ΑΜΕΣΗ ΑΝΑΛΥΣΗ

Καταδίκη Ερντογάν από τον ΟΗΕ-Το παρασκήνιο και οι βρετανικές ζαβολιές

Εκτός ΟΗΕ θέλει το Κυπριακό η Άγκυρα, Κώστας Βενιζέλος

Ικανοποιημένη είναι η Αθήνα με τη δήλωση του Συμβουλίου Ασφαλείας, η οποία καταδικάζει ρητά τον Ερντογάν και τον Τατάρ για τις εξαγγελίες σχετικά με τον αποχαρακτηρισμό τμήματος της περίκλειστης περιοχής των Βαρωσίων. Διπλωματικές πηγές εκτιμούν ότι με τη δήλωση αυτή ο ΟΗΕ αναβαθμίζει την αντίδρασή του στις τουρκικές προκλήσεις, καθώς μιλάει ρητά για καταδίκη και όχι απλώς για «βαθιά ανησυχία».

Σημειώνεται ότι στη δήλωσή του ο πρόεδρος του Συμβουλίου Ασφαλείας για τον τρέχοντα μήνα, ο Γάλλος Μόνιμος Αντιπρόσωπος στον ΟΗΕ, επιβεβαιώνει εκ νέου, εξ ονόματος του Συμβουλίου Ασφαλείας, τις αποφάσεις 550 και 789 που αφορούν το καθεστώς των Βαρωσίων.

Το λεκτικό της δήλωσης για το συγκεκριμένο θέμα είναι το ίδιο  που υπήρχε και στην προηγούμενη δήλωση, την οποία είχε κάνει τον περασμένο Οκτώβριο ο τότε πρόεδρος του Συμβουλίου Ασφαλείας. Ωστόσο, όπως υπογραμμίζουν οι ίδιες πηγές υπάρχουν κάποιες σημαντικές διαφορές από την προηγούμενη δήλωση.

Με επωνυμία Ερντογάν οι παρανομίες

Ως πρώτη διαφορά αναφέρουν ότι στη νέα δήλωση γίνεται ρητή αναφορά σε καταδίκη των εξαγγελιών του Ερντογάν για τα Βαρώσια και δεν εκφράζεται απλώς η «βαθιά ανησυχία» του Συμβουλίου Ασφαλείας. Οι ίδιες πηγές επισημαίνουν ακόμη, ότι επίσης για πρώτη φορά γίνεται ρητή αναφορά στην τουρκική ηγεσία, δηλαδή τον Ερντογάν, και στην ηγεσία της τουρκοκυπριακής κοινότητας, τον Τατάρ. Με την αλλαγή αυτή καθορίζονται οι υπαίτιοι της παράνομης ενέργειας, ενώ η δήλωση του Οκτωβρίου περιοριζόταν στην γενική αναφορά σε «ανακοίνωση που έγινε στην Άγκυρα».

Παραλλήλως, στη νέα δήλωση τονίζεται ότι το Συμβούλιο Ασφαλείας καλεί για την ανατροπή όλων των ενεργειών που έγιναν στα Βαρώσια από τον περασμένο Οκτώβριο, όταν ο Ερντογάν ανακοίνωσε το τμηματικό άνοιγμα της περίκλειστης περιοχής. Υπογραμμίζεται επίσης ότι πρέπει να αποφευχθούν μονομερείς ενέργειες που είναι αντίθετες με τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας και μπορούν να αυξήσουν την ένταση. Μια αναφορά που φωτογραφίζει, για άλλη μία φορά, τις νέες προκλήσεις στις οποίες προχώρησε η τουρκική πλευρά.

Ιδιαίτερα σημαντικό κρίνεται το ότι το Συμβούλιο Ασφαλείας υποδηλώνει την ανάγκη σεβασμού και εφαρμογής των αποφάσεων του, στις οποίες μάλιστα συμπεριλαμβάνει και τη μετάβαση των Βαρωσίων σε υπό τον ΟΗΕ διοίκηση. Ελληνικές διπλωματικές πηγές επισημαίνουν ότι η σημασία αυτού του σημείου έγκειται στο γεγονός ότι το Συμβούλιο Ασφαλείας «θεωρεί ότι οι τουρκικές παρανομίες δεν βλάπτουν μόνο την Κύπρο, αλλά και τον ίδιο τον ΟΗΕ».

Η βρετανική λαθροχειρία 

Το Συμβούλιο Ασφαλείας επαναλαμβάνει και πάλι, ότι η επίλυση του Κυπριακού θα πρέπει να γίνει στη βάση μιας δικοινοτικής διζωνικής ομοσπονδίας, όπως ορίζουν οι σχετικές αποφάσεις του. Έτσι καταρρίπτει για άλλη μία φορά οποιαδήποτε πρόταση λύσης εκτός αυτού του πλαισίου προωθεί η τουρκική πλευρά, όπως η πρόσφατη πρόταση για λύση δύο κρατών.

Νωρίτερα πάντως, τρεις χώρες μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας (Κίνα, Ινδία και Ιρλανδία) είχαν σπάσει τη “σιωπηρή διαδικασία”, στην οποία είχε τεθεί το σχέδιο κειμένου της προεδρικής δήλωσης για τα Βαρώσια, που είχε παρουσιάσει η Βρετανία, παρά το γεγονός ότι αυτό ήταν βελτιωμένο σε σχέση με προηγούμενη εκδοχή του. Οι Βρετανοί είχαν προσθέσει με την φράση «το Σ.Α. καταδικάζει..» τις ανακοινώσεις που έγιναν για τα Βαρώσια στις 20 Ιουλίου, αλλά δεν κατονόμαζε για άλλη μία φορά  αυτούς που τις έκαναν, δηλαδή τον Ερντογάν και τον Τατάρ.

Αυτή η βρετανική λαθροχειρία προκάλεσε έντονο παρασκήνιο, όπως και η αναφορά ότι «το Σ.Α. εκφράζει βαθιά λύπη σε σχέση με μονομερείς δραστηριότητες οι οποίες είναι αντίθετες με τα προηγούμενα ψηφίσματα και ανακοινώσεις του» που επίσης περιείχε το βρετανικό σχέδιο κειμένου. Αυτά, ωστόσο, άλλαξαν, μετά την επιμοβνή της Λευκωσίας και των χωρών που έσπασαν τη σιωπηρή διαδικασία, να γίνει αναφορά σε «παραβίαση» των προηγούμενων ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας για τα Βαρώσια.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι