ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Ανατολική Μεσόγειος και Ουκρανία στην πρώτη συνάντηση των ΥΠΕΞ Ελλάδος-Κύπρου

Ανατολική Μεσόγειος και Ουκρανία στην πρώτη συνάντηση των ΥΠΕΞ Ελλάδος-Κύπρου, Κώστας Βενιζέλος

Το πρώτο του ταξίδι, ως είθισται και συνηθίζεται, θα πραγματοποιήσει σήμερα Πέμπτη στην Αθήνα ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου, Δρ Κωνσταντίνος Κόμπος. Πρόκειται για μια επίσκεψη εργασίας, με πολλά θέματα στην ατζέντα ενόψει και της μετάβασης στην ελληνική πρωτεύουσα, του Προέδρου της Δημοκρατίας, Νίκου Χριστοδουλίδη, την ερχόμενη Δευτέρα. Με βάση την επίσημη ανακοίνωση του κυπριακού υπουργείου Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας και Κωνσταντίνος Κόμπος θα έχουν κατ΄ ιδίαν συνάντηση, ενώ θα ακολουθήσουν και διευρυμένες διαβουλεύσεις.

Σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση θα ανταλλάξουν απόψεις σε σχέση με το Κυπριακό, τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, τα ενεργειακά, την περαιτέρω αξιοποίηση των μηχανισμών πολυμερούς συνεργασίας, καθώς και για σειρά άλλων θεμάτων περιφερειακού και ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος.

Είναι σαφές πως αυτό που προέχει είναι η ενίσχυση και η αναβάθμιση του συντονισμού των ενεργειών, μέσα από την ανάδειξη των προτεραιοτήτων. Και σε αυτή τη φάση είναι ψηλά στην ατζέντα πέραν του Κυπριακού, τα ευρωτουρκικά και ασφαλώς οι εξελίξεις στο Ουκρανικό, που επηρεάζει τόσο την Ελλάδα όσο και την Κύπρο, αλλά και την ΕΕ.

Ο Νίκος Δένδιας έχει ως γνωστό αναπτύξει πολύ καλή σχέση με τον νυν Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, όταν ο Νίκος Χριστοδουλίδης ήταν υπουργός Εξωτερικών. Εξαιρετική ήταν η σχέση του Νίκου Χριστοδουλίδη και με τον Νίκο Κοτζιά. Αυτά μετρούν σε κάθε συνεργασία.

Όπως είναι γνωστό, Αθήνα και Λευκωσία, μετά το 1974 ακόμη και όταν υπάρχουν διαφωνίες είναι “καταδικασμένες” να συνεργάζονται. Κυρίως όταν αμφότερες αναγνωρίζουν ποιες είναι οι τουρκικές επιδιώξεις και καλούνται να τις αντιμετωπίσουν από κοινού. Δεν έχουν άλλωστε άλλη οδό πλην το πρόδηλο. Να αντιμετωπίσουν, δηλαδή, τις επεκτατικές βλέψεις της Άγκυρας.

Ο νέος υπουργός Εξωτερικών, Κωνσταντίνος Κόμπος, προέρχεται από την ακαδημαϊκή κοινότητα, δεν είναι πολιτικός. Γνωρίζει καλά το Κυπριακό, καθώς διετέλεσε μέλος της διαπραγματευτικής ομάδας και η συμβολή του κρίνεται θετική, εξαιρετική. Όποτε χρειάστηκε να δώσει γνωματεύσεις το έπραξε και εξ όσων αναφέρουν οι πολύ καλά ενημερωμένοι οι παρεμβάσεις του ήταν πάντα υποβοηθητικές. Ο ρόλος του τώρα έχει αλλάξει. Είναι επικεφαλής της κυπριακής διπλωματίας σε μια δύσκολη περίοδο και έχοντας να αντιμετωπίσει πολλά ανοικτά μέτωπα. Τα πρώτα δείγματα γραφής, που έδωσε ο νέος υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου είναι θετικά.