ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Απειλές Ακάρ για νέο ’22 από το ιστορικό γραφείο του Ατατούρκ

Απειλές Ακάρ για νέο '22 από το ιστορικό γραφείο του Ατατούρκ ,

Ευθείες απειλές κατά της Ελλάδας και της Κύπρου εκτοξεύει ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας, Χουλουσί Ακάρ, με συνέντευξή του στην εφημερίδα Hurriyet. Η συνέντευξη έγινε στο ιστορικό γραφείο του Κεμάλ Ατατούρκ στο Εσκισεχίρ, όπου ο Ακάρ παρέστη στις εκδηλώσεις για τα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή.

«Αυτό το αρχηγείο δεν τα λέει όλα; Αυτές τις μέρες που γιορτάζουμε τα 100 χρόνια από τη μεγάλη νίκη, λέμε με σαφή τρόπο και ξεκάθαρα στην Ελλάδα ότι, είδατε πόσο επώδυνο ήταν το τίμημα της περιπέτειας που ξεκίνησε πριν από έναν αιώνα. Σας συνιστούμε να μάθετε από την ιστορία και να αποφύγετε νέες περιπέτειες που θα οδηγήσουν σε απογοήτευση», δήλωσε ο Ακάρ στη Hurriyet. Ο Τούρκος ΥΠΑΜ επανέλαβε τους ισχυρισμούς περί παρενόχλησης τουρκικών μαχητικών που ήταν σε νατοϊκή αποστολή, από ελληνικά μαχητικά και πρόσθεσε ότι έχει γίνει αναφορά στο ΝΑΤΟ:

«Στις 2 Ιουλίου ήρθε αίτημα από τους Αμερικανούς για να πραγματοποιήσουν άσκηση του ΝΑΤΟ. Και ήθελαν τα μαχητικά μας να προστατεύουν τα αεροσκάφη τους. Τα αιτήματά τους ήταν για τέσσερα F-16, και ένα αεροσκάφος τάνκερ… Είπαμε ok και ξεκίνησαν οι πτήσεις. Και αυτές οι πτήσεις αναφέρθηκαν σε όλες τις χώρες του ΝΑΤΟ. Σκεφτείτε ενημερώθηκαν στις 2 Ιουλίου και η δραστηριότητα έγινε στις 22 Αυγούστου. Τότε ήταν που η Ελλάδα άλλαξε την καθορισμένη διαδρομή, προς τα νησιά που θα πρέπει να είναι αποστρατιωτικοποιημένα. Ήθελε πορεία πάνω από αυτά τα νησιά. Θέλει να φέρει το ΝΑΤΟ εδώ, δηλαδή θέλει να παραβιάσει τη Λοζάνη. Για αυτό, αλλάζουν διαδρομή την τελευταία στιγμή. Μετά έρχονται και κλειδώνουν με ραντάρ τα αεροπλάνα μας για 3 ή και 5 λεπτά. Το αξιολογήσαμε ως “αγνώστου ταυτότητας αεροπλάνο” είπαν. Αλλά τι σημαίνει αγνώστων στοιχείων, όταν πρόκειται για άσκηση του ΝΑΤΟ; Στις 24 Αυγούστου, είχαμε αεροπλάνα στην άσκηση του ΝΑΤΟ Nexus Ace. Ήρθαν εκεί και πάλι μας κλείδωσαν με τα ραντάρ για 5 λεπτά. Δεν υπήρχε περίπτωση να μην ήταν γνωστό ότι τα αεροπλάνα μας βρίσκονται σε αποστολή του ΝΑΤΟ. Κάτι τέτοιο δεν μπορεί να συμβεί στο ΝΑΤΟ. Οι αποστολές πτήσεων δημοσιεύονται μήνες νωρίτερα. Παρόλα αυτά, στις 22 Αυγούστου και στις 24 Αυγούστου παρενόχλησαν τα αεροσκάφη μας που εκτελούσαν υπηρεσία ΝΑΤΟ, και τα κλείδωσαν στα ραντάρ».

Στη συνέχεια αναφέρθηκε και πάλι στα νησιά και στις αξιώσεις της Τουρκίας στο Αιγαίο: «Λέμε ότι έχετε 3 χιλιάδες νησιά, αλλά είστε ακριβώς κάτω από τη μύτη μας. Εξοπλίζετε τα νησιά, διεκδικώντας 10 μίλια εναέριου χώρου παρά τα 6 μίλια χωρικών υδάτων. Είσαστε ακριβώς κάτω από τη μύτη μας και κατηγορείτε εμάς για επεκτατισμό;» είπε ο Ακάρ και αξίωσε και πάλι αποστρατιωτικοποίηση των ελληνικών νησιών.

Αναφερόμενος στο γεωτρύπανο Abdulhamid Han, ο Χουλουσί Ακάρ υπογράμμισε: «Είμαστε πραγματικά ειλικρινείς για το ότι το Αιγαίο και η Ανατολική Μεσόγειος είναι ένας κοινός χώρος εργασίας μεταξύ των δύο χωρών και πάντα το απαιτούσαμε και το απαιτούμε αυτό. Δυστυχώς, δεν βλέπουμε τα αποτελέσματα αυτών. Στην Ανατολική Μεσόγειο, στην Κύπρο, δεν παραβιάζουμε τα δικαιώματα και τους νόμους. Ούτε τα δικά μας ούτε των Κυπρίων και δεν επιτρέπουμε εδώ ένα τετελεσμένο γεγονός. Εκεί, όλα έχουν υπολογιστεί και το ερευνητικό μας πλοίο αυτή τη στιγμή το δουλεύει. Η ελπίδα μας είναι να μην κάνουν κανένα λάθος. Όλοι ξέρουν ότι αν κάνουν λάθος, θα ανταποδώσουμε και όλοι θα έπρεπε να το έχουν καταλάβει».

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι