ΑΝΑΛΥΣΗ

Απεσταλμένοι από ΟΗΕ και ΕΕ στην Ανατολική Μεσόγειο

Απεσταλμένοι από ΟΗΕ και ΕΕ στην Ανατολική Μεσόγειο, Κώστας Βενιζέλος

Η Λευκωσία στοχεύει, στο διορισμό δυο απεσταλμένων, ενός του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών και ενός δεύτερου της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Με τις διπλωματικές κινήσεις που έχουν γίνει το θέμα αυτό, των απεσταλμένων, βρίσκεται στην ατζέντα του ΟΗΕ και της ΕΕ. Πολλά, όπως αναφέρουν διπλωματικές πηγές, θα εξαρτηθούν από τους όρους εντολής τους και τη στάση που θα τηρήσει η κατοχική Τουρκία επί του θέματος.

Στο ευρωπαϊκό πεδίο, βασικοί παίκτες κρατών-μελών, αλλά και οι θεσμοί συζητούν το θέμα με τη Λευκωσία και προετοιμάζουν το έδαφος για τον Οκτώβριο. Οι πληροφορίες αναφέρουν πως στις παρασκηνιακές αυτές συζητήσεις έχουν τεθεί και ονόματα που θα μπορούσαν να διοριστούν ως απεσταλμένοι της Ένωσης στο Κυπριακό. Παράλληλα, στη Νέα Υόρκη, το θέμα του απεσταλμένου του ΟΗΕ, που δεν είναι τωρινό, πλην όμως σκοντάφτει στην τουρκική πλευρά, είναι ένα ζήτημα που προφανώς θα τεθεί στη συνάντηση του Γενικού Γραμματέα, Αντόνιο Γκουτέρες με τον πρόεδρο Χριστοδουλίδη και τον κατοχικό ηγέτη, Ερσίν Τατάρ, το Σεπτέμβριο.

Η κατοχική πλευρά θα ευνοούσε το διορισμό απεσταλμένου, μόνο εάν έχει τα χαρακτηριστικά της κ. Λουτ, περιορισμένες δηλαδή αρμοδιότητες. Πέραν, βέβαια, αυτού του ζητήματος, εκείνο που προέχει είναι να υπάρξει αλλαγή στάση στην ουσία του Κυπριακού. Ο ίδιος ο κατοχικός ηγέτης, Ερσίν Τατάρ έχει παραδεχθεί, σε συνέντευξή του στο Κυπριακό Πρακτορείο, ότι η επιμονή της τουρκικής πλευράς για εκ προοιμίου αναγνώριση της αποσχιστικής οντότητας, δεν γίνεται αποδεκτή από τη διεθνή κοινότητα. Παρόλα αυτά δεν διαφαίνεται διάθεση για αλλαγή θέσης. Το γεγονός ότι διέψευσε ότι έκανε τη σχετική αναφορά( ότι δεν γίνεται αποδεκτή η τουρκική θέση για δυο κράτη), τούτο προφανώς αναγκάσθηκε να το πράξει εκ των υστέρων μετά από υποδείξεις της Άγκυρας.

Με την προσοχή στραμμένη στη Νέα Υόρκη, το Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο στις Βρυξέλλες, στη Λευκωσία αναμένουν τις εξελίξεις. Οι δυο παράλληλες προσπάθειες αποτελούν το στοίχημα για να σπάσει το παρατεταμένο αδιέξοδο στο Κυπριακό.

Κινήσεις στρατηγικής σημασίας

Πέραν από τα πιο πάνω, σε ένα άλλο γήπεδο, η Λευκωσία θέλει να “δέσει” τις σχέσεις με τις χώρες τις περιοχής σε διμερές επίπεδο, αλλά και να ενεργοποιήσει περισσότερο της τριμερείς συνεργασίες. Την ίδια ώρα, ενδιαφέρον έχουν και οι κινήσεις προσέγγισης της κατοχικής Τουρκίας με κράτη της περιοχής, όπως η Αίγυπτος και το Ισραήλ. Και οι δυο αυτές χώρες αντιμετωπίζουν με επιφυλακτικότητα τις τουρκικές ενέργειες, αυτό όμως δεν εμποδίζει καμία τους να ανταποκρίνονται σε βήματα συνεργασίας.

Όπως έχει μεταδοθεί από την Άγκυρα, Τουρκία και Αίγυπτος, συμφώνησαν να ξεκινήσουν προετοιμασίες για μια κοινή και χωρίς αποκλεισμούς συμφωνία βιομηχανικής συνεργασίας. Τα τουρκικά ΜΜΕ μεταδίδουν περαιτέρω ότι η απόφαση λήφθηκε σε συνάντηση των υπουργών Βιομηχανίας των δύο χωρών, της Τουρκίας Μεχμέτ Φατίχ Κατσίρ και της Αιγύπτου Αχμέτ Σαμίρ Σαλέχ, στην Άγκυρα. Σε ομιλία του ο Αιγύπτιος Υπουργός είπε ότι ο όγκος εμπορίου Τουρκίας-Αιγύπτου έφτασε τα 10 δις δολάρια.

Σε σχέση με το Ισραήλ, εκκρεμεί η επίσκεψη του πρωθυπουργού, Βενιαμίν Νετανιάχου, στην Άγκυρα. Ως γνωστό θα πήγαινε στις 28 Ιουλίου, πλην όμως, για λόγους υγείας, αναβλήθηκε. Όπως έσπευσε να αναφέρει ο Ερντογάν στην ατζέντα τους βρίσκεται ψηλά το θέμα του αερίου.
Όλες αυτές οι κινήσεις της κατοχικής πλευράς παρακολουθούνται και χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή, γιατί εάν υποβαθμιστούν, ενδέχεται να ανατραπούν διαχρονικοί σχεδιασμοί της ελληνικής πλευράς. Λευκωσίας και Αθήνας.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι