δική της πολιτική στο μεταναστευτικό, όταν το 2015 άνοιξε τα σύνορα της Γερμανίας, με αποτέλεσμα, εκτός από πρόσφυγες, να πλημμυρίσει με οικονομικούς μετανάστες ολόκληρη η Ευρώπη.

Γερμανική διγλωσσία 

Σήμερα, ως επικεφαλής της ΕΕ, η Μέρκελ τόνισε ότι δεν πρέπει να επαναληφθούν νέα γεγονότα, όπως εκείνα που συνέβησαν τον Μάρτιο στον Έβρο. Δεν σχολίασε, ωστόσο, τις συνεχιζόμενες προκλητικές δηλώσεις Τούρκων αξιωματούχων, και του ίδιου του Ερντογάν, οι οποίοι εξακολουθούν να απειλούν την Ελλάδα και την Ευρώπη με ένα νέο μεταναστευτικό κύμα.

Στο θέμα των ελληνικών συνόρων και στην αναγκαιότητα να προστατευτούν συνολικά από την ΕΕ ως ευρωπαϊκά σύνορα, αναφέρθηκε νωρίτερα και ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος. Ο Μάνφρεντ Βέμπερ, σε δηλώσεις του στο ΑΠΕ, τόνισε ότι «τα προβλήματα με την Τουρκία δεν είναι διμερή, είναι ευρωπαϊκά» και ότι «τα σύνορα της Ελλάδας, χερσαία, θαλάσσια και εναέρια είναι σύνορα της Ευρώπης». Ο ίδιος έκανε, πάντως, λόγο για «προκλητική συμπεριφορά του Ερντογάν εναντίον της ΕΕ» και σημείωσε ότι η παρουσία κορυφαίων Ευρωπαίων αξιωματούχων στον  Έβρο, αποτελεί μια ξεκάθαρη απάντηση προς την Τουρκία, ότι «η Ευρώπη δεν απειλείται και θα προστατεύσει τα σύνορά της».

Στις σημερινές δηλώσεις της η Μέρκελ επισήμανε, ότι η Ευρώπη χρειάζεται «μια συνεκτική στρατηγική στις σχέσεις της με την Τουρκία». Σημείωσε επίσης ότι η Άγκυρα πρέπει να λαμβάνει υπόψη της ότι οι ευρωπαϊκές χώρες είναι στενά συνδεδεμένες και παραλλήλως έχουν να ασκήσουν κριτική στην Τουρκία «για πολλά θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων».

Ο “σκληρός” και η “διπλωμάτης” 

Πρόσθεσε μάλιστα ότι, ενώ υπάρχουν όλα αυτά, έχει προστεθεί και το επιβαρυντικό στοιχείο των τουρκικών γεωτρήσεων «ανοιχτά της Ελλάδας και της Κύπρου, για τις οποίες υπάρχει μεγάλη αντιπαράθεση». Κατά την πάγια, όπως έχει πει η ίδια, τακτική της γερμανικής κυβέρνησης, να μην παίρνει θέση όπου υπάρχουν διεθνείς διαφορές (στην προκειμένη περίπτωση οι παράνομες και προκλητικές διεκδικήσεις της Τουρκίας) η Μέρκελ απέφυγε τις αναφορές σε κυπριακή ΑΟΖ και ελληνική υφαλοκρηπίδα και μίλησε για «ανοιχτά της Ελλάδας και της Κύπρου». Αυτή η “πάγια” γερμανική τακτική δεν φαίνεται, όμως, να ισχύει παντού, όπως για παράδειγμα στην Ουκρανία.

Αντιθέτως, ο Βέμπερ, έκανε ξεκάθαρα λόγο για τουρκική προκλητικότητα και για κατάφορη παραβίαση του διεθνούς δικαίου της θάλασσας, το οποίο αναγνωρίζει «υφαλοκρηπίδα των νησιών». Μίλησε επίσης για «κλιμακούμενη επιθετική συμπεριφορά» της τουρκικής κυβέρνησης εναντίον της Ελλάδας και της Κύπρου με την «υπογραφή διμερών και παράνομων μνημονίων», εννοώντας τις συμφωνίες με τη Λιβύη. Σε ό,τι αφορά ειδικά την Κύπρο, εκεί που η Μέρκελ το είδε «ανοιχτά», ο Βέμπερ μίλησε, εξίσου ξεκάθαρα, για κυπριακά σύνορα, τονίζοντας ότι και «τα σύνορα της Κύπρου είναι επίσης ευρωπαϊκά».

Η Γερμανίδα καγκελάριος ανέφερε επίσης ότι γίνονται προσπάθειες, προκειμένου «να υπάρξουν πάλι συζητήσεις μεταξύ των εμπλεκομένων, όπως συνέβαινε μέχρι το 2016». Πρόσθεσε επίσης ότι η Γερμανία επίσης προσπαθεί να ανταποκριθεί «στις απαιτήσεις των διαφόρων πτυχών των σχέσεων με την Άγκυρα», σημείωσε όμως ότι αυτό μπορεί να πετύχει μόνον εάν συμμετέχει και η Γαλλία.

Βρες τα με τον Μακρόν 

Η Μέρκελ έδωσε έτσι το σήμα για μια αποκλιμάκωση της αντιπαράθεσης ανάμεσα στην Άγκυρα και το Παρίσι, η οποία επικεντρώνεται στην διαφορετική τους προσέγγιση για την κρίση στη Λιβύη. Έδωσε όμως και το σήμα, εμμέσως τουλάχιστον, ότι αυτή η αποκλιμάκωση θα πρέπει να έρθει από την Τουρκία. Το κακό, βέβαια, είναι ότι ο Ερντογάν και η τουρκική κυβέρνηση δεν βρίσκονται σε αντιπαράθεση μόνον με τον Μακρόν και το Παρίσι.

Τις τελευταίες ημέρες, με αφορμή επεισόδια που προκάλεσαν στη Βιέννη, πολίτες τουρκικής καταγωγής και την αντίληψη του Ερντογάν ότι σε όποια χώρα υπάρχουν τέτοιοι πρέπει να είναι και ο ίδιος τουλάχιστον …συγκυβερνήτης, ξέσπασε ένας νέος γύρος σύγκρουσης ανάμεσα στην Αυστρία και την Τουρκία.

Η Βιέννη κάλεσε τον Τούρκο πρέσβη για να του διαμηνύσει ότι η Άγκυρα οφείλει να τερματίσει τις απόπειρες επηρεασμού και την εκμετάλλευση ανθρώπων με τουρκικές ρίζες που ζουν στην Ευρώπη, ο Κουρτς χαρακτήρισε «απαράδεκτα» τα σχόλια της Άγκυρας για χρήση αστυνομικής βίας, ενώ ο Αυστριακός υπουργός Εσωτερικών έστειλε το μήνυμα ότι «όποιος έχει ανάγκη για αντιπαραθέσεις στο δρόμο, θα πρέπει να το κάνει στην Τουρκία». Από την πλευρά του, ο δήμαρχος και τοπικός κυβερνήτης της Βιέννης, Μίχαελ Λούντβιγκ, το πήγε λίγο πιο μακριά, τονίζοντας ότι μπορεί, κάποιοι από τους τουρκικής καταγωγής ταραξίες να είναι  Αυστριακοί πολίτες, αλλά δεν θα έβλαπτε και καμία απέλαση.

Υπό αυτές τις συνθήκες, το κλίμα για την Άγκυρα αναμένεται να είναι κάθε άλλο παρά θετικό στην επικείμενη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, όπου θα τεθεί, τελικά, συνολικά το θέμα της τουρκικής προκλητικότητας. Πρόκριμα για αυτό, αναμένεται να είναι η συνάντηση που θα έχει, αύριο Πέμπτη, στο Βερολίνο, ο Τσαβούσογλου με τον Γερμανό ομόλογό του Μάας.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι