ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Αναβαθμισμένο Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας στην Κύπρο

Αναβαθμισμένο Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας στην Κύπρο, Κώστας Βενιζέλος

Η συγκρότηση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας-ΣΕΑ, αποτελεί προτεραιότητα του Προέδρου Χριστοδουλίδη και η λειτουργία του έχει δρομολογηθεί. Είναι θέμα χρόνου οι ανακοινώσεις. Σημειώνεται συναφώς ότι επί του θέματος ενημερώθηκε το Εθνικό Συμβούλιο, στη συνεδρίασή του της περασμένης Πέμπτης και γίνονται βήματα, ώστε να ξεκινήσει δουλειά.

Ενώπιον του Προέδρου υπάρχουν οι παράμετροι, που καθορίζουν την λειτουργία του ΣΕΑ και το ρόλο, που θα διαδραματίζει. Θα είναι ένα θεσμικό όργανο διαμόρφωσης πολιτικής, που θα παρουσιάζεται ενώπιον του Νίκου Χριστοδουλίδη, της κυβέρνησης αλλά και του Εθνικού Συμβουλίου. Το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας θα είναι στελεχωμένο με ειδικούς ενώ σύμφωνα με πληροφορίες θα είναι συνδεδεμένο με την Κυπριακή Υπηρεσία Πληροφοριών, που είναι πρόθεση του Προέδρου να την αναβαθμίσει περαιτέρω (άνοιξε το δρόμο αναβάθμισης και προσαρμογής στα νέα δεδομένα επί Τάσου Τζιωνή, ενώ τα τελευταία χρόνια αυτή η προσπάθεια, επί Κούρου ενισχύθηκε και αναπτύχθηκε σημαντικά).

Επικεφαλής της ΚΥΠ θα είναι ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας. Όπως είναι γνωστό, ο νυν Επικεφαλής της ΚΥΠ, Κυριάκος Κούρος, που αυτή την εβδομάδα αναλαμβάνει Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Εξωτερικών, θα διατηρήσει τη θέση του και την Υπηρεσία μέχρι να συγκροτηθεί το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας.

Ποιος θα είναι επικεφαλής του ΣΕΑ, Σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας; Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης έχει ξεκαθαρίσει στο μυαλό του το πρόσωπο, που θα αναλάβει να ηγηθεί του νέου αυτού θεσμού. Θα το ανακοινώσει ο ίδιος την κατάλληλη στιγμή όταν όλα θα είναι έτοιμα, όπως αναφέρουν ενημερωμένες πηγές.

Το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας με τη συγκρότηση και την λειτουργία του θα καλύψει πολλά κενά, που διαχρονικά διαπιστώνονται σε ό,τι αφορά την ανάλυση και αξιολόγηση πολιτικών δεδομένων, συγκυριών, τον συντονισμό των αρμοδίων οργάνων και την παραγωγή και διαμόρφωση θέσεων της Κυπριακής Δημοκρατίας σε ζητήματα εθνικής ασφαλείας. Το Συμβούλιο θα έχει συμβουλευτικό ρόλο και θα στελεχώνεται από τεχνοκράτες και ειδικούς. Όπως αναφέρουν ενημερωμένες πηγές, θα είναι πιο αναβαθμισμένο από το μοντέλο, που είχε μελετηθεί από την προηγούμενη κυβέρνηση.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι