Ανοίγει ο δρόμος για κυρώσεις στην Τουρκία από το ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου;
26/11/2020Η τουρκική προκλητικότητα στην Ανατολική Μεσόγειο προβλημάτισε έντονα το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, που για πρώτη φορά υπερψήφισε επιβολή αυστηρών κυρώσεων προς την Τουρκία. Το ερώτημα είναι αν οι κυρώσεις αυτές τελικά θα υιοθετηθούν και από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Δεκεμβρίου, ώστε να εφαρμοστούν κατά της Τουρκίας. Η Γαλλία ήδη κινείται για να συγκεντρώσει την υποστήριξη κρατών-μελών της ΕΕ για την επιβολή των κυρώσεων.
Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο υιοθέτησε την τροπολογία που κατέθεσε η ελληνική και κυπριακή αντιπροσωπεία για κυρώσεις στην Τουρκία. Ήταν μια πρωτοβουλία των Βαγγέλη Μεϊμαράκη, Λευτέρη Χριστοφόρου και Λουκά Φουρλά, που στηρίχθηκε από το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα και ψηφίστηκε με ευρεία πλειοψηφία. Το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας ήταν 440 ψήφοι υπέρ, 193 κατά και 53 αποχές.
Πρόκειται για μια σημαντική απόφαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που στέλνει ένα καθαρό μήνυμα στους ηγέτες της ΕΕ, οι οποίοι στο προσεχές Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της 11ης Δεκεμβρίου αναμένεται να λάβουν αποφάσεις εναντίον της τουρκικής προκλητικότητας. Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος Μάνφρεντ Βέμπερ, είχε ταχθεί από την πρώτη στιγμή στο πλευρό της Ελλάδας και της Κύπρου.
H υπερψήφιση των κυρώσεων από το Ευρωκοινοβούλιο αποτελεί μια σημαντική απόφαση που πρέπει να λάβουν σοβαρά υπόψη οι ηγέτες της ΕΕ. Ο Νίκος Δένδιας επισήμανε για την τουρκική παραβατικότητα, ότι η Τουρκία θα πρέπει να αποδείξει τον σεβασμό της προς το Διεθνές Δίκαιο, να το αποδείξει σε βάθος χρόνου και όχι ευκαιριακά ενόψει του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και έστειλε μήνυμα πως η Ελλάδα παραμένει πιστή στην ιδέα ενός εποικοδομητικού διαλόγου στη βάση του Διεθνούς Δικαίου και του Δικαίου της Θάλασσας.
Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών είχε και τηλεφωνική επικοινωνία με τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ. Στο επίκεντρο της συνομιλίας τους, σύμφωνα με ανάρτηση του υπουργείου Εξωτερικών στο Twitter, βρέθηκαν οι εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και η τουρκική παραβατικότητα στην περιοχή. Η τηλεφωνική επικοινωνία πραγματοποιήθηκε ενόψει της συνάντησης των υπουργών Εξωτερικών των κρατών-μελών του ΝΑΤΟ, στις 1 και 2 Δεκεμβρίου, η οποία θα γίνει μέσω τηλεδιάσκεψης.
Γαλλία και κυρώσεις
Το ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ενδέχεται να ενισχύσει, σύμφωνα με το Reuters, τις προσπάθειες της Γαλλίας για επιβολή κυρώσεων της ΕΕ στην Τουρκία, από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Δεκεμβρίου. Ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Ζαν-Ιβ Λεντριάν μιλώντας στο γαλλικό κοινοβούλιο δήλωσε ότι «η Τουρκία ξέρει τι πρέπει να κάνει… Αντιπαράθεση ή συνεργασία, εξαρτάται από αυτούς».
Το ψήφισμα χαρακτήρισε τις έρευνες φυσικού αερίου της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο «παράνομες», μια κατηγορία που φυσικά απορρίπτει η Άγκυρα. Διπλωμάτες επισημαίνουν ότι ενδεχόμενες κυρώσεις θα στοχεύουν σε τομείς της οικονομίας της Τουρκίας που συνδέονται με την εξερεύνηση υδρογονανθράκων, τη ναυτιλία και τις τραπεζικές συναλλαγές.
Ωστόσο, το αν θα επιβληθούν κυρώσεις από την ΕΕ εναπόκεινται στη Γερμανία. Το μόνο που μένει να αποδειχθεί είναι εάν το επεισόδιο που έγινε με την γερμανική φρεγάτα και το τουρκικό φορτηγό πλοίο, διακόπηκε η έρευνα στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής επιχείρησής “IRINI”, θορύβησε πραγματικά το Βερολίνο.