ΑΠΟΨΗ

Ανακαινίζουν το σχέδιο Ανάν…

Ανακαινίζουν το σχέδιο Ανάν... Κωνσταντίνος Κόλμερ

Σύμφωνα με τον Τουφάν Ερχιουρμάν, στελέχους του ψευδοκράτους που συντηρεί η Τουρκία στην Κύπρο, «πρέπει να δοθεί η τελευταία ευκαιρία» στην νέα απεσταλμένη του γενικού γραμματέως του ΟΗΕ για το Κυπριακό πρόβλημα, Ανχέλ Ολγκίν Κουέγιαρ ,για την επανάληψη των διαπραγματεύσεων μεταξύ των δύο Κοινοτήτων, ελληνοκυπριακής και τουρκικής. Βασικός όρος η αποδοχή της «πολιτικής ισότητος» των δύο Κοινοτήτων κι η ματαίωση του σημερινού status quo, εάν αποτύχουν οι διαπραγματεύσεις.

Θα είναι τρελός (και εθνικά υπόλογος) ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, εάν αποδεχθεί τις δύο αυτές “προϋποθέσεις” διαπραγματεύσεως, της ισοδυναμίας και ματαιώσεως της κυριαρχίας (έστω και μειωμένης) κράτους-μέλους της ΕΕ , της Κύπρου.

H μεν αποδοχή της “πολιτικής ισότητος” των δύο Κοινοτήτων, της ελληνοκυπριακής με 90% συμμετοχής στο ΑΕΠ της Μεγαλονήσου και της τουρκικής με 10% (επιδοτούμενης μάλιστα με 600 εκατομμύρια δολάρια ετησίως από την Άγκυρα) είναι οικονομικά παράλογος και πολιτικά αντιβαίνουσα στην αρχή της πλειοψηφίας, η δε ματαίωση του σημερινού καθεστώτος στην Κύπρο είναι εύκολη για την Άγκυρα, με την στοχευμένη αποτυχία των διαπραγματεύσεων, αλλά πολύ δύσκολη για να γίνει αποδεκτή από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Και πάλι το σχέδιο Ανάν!

Η ένταξη μιας χώρας στην ΕΕ είναι διμερής: Αυτής και της ΕΕ και δεν ετεροπροσδιορίζεται με διαπραγματεύσεις τρίτων, δηλαδή της Τουρκίας που δεν είναι μέλος της ΕΕ και του ψευδοκράτους (ΤΚΒΚ) που είναι προϊόν εισβολής και ξένης κατοχής. Εδώ, η «κωμωδία τελειώνει» ως λέγουν στην όπερα “Οι Παλιάτσοι”. Το Κυπριακό δεν λύνεται με την ανακαίνιση του σχεδίου Ανάν (βλ. σχέδια ‘Ατσεσον, Νίμιτς, Γκουγιέρες, Γκάλι και σέρ Ντέϊβιντ Χάνεϊ) που απέτυχε με δημοψήφισμα. Οι νέες γεωπολιτικές συνθήκες ευνοούν την Κύπρο.

Τ’ αμερικανικά και βρετανικά συμφέροντα έχουν άρδην μεταβληθεί απ’ το παρελθόν στην περιοχή της Εγγύς Ανατολής, όπου η σύγκρουση με τα ισλαμικά κράτη (εν οίς κι η Τουρκία) έχει μετατοπισθεί στην Ερυθρά Θάλασσα, όπου οι σύγχρονοι πειρατές Χούθις βάλλουν εναντίον του διεθνούς εμπορίου και βάλλονται από τα αμερικανοβρετανικά πυρά. «Η ενωτική πολιτική (με την Κύπρο) εξακολουθεί να είναι πραγματοποιήσιμη» γράφει ο πρώην πρέσβης ε.τ. Γεώργιος Σέκερης  «κατόπιν της εμμονής της Τουρκίας στην αναγνώριση του ΤΔΒΚ και με την ενσωμάτωση της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση». Επίσης με την «ήσσονα εθνική προσπάθεια» της διατηρήσεως δύο ελληνικών κρατών διεθνώς» η στάση της ελληνικής κυβερνήσεως δεν επιδέχεται μεταβολής.

Έτσι, τουλάχιστον δικαιολογείται κι η στρατηγική απόφαση της Ελλάδος, για τον εξοπλισμό της με φρεγάτες και αεροπλάνα, που μπορούν να δρουν στα νερά και στον αέρα της Κύπρου.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι