ΕΘΝΙΚΑ

Απασφάλισε ο Τσαβούσογλου για το χαστούκι του ΟΗΕ στον Ερντογάν

Η Τουρκία εφαρμόζει κυρώσεις του ΟΗΕ, αλλά όχι τα ψηφίσματα για το Κυπριακό!, Κώστας Βενιζέλος
Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Το φυσάνε και δεν κρυώνει ο Τσαβούσογλου και η παρέα του το χαστούκι που έφαγαν ο Ερντογάν και ο Τατάρ από τη δήλωση του προέδρου του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για τις παράνομες και προκλητικές ενέργειές τους στην Κύπρο. Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών και ο ίδιος ο Τσαβούσογλου αντέδρασαν έντονα, αλλά ταυτόχρονα και προκλητικά, καθώς με περίσσιο θράσος συνεχίζουν στην σκληρή γραμμή.

Στην ανακοίνωσή του το υπουργείο του Τσαβούσογλου αναφέρει ότι η Τουρκία απορρίπτει τη δήλωση του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, με την οποία καταδικάζονται ρητά οι «μονομερείς ενέργειες» του Τούρκου προέδρου και του Τουρκοκύπριου ηγέτη σχετικά με τον αποχαρακτηρισμό τμήματος της περίκλειστης περιοχής των Βαρωσίων.

Η προσωποποίηση αυτή των ευθυνών, η οποία γίνεται για πρώτη φορά, έχει ενοχλήσει ιδιαίτερα την τουρκική ηγεσία, όπως και το γεγονός ότι εκτός από τη λύπη, επίσης για πρώτη φορά, το Συμβούλιο Ασφαλείας δεν εκφράζει απλώς τη λύπη του, αλλά καταδικάζει τις τουρκικές ενέργειες.

Προκλητικός ο Τσαβούσογλου

«Απορρίπτουμε τη δήλωση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, καθώς και τις ανακοινώσεις διαφόρων χωρών που βασίζονται σε αδικαιολόγητα αιτήματα και ασύμβατα με τις πραγματικότητες στο νησί» υπογραμμίζει το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, αλλά το Συμβούλιο Ασφαλείας ζητά σεβασμό των ψηφισμάτων του και «την άμεση αντιστροφή αυτής της πορείας δράσης και την αντιστροφή όλων των μέτρων που ελήφθησαν για τα Βαρώσια από τον Οκτώβριο του 2020».

Οι Τούρκοι βέβαια αναφέρονται γενικώς σε «ανακοινώσεις διαφόρων χωρών» σε αυτές όμως μέσα είναι οι Ηνωμένες Πολιτείες, με τις οποίες οι σχέσεις της Άγκυρας είναι ήδη τεταμένες για πολλά ζητήματα και κυρίως για τους S-400, αλλά και η Ρωσία, η οποία επανάφερε μάλιστα χθες την πρότασή της για την αντικατάσταση των εγγυήτριων δυνάμεων στην Κύπρο από το Συμβούλιο Ασφαλείας. Ωστόσο, παρά την διεθνή κατακραυγή, οι Τούρκοι επιμένουν στην προκλητική και επιθετική σκληρή γραμμή τους.

Η εμμονή τους, ωστόσο, σε «πραγματικότητες στο νησί» σηματοδοτεί την προκλητική πρόθεσή τους να θέλουν να νομιμοποιήσουν τηνκατοχή και το ψευδοκράτος. Το λέει άλλωστε ξεκάθαρα η ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών που αποδίδει την δήλωση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ στη «μαύρη προπαγάνδα» των Ελλήνων και των Ελληνοκυπρίων για την Αμμόχωστο. Συνεχίζει δε προκλητικά, υπογραμμίζοντας ότι η Αμμόχωστος είναι «τουρκοκυπριακό έδαφος της ΤΔΒΚ» και ότι το άνοιγμα των Βαρωσίων ήταν μια κίνηση καλής θέλησης.

  Έτοιμη για έρευνες-γεωτρήσεις στα νότια της Κρήτης η Τουρκία

Αυτό υποστήριξε και ο Τσαβούσογλου, ο οποίος ισχυρίστηκε το εξωπραγματικό. Ότι δηλαδή με το άνοιγμα των Βαρωσίων δεν παραβιάζονται ούτε δικαιώματα ιδιοκτησίας ούτε τα ψηφίσματα ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών ούτε το διεθνές δίκαιο. Αυτός έδειξε πάντως ότι κατάλαβε κάτι, καθώς ανέφερε στη συνέχεια ότι όλες οι αντιδράσεις, όχι μόνον του Συμβουλίου Ασφαλείας αλλά και των ΗΠΑ, της Μεγάλης Βρετανίας, ακόμα και της Ρωσίας, προέκυψαν γιατί κανένας δεν θέλει να αναγνωριστεί το τουρκοκυπριακό κράτος. Αυτό το τελευταίο όμως ήταν μάλλον για εσωτερική κατανάλωση, καθώς, αυτή τη φορά, οι Τούρκοι “υπερέβησαν τα εσκαμμένα”.

  • Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr
  • Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.
Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι